banner
banner
banner

Φιλέτα σολομού με 4 τρόπους

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 06 Φεβρουαρίου 2014

Φιλέτα σολομού με 4 τρόπους

Ο σολομός είναι από τα πιο κοινά αλιεύματα που μπορεί κανείς να βρει καθημερινά, όχι μόνο στα ψαράδικα αλλά και στα σουπερμάρκετ, εύκολο στην παρασκευή του, οικονομικό και πολύ ωφέλιμο (πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών, καλών πρωτεϊνών, βιταμίνης D, αντιοξειδωτικών). Μας έρχεται από ιχθυοκαλλιέργειες της Νορβηγίας (αλλά και της Σκωτίας και του Καναδά). Η φυσική του ζωή είναι πολύ παράξενη, καθώς γεννιέται στα γλυκά νερά και μεταναστεύει στον ωκεανό, αλλά όταν φτάσει η στιγμή της αναπαραγωγής, ξαναγυρίζει στο γλυκό νερό της περιοχής απ' όπου έφυγε (οι σολομοί του Ειρηνικού και του Ατλαντικού δεν μπερδεύουν ποτέ τους δρόμους τους!). Η ήπια γεύση του που δεν θυμίζει τα άλλα ψάρια και η τρυφερή ροζ σομόν (η ονομασία του χρώματος saumon προέρχεται από το όνομά του άλλωστε) σάρκα του, τον κάνουν ιδανική "βάση" έμπνευσης των σεφ και εξαιρετική πρόταση όχι μόνο για το καθημερινό αλλά και για ένα πιο γιορτινό τραπέζι. Γίνεται ψητός (προσοχή, δεν θέλει πολύ ψήσιμο) και συνδυάζεται με πολλά αρωματικά χόρτα και λαχανικά. Μπορείτε να τον προσθέσετε σε ζυμαρικά ή να φτιάξετε με αυτόν θαλασσινά λαζάνια στο φούρνο και τάρτα με σπανάκι και σολομό. Η άλλη ευκολία του, βέβαια, είναι ότι θα τον πάρετε συνήθως κομμένο σε φέτες (πρόκειται για πολύ μεγάλο ψάρι) έτοιμο για ψήσιμο και σερβίρισμα.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος