Follow us

Φέτες ψαριού με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα

Φέτες ψαριού με φρέσκα κρεμμυδάκια και αρωματικά χόρτα

Υλικά

Υλικά

Μια φέτα 300 –350 γρ. από συναγρίδα /βλάχο /ροφό /μυλοκόπι /φαγκρί, για κάθε άτομο (ή 2 μικρότερες ίσου βάρους)

 

Για κάθε φέτα/μερίδα ψαριού θα χρειαστούμε:

3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ½ ξερό κόκκινο κρεμμύδι, 2 σκελίδες σκόρδο, ½ ματσάκι μαϊντανό, 1/3 ματσάκι άνηθο, 1/3   + 2 –3 κ.σ. ελαιόλαδο, 50 γρ. λευκό κρασί, 2 κ.σ. χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις φέτες του ψαριού, τις αλατίζουμε καλά, χαράζουμε την κάθε φέτα σε 4 -5 μεριές στην περίμετρό της για να μην χαλάσει στο σχήμα της στο μαγείρεμα και τις βάζουμε σε σουρωτήρι με ένα πιάτο από κάτω.

Τις αφήνουμε στη συντήρηση στο ψυγείο σκεπασμένες με λαδόκολλα τουλάχιστον για 5 ώρες πριν τις ψήσουμε (αν προέρχονται από ολόφρεσκο ψάρι, τις αφήνουμε ιδανικά για 10 -12 ώρες).

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε κομμάτια μήκους 6 –8 εκ.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αρωματικά χόρτα (άνηθο και μαϊντανό) και τα κόβουμε σε κομμάτια 2 –3 εκ.

Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.

Καθαρίζουμε το σκόρδο, βγάζουμε την πράσινη ουρίτσα και το κόβουμε κάθετα σε 2 ή 3 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθός του.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C.

Στρώνουμε σε ταψί που να χωράει όλες τις φέτες του ψαριού σε μια σειρά, ανακατεμένα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

Ραντίζουμε με το ½ φλ.

ελαιόλαδο (που αντιστοιχεί σε κάθε φέτα).

Ψήνουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας μια φορά με ξύλινη σπάτουλα.* Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 2 –3 κ.σ ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε κάθε φέτα ψαριού για 4 –5 λεπτά από κάθε πλευρά.

Μόλις πάρει χρυσοκάστανο χρώμα σβήνουμε με κρασί.

Αφού εξατμισθεί, βγάζουμε τη φέτα από το τηγάνι και την κρατάμε στην άκρη μαζί με τη σαλτσούλα της.

Συνεχίζουμε με καινούργιο ελαιόλαδο μέχρι να τελειώσουν οι φέτες.

***Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200ο C.

Αραδιάζουμε τις φέτες του ψαριού επάνω στα αρωματικά χόρτα, περιχύνουμε με τη σαλτσούλα τους και το λεμόνι, κουνάμε το ταψί και ψήνουμε για άλλα 8 –9 λεπτά ή ώσπου να ξεχωρίζει το κόκαλο από τη σάρκα (ας πούμε ο βλάχος, ο ροφός, η πεσκανδρίτσα, θέλουν πιο πολλή ώρα από τη συναγρίδα ή το μυλοκόπι ή το φαγκρί, ιδιαίτερα αν τα δύο τελευταία είναι ιχθυοτροφείου) .

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 10 λεπτά και σερβίρουμε αν θέλουμε με πένες ολικής αλέσεως, πασπαλισμένες με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εννοείται πως ανακατεύουμε όλα τα κρεμμυδάκια, όλα τα αρωματικά, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο κλπ., ανάλογα με τις φέτες που έχουμε.

Αν δηλαδή έχουμε 4 φέτες θα χρησιμοποιήσουμε 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 1/3 φλ.

ελαιόλαδο, 2 ξερά κρεμμύδια, κλπ.

**Αν βιαζόμαστε, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το στάδιο και να βάλουμε κατευθείαν τις φέτες στο ταψί, επάνω στα αρωματικά χόρτα, που θα έχουν ήδη ψηθεί για 30 λεπτά, να περιχύσουμε με το ελαιόλαδο, το κρασί και το λεμόνι και να συνεχίσουμε ψήνοντας το φαγητό κανονικά, όπως περιγράφουμε παραπάνω.

Α.Τ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.