banner
banner
banner

Φασόλια με σπανάκι, αρωματικά χόρτα και παντσέτα

Συνταγή

Φασόλια με σπανάκι, αρωματικά χόρτα και παντσέτα
Υλικά

½ κ. φασόλια βρασμένα
1 κ. σπανάκι
1 ματσάκι καυκαλίθρες
1 ματσάκι μυρώνια
1 κ. παντσέτα (νωπή) σε λωρίδες πλάτους 1 εκ.
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ποτηράκι λευκό ξερό κρασί
1 φλ. άνηθος ψιλοκομμένος
χυμός ενός λεμονιού*
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(1 μεγάλη χαμηλή κατσαρόλα με βαρύ πάτο και  διάμετρο 30 εκ.)

banner
Παρασκευή

Καθαρίζουμε, πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι, τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες, ψιλοκόβουμε τον άνηθο. Βάζουμε την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε την παντσέτα και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε 30 λεπτά, μέχρι να βγάλει η παντσέτα όλο της το λίπος. Ρίχνουμε τα σπανάκι, τα μυρώνια και τις καυκαλίθρες και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασόλια, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε τον άνηθο και το χυμό του λεμονιού, κουνάμε την κατσαρόλα κυκλικά, σκεπάζουμε, αφήνουμε 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. 
*Αυτό το φαγητό γίνεται και με ντομάτα (θα παραλείψουμε το χυμό του λεμονιού). Θα χρειαστούμε 2 –3 μέτριες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κυβάκια –όχι τριμμένες, που θα τις ρίξουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα όσπρια (φασόλια ή γίγαντες ή ρεβίθια ή ό,τι άλλο). Από εκεί και πέρα συνεχίζουμε κανονικά το μαγείρεμα, σύμφωνα με τη συνταγή.
σημ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιο όσπριο θέλουμε (γίγαντες ή ρεβίθια). Και, βεβαίως, υπάρχουν και έτοιμα βρασμένα όσπρια σε κονσέρβα, αν βαριόμαστε το μούσκεμα και το βράσιμο από την αρχή.
Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος