banner
banner
banner

Φασολάκια φρέσκα

Συνταγή

Φασολάκια φρέσκα
Υλικά (για 6 μερίδες)

1 κ. φασολάκια
5 ξερά κρεμμύδια
5 -7 σκελίδες σκόρδο
250 ml ελαιόλαδο*
Αλάτι, μαϊντανός 
Φρέσκια ντομάτα ή ντοματοπελτές

banner
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα φασολάκια μας κόβοντας τις μύτες και από τις δύο τους άκρες. Αν έχουν ίνες κατά μήκος, προσπαθούμε να τις αφαιρέσουμε όσο καλύτερα γίνεται. Ορισμένοι τις αφαιρούν με το μαχαιράκι που καθαρίζουμε τις πατάτες, έτσι γίνεται καλή δουλειά και το φαγητό νοστιμότερο. Προτιμότερο, όμως, είναι να αποφεύγουμε τα φασολάκια που έχουν ίνες. Τα πλένουμε πολύ καλά. Καθαρίζουμε κατόπιν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε στον ταβά το λάδι, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σοτάρουμε σε σιγανή φωτιά ώσπου να ροδοκοκκινίσουν.
Κατόπιν, ρίχνουμε και τα φασολάκια και τα ανακατεύουμε όλα μαζί, χωρίς να προσθέσουμε νερό, για τρία έως πέντε λεπτά. Βάζουμε ύστερα μισό λίτρο νερό στην κατσαρόλα, καθώς και το αλάτι και σκεπάζουμε τα φασολάκια. Τώρα, πλέον , δυναμώνουμε τη φωτιά. Σε λίγο, την κατεβάζουμε και όταν βγάλουν και το δικό τους ζουμί, τότε κανονίζουμε πόσο νερό θα χρειασθεί ακόμη. Εάν δεν έχουμε φρέσκιες ντομάτες και χρησιμοποιήσουμε πελτέ, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο περισσότερο νερό. Αν, όμως, θέλουμε να βάλουμε φρέσκιες ντομάτες, είμαστε φειδωλοί με το νερό, γιατί οι ντομάτες θα βγάλουν αρκετό και τότε θα έχουμε πολύ ζουμί, θα χρειασθεί πολύς χρόνος για να φύγουν τα υγρά και τα φασολάκια μας θα λιώσουν.
Οι ντομάτες μας πρέπει να είναι πολύ ώριμες. Τις πλένουμε και τις κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα μέρη, που δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε (κοτσάνια κτλ.) και τις πολτοποιούμε στον αποχυμωτή.
Αφού, λοιπόν, τα φασολάκια μας έχουν μισοβράσει, ρίχνουμε τον αραιωμένο τοματοπελτέ ή τον τοματοχυμό μας. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον οποίο καθαρίσαμε, πλύναμε και ψιλοκόψαμε.
Αμέσως έπειτα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας, ώσπου να απομακρυνθούν όλα τα ζουμιά και να μείνουν μόνο τα φασολάκια με το λάδι τους, οπότε και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Σημ.: το φαγητό αυτό μπορεί να γίνει και αλάδωτο.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του μοναχού Επιφάνειου "Μαγειρική του Αγίου Όρους", εκδόσεις Σύγχρονοι Ορίζοντες.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος