Υλικά
Yλικά για 6 άτομα
2 φλ.τσ. μικρά λευκά φασόλια, μουσκεμένα αποβραδίς
1 1/2 φλ.τσ. μακαρονάκι κοφτό
450 γρ. καλό χωριάτικο λουκάνικο
1 μέτριο κρεμμύδι σε ζαράκια
1 μέτριο καρότο σε ζαράκια
1 κουτί ντοματάκια στο χυμό τους
3 σκ. σκόρδου ψιλοκομμένες
7-8 φλ.τσ. ζωμό κότας
1 κ.σ. ξερό θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
λίγο αγουρέλαιο
παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι στο χοντρό τρίφτη για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι
Παρασκευή
Σε μεγάλη κατσαρόλα σωτάρουμε το λουκάνικο, κομμένο σε χοντρά φετάκια, με λίγο ελαιόλαδο.
Το αφαιρούμε και προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο, και λίγο ακόμα ελαιόλαδο (εκτός αν υπάρχει αρκετό λίπος) και τα σωτάρουμε 5'-6'.
Προς το τέλος βάζουμε το σκόρδο και κατόπιν προσθέτουμε τις ντομάτες, 6 φλ.τσ.
ζωμό, τα μυρωδικά και τα φασόλια, στραγγισμένα.
Αφήνουμε να βράσουν 45' και προσθέτουμε το λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια.
Τότε ρίχνουμε το μακαρονάκι, αλάτι και πιπέρι και περιμένουμε να γίνει al dente (γιατί θα μαλακώσει περισσότερο όταν μείνει στη σούπα.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή ζωμό.
Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι.
Για μια διαφορετική γεύση, αντί γι' αυτά τα τυριά προσθέτουμε χοντροκομμένη φέτα στο κέντρο κάθε πιάτου.