Υλικά
υλικά για 4 άτομα
1 φασιανός
2 κλαδάκια δεντρολίβανο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (ή 1 κ.γ. ξερό)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
προαιρετικά: πατάτες, καρότα, κολοκύθα κομμένα σε κυβάκια
παρασκευή
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βάζουμε το δεντρολίβανο και το θυμάρι σε βαθύ σκεύος και ρίχνουμε επάνω το ελαιόλαδο.
Το αφήνουμε να μείνει τουλάχιστον 30'.
Καθαρίζουμε τον φασιανό και αφαιρούμε τυχόν πουπουλάκια που έμειναν.
Τον αλατοπιπερώνουμε μέσα-έξω.
Τον βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος που δεν αφήνει πολύ κενό γύρω του και τον περιχύνουμε με το αρωματισμένο ελαιόλαδο, φροντίζοντας να καλυφθεί γύρω-γύρω.
Ακουμπάμε στο πλάι τα κλαδάκια του δεντρολίβανου.
Τον ψήνουμε για 30' ενώ τον περιχύνουμε συχνά με το ζουμί του.
Τον σκεπάζουμε τότε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30'.
Αφήνουμε στο τέλος να ψηθεί 7'-8' ξεσκέπαστος.
Τον βγάζουμε από το φούρνο, τον σκεπάζουμε με διπλό αλουμινόχαρτο και τον αφήνουμε έτσι 10' πριν τον σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, ψήνουμε συγχρόνως πατάτες, καρότα, κολοκύθα, ακόμα και κάστανα (ψημένα από πριν) σε στρώμα, κάτω από τον φασιανό, προσθέτοντας 1/2 φλ.τσ.
ζωμό κότας.σημ.
το κρέας του φασιανού είναι αρκετά στεγνό, γι' αυτό είναι απαραίτητο να τον περιχύνουμε συχνά με το ζουμί του.
Μπορούμε να τον τυλίξουμε με φετάκια μπέικον για ν' αποφύγουμε το στέγνωμα.