Υλικά
Δύο φασιανοί περίπου 700 γρ. ο καθένας Υλικά (για 4 μερίδες)
½ φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ φλ. βούτυρο
4-5 φέτες καλό καπνιστό μπέικον ή σύγκλινο
2 φλ. ζωμός κοτόπουλου
Για τη μαρινάδα
2 φλ. ΜΕΤΑΧΑ 7*
2 φλ. νερό
2 μεσαία κρεμμύδια λευκά κομμένα στα τέσσερα
2 κ.γ. κόκκους μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. κόκκους καρδάμωμο
2 κλαδάκια θυμάρι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1 κ.γ. ξερό εστραγκόν
1 κ.γ. αλάτ
1 κ.γ. ζάχαρη
Για το ατζέμ πιλάφι
4 φλ. ζωμός κοτόπουλου
2 φλ. ρύζι parboiled
2 κ.σ. βούτυρο
2 κόκκοι μπαχάρι
Αλάτι
25 γρ. καβουρδισμένο κουκουνάρι
50 γρ. φιλέ αμύγδαλο
½ φλ.σπόροι ροδιού
Εκτέλεση
Μία ημέρα πριν το μαγείρεμα, ετοιμάζουμε τη μαρινάδα βάζοντας τα υλικά της σε μία λεκάνη και βυθίζουμε μέσα τα πουλιά.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 24 ώρες.
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα βγάζουμε τα πουλιά από τη μαρινάδα, τα σκουπίζουμε καλά (και μέσα στην κοιλιά τους ώστε να είναι τελείως στεγνά), τα αλατίζουμε ελαφρώς , σουρώνουμε τη μαρινάδα και κρατάμε χώρια τα υγρά από τα υπόλοιπα στερεά υπολείμματα.
Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε σε υψηλή φωτιά το μπέικον ή το σύγκλινο μαζί με τους φασιανούς από όλες τις πλευρές.
Τους βγάζουμε από το τηγάνι και τους αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τα στερεά υπολείμματα της μαρινάδας στο τηγάνι ανακατεύοντας έντονα και συνεχώς, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πάτο του τηγανιού όλα τα ίχνη του τσιγαρίσματος.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στο τηγάνι τα υγρά της μαρινάδας.Μεταφέρουμε στη γάστρα τους φασιανούς και ότι έχει μείνει στο τηγάνι μας και προσθέτουμε το βούτυρο και τον ζωμό κοτόπουλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC για περίπου 45 λεπτά με κλειστό το καπάκι της γάστρας.
Μόλις είναι έτοιμοι οι φασιανοί, τους βγάζουμε στην άκρη, σουρώνουμε τη σάλτσα της γάστρας μέσα σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τη βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.Ετοιμάζουμε το ατζέμ πιλάφι: βάζουμε το ζωμό να πάρει βράση, προσθέτουμε το βούτυρο, το αλάτι και το μπαχάρι, ρίχνουμε μέσα το ρύζι και κατεβάζουμε τη φωτιά στο πολύ χαμηλό.
Αφήνουμε να βράσει για 10-12 λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Ρίχνουμε μέσα το αμύγδαλο και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε με την πηρούνα των μακαρονιών για να μην σπάσει το ρύζι.
Τα ρόδια τα προσθέτουμε λίγο πριν το σερβίρισμα.*H συνταγή είναι από το εστιατόριο "Μαγικές Κατσαρόλες", στο Παλαιό Φάληρο.