Follow us

Φαγητό στο χέρι απλό κι ελληνικό

Τι μπορεί κανείς να προσφέρει μια καλοκαιρινή βραδιά στο σπίτι του; Πιο πολλά από όσα εκ πρώτης όψεως σκεφτόμαστε. Η ιδέα είναι να απλοποιήσεις τα πράγματα όσο γίνεται, αλλά με άποψη. Know how και συνταγές…

Φαγητό στο χέρι απλό κι ελληνικό

Πώς, λοιπόν, συνδυάζεις διακοπές και ξεκούραση με την επιθυμία να περάσεις ένα βράδυ στο σπίτι με φίλους; Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν βλέπει με καλό μάτι την ιδέα να περάσει μισή μέρα στην κουζίνα μαγειρεύοντας, ενώ μπορεί να χαρεί τον πολύτιμο χρόνο της θάλασσας ή σκέτα της χαλάρωσης. Η ιδέα είναι να απλοποιήσεις τα πράγματα όσο γίνεται. Ξεχνάμε, λοιπόν, τα στρωμένα τραπέζια, το φαγητό στο πιάτο και την καρέκλα. Άλλωστε, πιο ελεύθερα νιώθουν όλοι όταν κινούνται σε έναν χώρο, ιδιαίτερα αν είναι πολλοί. Φαγητό στο χέρι, λοιπόν. Εύκολο, νόστιμο και ελληνικό, για να κάνουμε και τη διαφορά. Ίσως να θέλει λίγο περισσότερο ψάξιμο για να βρεθούν τα κατάλληλα υλικά, αλλά αξίζει τον κόπο. Ακόμα περισσότερο, αν βρισκόμαστε για διακοπές σε τόπους με δικά τους προϊόντα. Τι μπορεί κανείς να προσφέρει μια καλοκαιρινή βραδιά στους φίλους του; Πιο πολλά από όσα εκ πρώτης όψεως φαντάζεστε. Για να αποφύγουμε τη φασαρία της τελευταίας στιγμής, ας προτιμήσουμε τα κρύα εδέσματα. Αρκετά, μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγουμένη.

Φαγητό στο χέρι απλό κι ελληνικό

Τι τρώμε

Τα "φαγητένια": Μια φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και κάππαρη θα γεμίσει τα ποτηράκια ή τα μπολάκια και είναι πολύ καλοκαιρινή, ενώ μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγουμένη. Μια πικάντικη κρύα σούπα ντομάτας με αγγούρι και πιπεριά, ένα είδος γκασπάτσο, ας πούμε, θα κάνει την έκπληξη. Θα σερβιριστεί σε μπολ ή σε πλατιά, χαμηλά ποτήρια και μπορούν να προστεθούν μέσα κυβάκια φέτας. Ένα ρύζι που έχει ετοιμαστεί σαν τη γέμιση των γεμιστών, με ντομάτα, κουκουνάρι, δυόσμο και σταφίδες, σερβιρισμένο σε ποτηράκια ή μπολάκια. Μια απλή τυρόπιτα κομμένη σε μικρά κομματάκια μπουκιάς ή, εναλλακτικά, μια πιο εύκολη πίτα χωρίς φύλλο, που σερβίρεται κρύα. Μια τάρτα με κολοκυθάκια και κοπανιστή θα προσφερθεί σε κομμάτια, ενώ τα εύκολα ντακάκια με ξινομυζήθρα θα τα τιμήσουν όλοι. Υπάρχουν και κεφτέδες που τρώγονται κρύοι, όπως οι ταραμοκεφτέδες, ακόμα και οι κολοκυθοκεφτέδες. Πιο κάτω θα βρείτε συνταγές, από εύκολες ως πιο φασαριόζικες, αλλά που μπορεί να έχουν ετοιμαστεί από πριν.

Τα καλαμάκια: αποτελούν μια πρακτική λύση fingerfood γιατί συνδυάζουν δυο ή τρία υλικά. Βάλτε φαντασία και προσέξτε τους συνδυασμούς: κυβάκια λευκού τυριού (π.χ. σκληρής φέτας) μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο με μυρωδικά, εναλλάξ με ντοματίνια. Κυβάκια λακέρδας (ή άλλου αλίπαστου) εναλλάξ με τηγανισμένα ψωμάκια (κρουτόν) και ντοματίνια. Γαρίδες περασμένες ελαφρά στο τηγάνι, με ντοματίνια ή σε συνδυασμό με κομματάκια βρασμένου χταποδιού και ρολά ψητής πιπεριάς Φλωρίνης. Μπαλάκια πεπονιού εναλλάξ με ρολά από φετούλες λούζας. Κύβοι ή μπαλάκια καρπουζιού πασπαλισμένα με φρέσκο δυόσμο, με κύβους φέτας.

Οι μπρουσκέτες

Γενική ονομασία για τα φρυγανισμένα φετάκια ψωμιού, στολισμένα με νοστιμιές. Εδώ θα χρειαστούμε διάφορα αλείμματα, που μπορούμε να φτιάξουμε με βάση μαλακά αλοιφώδη τυριά και διάφορα ορεκτικά: από ελίτσες μέχρι φιλέτα σαρδέλας, κάππαρη, φετάκια αβγοτάραχου, ψητή πιπεριά, κρίταμο ή αγκιναράκια τουρσί και διάφορα τέτοια. Στα περισσότερα νησιά μας παρασκευάζουν ένα μαλακό τυρί, που μπορεί να στολίσει μπρουσκέτες, σκέτο ή δουλεμένο με μπαχαρικά και μυρωδικά. Σ' αυτό το τυρί-βάση (ξινοτύρι Μυκόνου, μαλακό τυρί Άνδρου, ξύγαλο Σητείας, κατίκι Δομοκού και άλλα παρόμοια) μπορούν να προστεθούν άλλα υλικά, όπως ψητή πιπεριά Φλωρίνης και να γίνει ένα νόστιμο μείγμα. Παράδειγμα μπρουσκέτας:

Πελτές, αντσούγια και κάπαρη σε ψωμί με προζύμι: κόβουμε λεπτές φέτες από ένα καρβέλι ψωμί με προζύμι, βγάζουμε την κόρα και τις ξανακόβουμε συμμετρικά ώστε να έχουμε 16 κομματάκια πλευράς 2 εκ. αλείφουμε με πελτέ κάθε κομματάκι, βάζουμε επάνω ένα κομμάτι αντσούγιας τυλιγμένο και από πάνω 1 –2 κουμπάκια κάπαρης, ανάλογα με το μέγεθός τους. Στολίζουμε αν θέλουμε, με λίγα φρέσκα φυλλαράκια από δεντρολίβανο.

Τα σκέτα: Μια πιατέλα με ελληνικά τυριά και μια άλλη με αλλαντικά θα έχει οπωσδήποτε τη θέση της στο τραπέζι. Στα τυριά μπορούμε να κάνουμε μια επιλογή με 4-5 από τα εξής: βολάκι Άνδρου ή μπαλάκι Τήνου. Γραβιέρα, αρσενικό και κομό Νάξου με πιπέρια. Λαδοτύρι Μυτιλήνης. Κασέρι Ξάνθης. Μανούρα γυλωμένη Σίφνου. Γενικά, επιλέγουμε τυριά ελληνικά, διαφορετικά μεταξύ τους. Στα αλλαντικά, θα βάλουμε φετάκια λούζας (Μυκόνου ή Τήνου), απάκι κρητικό, σαλάμι Λευκάδας ή σαλάδο Κέρκυρας και σαλτσίσι (σκορδάτο σαλάμι) Τήνου. Στο πλάι έχουμε ένα καλαθάκι με μικρά φετάκια λευκού και μαύρου ψωμιού.

Η προεργασία

Ας αρχίσουμε με τον εξοπλισμό. Ποτηράκια (σε μέγεθος παλιού ποτηριού του κρασιού) ή μικρά μπολάκια (αν έχουμε πρόσβαση σε χαριτωμένα πλαστικά μιας χρήσης, ακόμα καλύτερα), πλαστικά κουταλάκια, μεγαλύτερα μπολ αν σερβίρουμε κρύα σούπα, καλαμάκια ξύλινα, πιατάκια (για όσους επιμένουν να τα γεμίσουν), του σερβίτσιου μας ή πλαστικά αν έχουμε πολλούς καλεσμένους. Τα ποτά προτείνουμε να σερβιριστούν σε κανονικά ποτήρια. Το σερβίρισμα δεν είναι απαραίτητο να γίνει σε ένα μοναδικό τραπέζι όπου θα συνωστίζονται όλοι. Έχει περισσότερο γούστο αν μοιραστεί και σε άλλα σημεία, έτσι που κάποιος να βρίσκει αναπάντεχα μπροστά του μια λιχουδιά. Ακόμα, έχει περισσότερο γούστο κάποια εδέσματα να βγαίνουν σταδιακά.

Ακόμα και τα ποτά επιδέχονται απλοποίηση. Έχουμε προβλέψει ένα είδος κρασιού (λευκό ή ροζέ) και μια μπίρα ξανθιά, για όσους προτιμούν. Αν θέλετε, ούζο ή τσίπουρο. Το θέμα μας είναι ελληνικό.

Οι συνταγές

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;