Follow us

Ένας φούρνος αναβαθμίζει την πλατεία

Πριν μερικές εβδομάδες αντικρίσαμε με χαρούμενη έκπληξη το αναπαλαιωμένο Νέον στην Ομόνοια, με το κατάστημα Βενέτη 1948 στο ισόγειο και στο μεσοπάτωμα, μια εικόνα αντάξια ιστορικού κέντρου μεγάλης ευρωπαϊκής πόλης. Η υποβαθμισμένη πλατεία απέκτησε ένα κτίριο που θυμίζει την πολύ παλιά της αίγλη κι εμείς ελπίζουμε ότι από αυτή τη γωνία θ' αρχίσει να ξαναπλέκεται το ξηλωμένο κασκόλ του παρηκμασμένου κέντρου.

Ένας φούρνος αναβαθμίζει την πλατεία

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, τόλμη σε βαθμό ρίσκου και πίστη σ' αυτό που κάνεις για να επενδύσεις ένα ποσό τριών εκατομμυρίων ευρώ στην καρδιά του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας. Η επιλογή της πλατείας που συμβολίζει την καρδιά της Αθήνας ήταν στρατηγικής σημασίας για την Βενέτης, που ήθελε να δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα αρτοποιεία στην Ευρώπη, όπως ειπώθηκε και στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Τα 1200 τ.μ. του καταστήματος μεταμορφώθηκαν, αναδεικνύοντας το ιστορικό κτίριο, με εργασίες που κράτησαν τρία ολόκληρα χρόνια. Όλα έγιναν με σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό του κτιρίου. Θυμίζουμε ότι το καφενείο Νέον πρωτολειτούργησε το 1920 (ήταν τότε το ισόγειο του ξενοδοχείου Carlton) και από τα τραπέζια του πέρασαν επώνυμοι και μη.

Ένας φούρνος αναβαθμίζει την πλατεία
Πλατεία Ομονοίας 1940, συλλογή Κων/νου Τρίπου, Αφοί Παπαδαντωνάκη, Φωτ. Αρχείο Μουσείου Μπενάκη.

Πριν μερικά χρόνια, άρχισε η ανάπτυξη των "φούρνων Βενέτη" και κατόπιν των concept καταστημάτων "Βενέτης 1948" εν μέσω κρίσης. Αποδείχτηκε μια από τις επιτυχημένες περιπτώσεις "επιθετικής" επιχειρηματικά αντιμετώπισης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Η εταιρεία έχει ήδη μισθώσει τα ισόγεια των ιστορικών κτιρίων που αποτελούν στολίδια της Ομόνοιας, Μπάγκειον και Μέγας Αλέξανδρος, έργων του Τσίλερ, προκειμένου να τα αναπαλαιώσει και να λειτουργήσει και εκεί καταστήματα, με διαφορετικό concept. Κρίνοντας από το αποτέλεσμα στο Νέον, πρέπει να αισιοδοξούμε ότι, σχετικά σύντομα, αυτή η πλατεία θα αλλάξει όψη. Αυτό το βήμα σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο και για άλλα.

Η πλατεία ξαναγίνεται φιλική

Μπαίνοντας στο Βενέτης 1948- Νέον από την πολύβουη Ομόνοια αλλάζεις εντελώς ατμόσφαιρα, μαζί και διάθεση. Κομψότητα και αριστοκρατική αύρα σε μεταφέρουν σε καφενεία-ζαχαροπλαστεία άλλης εποχής ενώ μια πραγματικά μεγάλη γκάμα ειδών φιλοξενείται σε στυλάτους πάγκους και βιτρίνες. Το καφέ έχει τη ιδιαίτερη γωνιά του και προσφέρει εκλεκτές ποικιλίες καφέ -για όσους θέλουν να τον πιουν στα όρθια αλλά με στυλ. Τον all day χώρο συμπληρώνει η βιτρίνα με τα σπιτικά φαγητά που επιμελείται ο Γιάννης Τζελέπης, που προσφέρει από κάτι ελαφρύ μέχρι ένα πλήρες γεύμα, κι αυτό είναι κάτι που πραγματικά έλειπε από την περιοχή. Στο μεσοπάτωμα με το όμορφο κιγκλίδωμα κάθεσαι στα μαρμάρινα τραπεζάκια και τις ρετρό ξύλινες "μπαμπού" καρέκλες και πίνεις το ρόφημά σου έχοντας θέα την περίτεχνη γύψινη διακόσμηση της οροφής σε φόντο vieux rose, τους ταιριαστούς πολυελαίους και όλη την κάτω αίθουσα ενώ ρίχνεις κλεφτές ματιές και στην πλατεία. Δίπλα, συνεχίζεται ένας στυλάτος χώρος με παλιά έπιπλα όπου φιλοξενείται αυτή τη στιγμή η πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφική συλλογή "Αθήνα 1865-1970" από το αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, μια φωτογραφική αναδρομή στην ιστορία της πλατείας και του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, που αξίζει να δείτε.

Δίχως αμφιβολία, είναι από τα πιο κομψές γωνιές της Αθήνας σήμερα και φέρνει στο νου τη χρυσή εποχή των καφενείων. Η αίθουσα θα φιλοξενεί σε μόνιμη βάση εκθέσεις, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσα ακούγεται η οργάνωση αγώνων… σκάκι που σχεδιάζεται, κάτι που συνηθιζόταν στην πρώιμη εποχή των καφενείων της Ομόνοιας (το Νέον ονομάστηκε "το λίκνον του νεοελληνικού ζατρικίου"!). Υπάρχει, όμως και συνέχεια: τα τραπεζάκια που βγήκαν στο πεζοδρόμιο -μια κίνηση που υποστηρίζει έμπρακτα ο Δήμος Αθηναίων θέλοντας να γενικευτεί στην περιοχή- σηματοδοτούν, κατά τη γνώμη μας, όσο τίποτα μια νέα εποχή στην πλατεία, προσφέροντας τη δυνατότητα να γίνει στέκι και να πάψει πια να αποτελεί σημείο βιαστικά διερχομένων.

Οι νέοι "φούρνοι" της πόλης

Στα τελευταία "πέτρινα" χρόνια που περνάμε βλέπουμε τους φούρνους να πληθαίνουν και να εξελίσσονται. Όχι μόνο αναπτύσσονται αλυσίδες φούρνων -σε αντίθεση με τους παλιάς κοπής παραδοσιακούς φούρνους που εξαφανίζονται σιγά σιγά- αλλά έχουν αλλάξει και αυτό που λέμε concept. Ο Βενέτης είχε κάνει πρώτος το μεγάλο βήμα πριν λίγα χρόνια, με τα food halls. O Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, που μαζί με τον Μπάμπη Βενέτη βρίσκεται στα ηνία της εταιρείας, μας είχε πει: "το concept των Food Halls, ήταν η απάντησή μας στην κρίση. Μετατρέψαμε, δηλαδή, τα πρατήρια άρτου σε μικρά καφέ, ζαχαροπλαστεία, μικρά εστιατόρια και τα κάναμε πολυχώρους γευστικών προτάσεων." Ουσιαστικά, προσάρμοσαν τον κλασικό "φούρνο" ώστε να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του σύγχρονου τρόπου ζωής, που μας αναγκάζει να βρισκόμαστε πολλές ώρες της ημέρας στο δρόμο, μακρυά από το σπίτι. O κόσμος φαίνεται να αγκάλιασε αυτό το νέο είδος μαγαζιού που προσαρμόστηκε στην καθημερινότητά μας. Οι "φούρνοι-πολυχώροι" πάνε καλά. Μιλώντας για τη Βενέτης, τον τελευταίο μήνα άνοιξε άλλα τρία food halls (το ένα στο The Mall Athens) πέρα από το Βενέτης 1948-Νέον, ενώ σχεδιάζουν και άλλα καθώς και επέκταση στο εξωτερικό.

Γεύσεις που ξεχωρίσαμε

Στο Νέον δεν είναι μόνο το περιβάλλον που σε ταξιδεύει αλλά και οι μυρωδιές και οι γεύσεις, ιδιαίτερα ορισμένες που θυμίζουν παραδοσιακό γαλακτοπωλείο: λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκο, αλλά και ρυζόγαλο, σπιτικές κρέμες ή γιαούρτι με μέλι και καρύδια…Στην αρχή ζαλίζεσαι από τα πάμπολλα ψωμιά και αρτοποιήματα, κρουασάν, πίτες, σνακ με ζύμη από τον ξυλόφουρνο, σάντουιτς μέχρι κάθε είδους γλυκίσματα που υπάρχουν παντού γύρω σου. Αν είναι μετά τις 12 μεσημέρι, έρχονται και τα φαγητά…
Στο κατάστημα ντεμπουτάρει και μια γωνιά με φρέσκους χυμούς και υγιεινά smoothies σε πολλούς συνδυασμούς. Το όλο εγχείρημα ακολουθεί το πετυχημένο concept των Βενέτη 1948 της Κηφισιάς, που είναι εξοπλισμένα με τους χαρακτηριστικούς ξυλόφουρνους (εκεί ψήνονται εξαιρετικά ψωμιά, ιταλική πίτσα και πεϊνιρλί).

Από την ανεξάντλητη γκάμα προϊόντων που απλώνονται στις βιτρίνες του ισογείου, δοκιμάσαμε και μας άρεσαν:

-Το μοναστηριακό (λευκό) με προζύμι και το βυζαντινό (μαύρο) ψωμί με προζύμι και σίκαλη ψημένα στον ξυλόφουρνο, που μας συστήθηκαν πριν ένα χρόνο περίπου κι εξακολουθούν να είναι από τα καλύτερα ψωμιά της πόλης. Στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις του Νοεμβρίου (όπως και στου περασμένου Απριλίου, στο Γκάζι) τα καρβέλια αυτά ήταν στη διάθεση του κοινού, στους χώρους του εστιατορίου. Είδαμε συχνά κόσμο να περνάει, να παίρνει και να ξαναπαίρνει ανεξάρτητα από το αν έτρωγε στο εστιατόριο ή όχι. Είναι το ψωμί που θα βγάλεις στο τραπέζι και θα σε ρωτήσουν όλοι πού το βρήκες!

- τα σάντουιτς με υπέροχη ιταλική φοκάτσια: δοκιμάσαμε εκείνο με τη φέτα, τη ντομάτα, τις ελιές, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο, υλικά που δένουν όμορφα με τη φοκάτσια, αλλά και το άλλο με σπανάκι, ανθότυρο, μπέικον, ρόκα, μπαλσάμικο. Γενικά, τα φτιάχνουν σε πολλούς συνδυασμούς με πολύ καλά υλικά.

-τα τζενοβέζε ελιάς, ένα μακρόστενο χειροποίητο μαλακό "ψωμάκι" από γνήσια ζύμη πίτσας, που περιέχει μεγάλα κομματάκια ελιάς, ένα σνακ ιδανικό για να σε κρατήσει χωρίς να σε μπουχτίσει.

-τα απολαυστικά smoothies και οι φρεσκοστυμμένοι χυμοί φρούτων από το Green Juice bar που είναι η υγιεινή πρόταση για κάθε ώρα. Μας είπαν ότι προσφέρονται σε 29 επιλογές. Τα smoothies υπάρχουν σε εκδοχές με φρούτα, με γρανίτες, με σοκολάτα και φρούτα. Μας άρεσε πολύ εκείνο με το συνδυασμό μάνγκο, ροδάκινο, μπανάνα, γιαούρτι, μέλι και γάλα. Σε χορταίνει με υπέροχη γεύση και δεν αισθάνεσαι και ενοχές.

- ό,τι ψήνεται στον ξυλόφουρνο: πεϊνιρλί, ιταλική πίτσα και καλτσόνε με διάφορα υλικά. Απλά, δεν αντιστέκεσαι…

- τα κέικ και ιδιαίτερα το κέικ "σουφλέ σοκολάτας" και εκείνο με τη ζύμη γιαουρτιού, καρύδα και λεμόνι.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…