Follow us

Ένα vegetarian γιορτινό τραπέζι

Κι αν δεν είμαστε οι ίδιοι χορτοφάγοι ή vegan, μπορεί εύκολα να βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι φίλοι και συγγενείς -και υπάρχουν νόστιμες λύσεις…

Ένα vegetarian γιορτινό τραπέζι

Είναι αρκετός καιρός τώρα, που η δήλωση “είμαι χορτοφάγος” δεν ακούγεται σαν να λες “είμαι από τον Αρη”! Oι χορτοφάγοι (vegetarians) αλλά και οι vegan -όσοι δεν τρώνε ούτε γαλακτοκομικά, αβγά ή μέλι-, αυξάνονται και πληθύνονται και στις παρέες πολύ συχνά συνυπάρχουν χορτοφάγοι, vegan και omnivore, δηλαδή όσοι τρώνε τα πάντα: ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει και ό,τι περπατάει (συν ό,τι φυτρώνει). Τώρα τις γιορτές λοιπόν, αν δεν είμαστε οι ίδιοι χορτοφάγοι ή vegan, μπορεί εύκολα να βρεθούν στο γιορτινό τραπέζι φίλοι και συγγενείς, που έχουν επιλέξει αυτά τα διατροφικά μοντέλα.

Τι θα γίνει λοιπόν; Σαλατούλες και φασολάδα με υπόκρουση τα jingle bells; Μα όχι! Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από υπέροχα πιάτα για το τραπέζι του Χριστουγέννων, που μπορούμε να ετοιμάσουμε είτε για τους εαυτούς, είτε για τους καλεσμένους μας, που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες και τις προτιμήσεις. Διότι υπάρχουν αρκετές.

Ένα vegetarian γιορτινό τραπέζι

Μέσα στο μεγάλο ρεύμα της χορτοφαγίας, λοιπόν, υπάρχουν όσοι επιλέγουν να απέχουν από το κρέας (ναι και τα πουλερικά κρέας είναι), τα ψάρι και τα θαλασσινά και γενικά ό,τι είναι ζωντανό, αλλά τρώνε γαλακτοκομικά και αβγά. Κάποιοι άλλοι, τρώνε γαλακτοκομικά αλλά δεν τρώνε αγβά. Και ορισμένοι, δεν τρώνε κανένα ζωικό τρόφιμο ούτε τρόφιμα που προέρχονται από ζώα, όπως τα γαλακτοκομικά και το μέλι, διότι θεωρούν ότι προέρχονται από την εκμετάλλευση των ζώων. Αυτοί είναι οι vegan.

Με όλα αυτά κατά νου (που τα γνωρίζουμε πολύ καλά, αν είμαστε οι ίδιοι χορτοφάγοι ή vegan) θα ήταν πολύ διευκολυντικό να ρωτήσουμε τους χορτοφάγους φίλους, τι τρώνε και τι όχι, ώστε να ετοιμάσουμε τα κατάλληλα ωραία πιάτα και να μην φύγουν από το σπίτι μας σαν να βρίσκονται σε φάση αυστηρής δίαιτας. Από την άλλη μεριά, θα ήταν πολύ βοηθητικό και ευγενικό, αν “καταθέσουμε” ως χορτοφάγοι καλεσμένοι ένα ταψάκι ή ένα μεγάλο μπολ με το φαγητό, που μας αρέσει στο κοινό γιορταστικό τραπέζι, για να το μοιραστούμε με τους υπόλοιπους φίλους και συγγενείς.

Οι χορτοφαγικές και vegan λιχουδιές

Κατά τα λοιπά, delicatessen όπως τα ιδιαίτερα τυριά, ελληνικά και ξένα, τα αβγά των ορτυκιών, τα χρωματιστά ρύζια (μαύρο, κόκκινο), τα “εξωτικά” δημητριακά, ας πούμε η κινόα, τα περίεργα λαχανικά και οι ρίζες, για παράδειγμα οι μπλε πατάτες, τα λευκά κίτρινα παντζάρια, τα λευκά καρότα, τα άγρια μανιτάρια, όπως και τα ξένης κατωγωγής (σιιτάκε, ενόκι) και βεβαίως οι τρούφες, είναι γκουρμεδιές, που θα μπορούσαμε να περιλάβουμε στο γιορτινό τραπέζι.

Επίσης, τα εντυπωσιακά χρωματιστά ζυμαρικά με λαχανικά (με σπανάκι, με καρότο, με παντζάρι, με ντομάτα) σε διάφορα σχήματα, είναι μια πρόταση που αρέσει σε όλους. Τα διάφορα ψωμιά -πολύσπορο, με χαρούπι, με ξηρούς καρπούς, με ξερά φρούτα-, οι τορτίγιες, οι πίτες για σουβλάκι, που συνοδεύονται με αλοιφές και dip, δικά μας ή αγοραστά από μικρούς παραγωγούς, είναι κάτι που αρέσει σε όλους.

Οι ασυνήθιστες πίτσες είναι κάτι που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο -αυτό ας το έχουμε υπόψιν, όταν στήνουμε έναν μπουφέ. Με ξηρούς καρπούς, με τρούφα, με συνδυασμό φρούτων και τυριών, είναι απολαυστικές.

Να θυμίσω και την ατελείωτη σειρά από έθνικ πιάτα, που μπορούν να πλουτίσουν το τραπέζι με τα συναρπαστικά τους αρώματα και τις hot γεύσεις τους: τα ινδικά κάρι, η φρέσκια ταϊλανδέζικη κουζίνα με το γάλα καρύδας και τον κόλιανδρο, τα μεξικάνικα τσίλι.

Άφησα τελευταίες τις σαλάτες, διότι θεωρώ αυτονόητο πως είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πάντες. Σαλάτες ζεστές ή κρύες, σίγουρα όμως κάτι πιο προσεγμένο και διαφορετικό από μια σαλάτα με καρότο και λάχανο. Μερικά παραδείγματα: σαλάτα με κινόα και ψητά λαχανικά, πράσινη σαλάτα με μπλου τσιζ και καραμελωμένα κρεμμύδια, πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και ξηρούς καρπούς και πολλές ακόμα.

Ακολουθούν 16 νόστιμες και εντυπωσιακές σε εμφάνιση συνταγές:

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;