banner
banner
banner

Ένα συναρπαστικό low budget ρεβεγιόν

Ντένη Καλλιβωκά Ντένη Καλλιβωκά ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Φωτ) Γιώργος Δρακόπουλος ω(Styl) Tina Webb ω(Styl) Tina Webb Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Εποχή δύσκολη, εποχή σοφίας... Γιορτάζουμε λοιπόν ενεργοποιώντας με απρόσμενους τρόπους τη φαντασία μας και κρατώντας το κόστος πολύ χαμηλά. Ο Άρης Τσανακλίδης, ο Γιώργος Βενιέρης, ο Δημήτρης Δημητριάδης, ο Γκίκας Ξενάκης και ο Μιχάλης Νουρλόγλου, πέντε δυνατοί σεφ, μας δίνουν τα κλειδιά μιας low budget γιορτινής γαστρονομίας για να χαρούμε με νέους τρόπους τα ρεβεγιόν.

Ένα συναρπαστικό low budget ρεβεγιόν

Τριγυρίζω στην Αθήνα και νιώθω σαν κομπάρσος στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς. Ακούω ειδήσεις και φαντάζομαι σκυθρωπούς Εμπενίζερ Σκρουτζ που θα κάνουν «ρεβε­γιόν» τρώγοντας χυλό από πόριτζ τουρτουρίζοντας! Οι εταίροι μας, πάντως, με χαρά θα μας πρότειναν το παραπάνω σενάριο για τα γιορτινά μας τραπέζια. Εμείς όμως, σε πείσμα όλων, κάνουμε το σιτάρι μόδα και στρώνουμε υπέροχα εορταστικά ρεβεγιόν γεμάτα φαντασία και δημιουργικότητα, με εδέσματα που κοστίζουν λιγότερο από ένα σάντουιτς!

Δώστε σημασία στο στόλισμα του τραπεζιού, παίξτε με Christmas crackers ακούγοντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ανοίξτε ένα ξηρό αφρώδες κρασί (θα βρείτε στην αγορά με λιγότερα από 10 ευρώ) και δώστε στη βραδιά τον τίτλο «Low budget, high spirit». Ωραία φάση! Φτάνουν πια η κλασική γαλοπούλα και το χοιρινό με μήλο στο στόμα. Το χαβιάρι και το μπρικ είναι πολύ αναμενόμενα. Το φουαγκρά επίσης. Φέτος το ρεβεγιόν πρέπει να είναι διαφορετικό, στο πνεύμα της εποχής^ οικονομικό δηλαδή, χωρίς όμως να υστερεί σε εμφάνιση και ψαγμένες γεύσεις. Γι’ αυτό επιστρατεύσαμε εξαιρετικούς, βραβευμένους σεφ να φτιάξουν ειδικά για μας low budget συνταγές με άφθονη δημιουργικότητα και μπόλικη δόση εξτραβαγκάντζας.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης από το «Cibus» δίνει γκουρμέ twist σε μια κρεμμυδόσουπα αρωματίζοντάς τη με τσάι του βουνού και σερβίροντάς τη με καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου και γραβιέρα. Ο Μιχάλης Νουρλόγλου του «Abovo» παίζει με υφές και φαντεζί συνδυασμούς και αναδεικνύει τη σαρδέλα σε ντελί. Ο Γιώργος Βενιέρης του «Electra Restaurant» μας ιντριγκάρει βουτώντας τη λουκανικόπιτα σε πικάντικη πικρή σοκολάτα (!), ενώ ο Γκίκας Ξενάκης του «Κουζίνα Breeze Cafe» μαγειρεύει τη γαλοπούλα ανατρεπτικά και γαργαλιστικά με σιτάρι. Τέλος, ο Άρης Τσανακλίδης («Kuzina») κλείνει το δείπνο με ένα γλυκό που μυρίζει Χριστούγεννα: γλυκιά πίτα κολοκύθας με καρύδια και τζίντζερ… Όταν συναντιούνται το ταλέντο και η δημιουργικότητα, η σαρδέλα κερδίζει το σολομό, η κολοκύθα τη σαντιγί, τα κρεμμύδια είναι νοστιμότερα από τα μανιτάρια, το «σιταρότο» νικάει στα σημεία το ριζότο και η λουκανικόπιτα με σοκολάτα στέκεται ως ελληνο-μεξικάνικος πειστικός σουρεαλισμός στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.



Κρεμμυδόσουπα βελουτέ με τσάι του βουνού, καπνιστή πανσέτα αγριογούρουνου και γραβιέρα του Δημήτρη Δημητριάδη, «Cibus» € 1,91

Λουκανικόπιτα με πικάντικο ρόφημα σοκολάτας xocopili
και κρέμα καρότου με κάρδαμο και πορτοκάλι του Γιώργου Βενιέρη, «Electra Restaurant», € 2, 34

Σαρδέλες με παντζάρια σε δύο υφές και σάλτσα εσπεριδοειδών του Μιχάλη Νουρλόγλου, «Αbovo», € 2,31

Στήθος γαλοπούλας με προσούτο, γεμιστό με βασιλομανίταρα, σιταρότο με κολοκύθα, ρόδι και καραμελωμένα κάστανα του Γκίκα Ξενάκη, «Κουζίνα Breeze Cafe», € 4,36

Κολοκυθόπιτα με καρύδια και τζίντζερ του Άρη Τσανακλίδη, «Kuzina», € 0,89

banner


Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος