Follow us

Ελιόπιτα

Ελιόπιτα

Υλικά

Υλικά

Για τη ζύμη

4 φλ.τσ. αλεύρι (φαρίνα)

1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 φλ.τσ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

3/4 φλ.τσ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1/2 κ.γλ. αλάτι

Για τη γέμιση

1 φλ.τσ. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμος ξερός ή 1/2 φλ.τσ. φρέσκος ψιλοκομμένος

Λίγο θρούμπι ή ρίγανη (προαιρετικά)

Πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι με το λάδι και τα δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν.

Προσθέτουμε το χυμό και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη, που να μην κολλάει (προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο αλεύρι ή νερό).

Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές και τα ξερά μυρωδικά.

Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.

Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 5-6 χιλιοστών και σχήμα παραλληλόγραμμο.

Τοποθετούμε στη μια φαρδιά άκρη -κατά μήκος- τη γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.

Αν προτιμάμε, αναμειγνύουμε τη ζύμη με το μείγμα των ελιών, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε 6-8 στρογγυλά ελιοπιτάκια, που τα πατάμε να απλώσουν ελαφρά.

Βάζουμε το ρολό ή τα πιτάκια σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε για 30-35 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε το ρολό σε φετάκια.

Η ελιόπιτα ταιριάζει πολύ με ούζο ή ρακή και συνοδεύεται με ένα φρέσκο τυρί, όπως το κατίκι ή τα μαλακά φρέσκα κυκλαδίτικα τυριά.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.