banner
banner
banner

Ελιόπιτα

Συνταγή

Ελιόπιτα
Υλικά

Για τη ζύμη

4 φλ.τσ. αλεύρι (φαρίνα)

1 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 φλ.τσ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο

3/4 φλ.τσ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού

1/2 κ.γλ. αλάτι


Για τη γέμιση

1 φλ.τσ. ψιλοκομμένες μαύρες ελιές χωρίς κουκούτσι

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. δυόσμος ξερός ή 1/2 φλ.τσ. φρέσκος ψιλοκομμένος

Λίγο θρούμπι ή ρίγανη (προαιρετικά)

Πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι με το λάδι και τα δουλεύουμε με το χέρι μέχρι να ενωθούν. Προσθέτουμε το χυμό και ζυμώνουμε σε μέτρια ζύμη, που να μην κολλάει (προσθέτουμε, αν χρειαστεί, λίγο αλεύρι ή νερό). Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να σταθεί τουλάχιστον μισή ώρα κι ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τις ελιές και τα ξερά μυρωδικά. Ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 5-6 χιλιοστών και σχήμα παραλληλόγραμμο. Τοποθετούμε στη μια φαρδιά άκρη -κατά μήκος- τη γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό. Αν προτιμάμε, αναμειγνύουμε τη ζύμη με το μείγμα των ελιών, ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε 6-8 στρογγυλά ελιοπιτάκια, που τα πατάμε να απλώσουν ελαφρά. Βάζουμε το ρολό ή τα πιτάκια σε βουτυρωμένο ταψάκι και τα ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και κόβουμε το ρολό σε φετάκια. Η ελιόπιτα ταιριάζει πολύ με ούζο ή ρακή και συνοδεύεται με ένα φρέσκο τυρί, όπως το κατίκι ή τα μαλακά φρέσκα κυκλαδίτικα τυριά.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος