Follow us

Ελάφι με σάλτσα σοκολάτας

Τα 10 καλύτερα εστιατόρια της Πρωτεύουσας εκμυστηρεύονται τις νοστιμότερες σπεσιαλιτέ τους στο «ΕΥ». Φορέστε Χρυσό Σκούφο και μαγειρέψτε ονειρεμένα μενού για τους φίλους σας. Πριν όμως ρίξετε… χρυσόσκονη στην κουζίνα σας, προγραμματίστε επιτόπου δοκιμή για να ξέρετε τι κάνετε… Πλήρεις οδηγίες χρήσεως, ρεστοράν και συνταγών, για να κάνετε το όνειρο πραγματικότητα.

Ελάφι με σάλτσα σοκολάτας

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

Κρέας

800-1000 γρ. κρέας ελαφιού, χωρίς κόκαλα

200 γρ. χοιρινή μπόλια

Λίγα μανιτάρια (προαιρετικά)


Για τη μαρινάδα

¼   lt κόκκινο κρασί «Κατώγι»

0,2lt μαυροδάφνη «Imperial»

10 Juniper Berries (οι κόκκοι που αρωματίζουν το τζιν)

2 γαρίφαλα, 3 φύλλα δάφνης

2 κλωνάρια θυμάρι

5 κόκκοι πιπεριού

1 lt ξινόγαλα

Φλούδα από μισό λεμόνι


Για τη σάλτσα

Κόκαλα από ελάφι

Λίγο γάλα

40 γρ. καρότα & 100 γρ. κρεμμύδια

20 γρ. σέλινο & 30 γρ. πράσο

20 γρ. πελτές-ντομάτα

3 φύλλα δάφνης

5 Juniper Berries

10 κόκκοι πιπεριού

Λίγο θυμάρι

Αλάτι, πιπέρι

50 γρ. μανιτάρια

0,2 lt κόκκινο κρασί «Κατώγι»

0,1lt μαυροδάφνη

1 lt νερό

150 γρ. άγλυκη, μπίτερ σοκολάτα

Παρασκευές

Μαρινάρισμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κρασιά και τα μπαχαρικά της μαρινάδας.

Όταν κρυώσει,την ανακατεύουμε με το ξινόγαλα.

Τοποθετούμε το φιλέτο του ελαφιού σε αυτή τη μαρινάδα για 24 ώρες.

Σάλτσα
Σοτάρουμε τα κόκαλα με το λάδι και εν συνεχεία προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά.

Αφαιρούμε το λίπος που έρχεται στην επιφάνεια, με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε ελαφρά.

Σβήνουμε τη σάλτσα με το κρασί και βράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό προσθέτουμε το νερό.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση, και ξαφρίζουμε.

Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μανιτάρια και σιγοψήνουμε στην κατσαρόλα, χωρίς το σκέπασμα, για περίπου 2 ώρες.
Περνάμε τη σάλτσα από τουλουπάνι και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, μειώνοντας τη στάθμη της λίγο λίγο.

Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά έως ότου λιώσει.

Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.

Κρέας
Ανοίγουμε την μπόλια και τοποθετούμε μέσα το κομμάτι του φιλέτου.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε κομμένα άγρια μανιτάρια.

Τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το φιλέτο.

Ψήνουμε στο φούρνο (200 C) για περίπου 20 λεπτά.

Το βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό.

Παρουσίαση
Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τη σάλτσα, κόβουμε σε φέτες το φιλέτο και το τοποθετούμε πάνω στη σάλτσα.

Για γαρνιτούρα, μπορούμε να προσθέσουμε αχλάδι ή κολοκύθα κομπόστα, καβουρδισμένα καρύδια, gnocci ή φρέσκες ταλιατέλες.

Μαγειρικά τρικ
• Επιχειρώντας να φτιάξουμε αυτό το φαγητό, προτιμάμε την εποχή κυνηγιού, ώστε να βρούμε φρέσκο ελάφι, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του.

Επομένως, από τα τέλη Οκτωβρίου έως και το Δεκέμβριο, θα ψάξουμε στην αγορά για το νοστιμότατο κρέας (στα σουπερμάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος είναι πολύ πιθανόν να το βρούμε, καθώς και σε ορισμένα κρεοπωλεία, που ανακοινώνουν εγκαίρως ότι θα πουλάνε ελάφι, όταν έλθει η κατάλληλη εποχή).
• Επίσης, καλό θα είναι να προτιμήσουμε όσο πιο πικρή σοκολάτα γίνεται, για τη σάλτσα.

Bajazzo
Σκορ: Με 16/20* και 3 σκούφους, το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.

Επίσης...

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Ρολό Κιµά µε Σάλτσα Ντοµάτας

Πώς θα φτιάξεις ρολό κιµά µε σάλτσα ντοµάτας.

Ρολό Κιµά µε Τρία Είδη Κρέατος

Η συνταγή για ρολό κιµά µε τρία είδη κρέατος.

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μπιφτέκια µε Πατάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για τα νοστιμότερα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο.

Μπιφτέκια Σπετσιώτικα

Πώς θα φτιάξεις σπετσιώτικα μπιφτέκια.