Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
Κρέας
800-1000 γρ. κρέας ελαφιού, χωρίς κόκαλα
200 γρ. χοιρινή μπόλια
Λίγα μανιτάρια (προαιρετικά)
Για τη μαρινάδα
¼ lt κόκκινο κρασί «Κατώγι»
0,2lt μαυροδάφνη «Imperial»
10 Juniper Berries (οι κόκκοι που αρωματίζουν το τζιν)
2 γαρίφαλα, 3 φύλλα δάφνης
2 κλωνάρια θυμάρι
5 κόκκοι πιπεριού
1 lt ξινόγαλα
Φλούδα από μισό λεμόνι
Για τη σάλτσα
Κόκαλα από ελάφι
Λίγο γάλα
40 γρ. καρότα & 100 γρ. κρεμμύδια
20 γρ. σέλινο & 30 γρ. πράσο
20 γρ. πελτές-ντομάτα
3 φύλλα δάφνης
5 Juniper Berries
10 κόκκοι πιπεριού
Λίγο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
50 γρ. μανιτάρια
0,2 lt κόκκινο κρασί «Κατώγι»
0,1lt μαυροδάφνη
1 lt νερό
150 γρ. άγλυκη, μπίτερ σοκολάτα
Παρασκευές
Μαρινάρισμα
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα κρασιά και τα μπαχαρικά της μαρινάδας.
Όταν κρυώσει,την ανακατεύουμε με το ξινόγαλα.
Τοποθετούμε το φιλέτο του ελαφιού σε αυτή τη μαρινάδα για 24 ώρες.
Σάλτσα
Σοτάρουμε τα κόκαλα με το λάδι και εν συνεχεία προσθέτουμε τα κομμένα λαχανικά.
Αφαιρούμε το λίπος που έρχεται στην επιφάνεια, με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε ελαφρά.
Σβήνουμε τη σάλτσα με το κρασί και βράζουμε μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό προσθέτουμε το νερό.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση, και ξαφρίζουμε.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα μανιτάρια και σιγοψήνουμε στην κατσαρόλα, χωρίς το σκέπασμα, για περίπου 2 ώρες.
Περνάμε τη σάλτσα από τουλουπάνι και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά, μειώνοντας τη στάθμη της λίγο λίγο.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά έως ότου λιώσει.
Διατηρούμε τη σάλτσα ζεστή.
Κρέας
Ανοίγουμε την μπόλια και τοποθετούμε μέσα το κομμάτι του φιλέτου.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε κομμένα άγρια μανιτάρια.
Τυλίγουμε την μπόλια γύρω από το φιλέτο.
Ψήνουμε στο φούρνο (200 C) για περίπου 20 λεπτά.
Το βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με αλάτι χοντρό.
Παρουσίαση
Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε τη σάλτσα, κόβουμε σε φέτες το φιλέτο και το τοποθετούμε πάνω στη σάλτσα.
Για γαρνιτούρα, μπορούμε να προσθέσουμε αχλάδι ή κολοκύθα κομπόστα, καβουρδισμένα καρύδια, gnocci ή φρέσκες ταλιατέλες.
Μαγειρικά τρικ
• Επιχειρώντας να φτιάξουμε αυτό το φαγητό, προτιμάμε την εποχή κυνηγιού, ώστε να βρούμε φρέσκο ελάφι, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του.
Επομένως, από τα τέλη Οκτωβρίου έως και το Δεκέμβριο, θα ψάξουμε στην αγορά για το νοστιμότατο κρέας (στα σουπερμάρκετ Α-Β Βασιλόπουλος είναι πολύ πιθανόν να το βρούμε, καθώς και σε ορισμένα κρεοπωλεία, που ανακοινώνουν εγκαίρως ότι θα πουλάνε ελάφι, όταν έλθει η κατάλληλη εποχή).
• Επίσης, καλό θα είναι να προτιμήσουμε όσο πιο πικρή σοκολάτα γίνεται, για τη σάλτσα.
Bajazzo
Σκορ: Με 16/20* και 3 σκούφους, το καλύτερο εστιατόριο της Αθήνας.