Follow us

Είστε για tapas party;

Η εποχή προσφέρεται για πάρτι και χαλαρές συγκεντρώσεις, που εστιάζουν περισσότερο στη διασκέδαση παρά στο φαγητό. Το ποτό, όμως, απαιτεί κάποια συνοδεία…

Είστε για tapas party;

Γευστική συνοδεία εύκολη, οικονομική, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική. Προφανώς, μιλάμε για μικρούς μεζέδες που καταναλώνονται στα όρθια, κάτι που δεν διακόπτει τη δυναμική της δισκέδασης. Αυτό το συνοδευτικό του αλκοόλ και του κρασιού μπορεί να έχει “θέμα”, όνομα και μια κοινή βάση παρασκευής. Σκεφτείτε τα τάπας α λα ισπανικά, αλλά και… α λα ελληνικά ή και διεθνή, που δεν είναι παρά μεζεδάκια σε μίνι δόσεις, με ορεκτικά υλικά σε εύκολους και πρωτότυπους συνδυασμούς. Ας τα ονομάσουμε “διευρυμένα tapas”!

Τα πιατάκια, σαντουιτσάκια ή μπρουσκετάκια, μπορεί να έχουν από πικάντικα ορεκτικά με ελληνικό χρώμα, μέχρι μαγειρευτά, σαλτσάτα φαγητά (ετοιμασμένα φυσικά από την προηγούμενη), μικρά κεμπάπ και σουβλάκια, θαλασσινά ή σαλάτες σαν τη ρωσική. Η λογική είναι περισσότερο της “μικρής μερίδας” παρά του στυλ φαγητού. Στην περίπτωσή μας, θα δώσουμε και ελληνική κατεύθυνση.

Μιλώντας για την ιστορία της ονομασίας, να πούμε ότι το πέρασμα από το tapas bar είναι για τους Ισπανούς καθημερινή συνήθεια, κάτι σαν το δικό μας καφενείο-ουζερί, είναι το "στέκι" για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα κι η ευκαιρία ν' ανταλλάξουν νέα με τους φίλους. Οι μεζέδες διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και, βέβαια, η Ανδαλουσία κονταροχτυπιέται με τη χώρα των Βάσκων για τα καλύτερα τάπας.
Ας το δούμε, όμως, περισσότερο ελληνικά.

Είστε για tapas party;

Για την προετοιμασία ενός τάπας πάρτι, πρέπει ν' ασχοληθείτε από την προηγουμένη, καθώς η ποικιλία στους μεζέδες είναι απαραίτητη. Υλικά-κλειδιά είναι, π.χ. οι πιπεριές τύπου Φλωρίνης, οι σαρδέλες και ο μαρινάτος γαύρος, τα καλαμαράκια (ακόμα και από κονσέρβα με συνοδεία πχ. φάβα, ντοματάκι και κάππαρη), οι πατάτες φούρνου, ο παστός μπακαλιάρος, οι βρασμένες ή τηγανητές γαρίδες με μια πικάντικη μαγιονέζα, τα μύδια, και βέβαια, μια ποικιλία αλλαντικών (χαμόν, προσούτο, σαλάμια) αλλά και τυριών. Ένας ενδεικτικός κατάλογος τάπας, θα περιλάμβανε ισπανική τορτίγια σε κομμάτια, πιπεριές ψητές, πατάτες τηγανιτές με σκορδάτη μαγιονέζα ή πικάντικη σάλτσα ντομάτας, καλαμαράκια σε σάλτσα, γαρίδες σοταρισμένες με σκόρδο, πικάντικα μίνι σουβλάκια με πιμεντόν, ελιές, χαμόν, κροκέτες μπακαλιάρου με αγιολί. Τα αλλαντικά και τα τυριά μπορούν να σερβιριστούν και όλα μαζί σε πιατέλλες, για ευκολία. Λαχανικά σε sticks, ντοματίνια, κριτσίνια θα συμπληρώσουν το σερβίρισμα.

Δείτε εδώ, για παράδειγμα, τρεις ιδέες για tapas που μπορούν να έχουν ετοιμαστεί έγκαιρα: Φασόλια και ρέγκα σε ψωμί σίκαλης: λιώνουμε στη μουλινέτα μια κονσέρβα κόκκινα φασόλια στραγγισμένα από το υγρό τους μαζί με 2 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι και ½ κ.γ. πιπέρι. Αλείφουμε με το μείγμα 3 φέτες ψωμί σίκαλης για τοστ και κόβουμε κάθε φέτα σε 4 κομματάκια. Βάζουμε επάνω σε κάθε κομματάκι λίγη ρέγκα καπνιστή και φυλλαράκια φρέσκο άνηθο.
Αβγά βραστά με τόνο και μουστάρδα: βράζουμε 6 αβγά, τα κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τους κρόκους. Τους βάζουμε σε μπολ μαζί με 200 γρ. τόνο κονσέρβας, 1 κ.σ. μουστάρδα και 1 κ.σ. πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό. Λιώνουμε καλά με το πιρούνι. Γεμίζουμε με το μείγμα τα άδεια ασπράδια. Γαρνίρουμε με λίγο μπρικ, προαιρετικά.
Πελτές, αντζούγια και κάππαρη σε ψωμί: κόβουμε λεπτές φέτες από ένα καρβέλι ψωμί, βγάζουμε την κόρα και τις ξανακόβουμε συμμετρικά ώστε να έχουμε 16 κομματάκια πλευράς 2 εκ., αλείφουμε με πελτέ κάθε κομματάκι, βάζουμε επάνω ένα κομμάτι αντζούγιας τυλιγμένο και από πάνω 1 –2 κουμπάκια κάππαρης, ανάλογα με το μέγεθός τους. Στολίζουμε με φυλλαράκια από δεντρολίβανο.

Την "ιδέα" τάπας θα τη δώσει και το σερβίρισμα σε μικρά πιατάκια (πλαστικά αν είστε πολλοί), που θα παρουσιάζονται σταδιακά και θα συνοδεύονται με κρασί -συνήθως λευκό-, μπύρα ή, ακόμα και Cava, το ισπανικό αφρώδες κρασί, που ταιριάζει με όλα και δεν στοιχίζει ακριβά. Φυσικά και κάθε είδους αλκοόλ.

Πάρτε ιδέες από τις συνταγές μας, αλλά τα tapas απαιτούν και φαντασία. Επιλέξτε πιο απλά ή πιο σύνθετα, ανάλογα με τις απαιτήσεις της παρέας και τις δυνατότητές σας -χρονικές και οικονομικές.

Updated: 18/2/2019
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 9/2/2018

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…