Follow us

Mια vegan μαγείρισσα στρώνει τραπέζι

Μιλήσαμε με τη Δήμητρα Μαγκλάρα, δημιουργό του εργαστηρίου vegan, bio, raw, sugar free εδεσμάτων Plan Vita…

Mια vegan μαγείρισσα στρώνει τραπέζι

Η τάση για πιο υγιεινή διατροφή, βιολογικά προϊόντα, χορτοφαγία και ωμοφαγία φαίνεται πως καλά κρατεί και αποκτά διαρκώς όλο και περισσότερους οπαδούς και στη χώρα μας. Απόδειξη, το πρόσφατο πρώτο Bio Festival, που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, με αρκετές ενδιαφέρουσες συμμετοχές. Εκεί γνώρισα και τη Δήμητρα Μαγκλάρα, τη δημιουργό του Plan Vita, ενός εργαστηρίου vegan αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων από βιολογικές πρώτες ύλες. Ασχολείται με τη χορτοφαγική διατροφή εδώ και είκοσι χρόνια, έχει κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, διοργανώνει και σεμινάρια ή ιδιαίτερα μαθήματα χορτοφαγικής μαγειρικής, ενώ αναλαμβάνει και vegan catering. Έτσι, μια συζήτηση μαζί της μας έμαθε πολλά για τον συγκεκριμένο χώρο…

-Πότε και πώς ξεκίνησες να γίνεις vegan;
Είμαι χορτοφάγος εδώ και είκοσι χρόνια, οπότε ξεκίνησα πολύ–πολύ πριν, όταν δεν υπήρχε καν ο όρος vegan. Είχα σπουδάσει ψυχολογία και μαζί κάποια μαθήματα ρεφλεξολογίας κι ένας συμφοιτητής μου έκανε γιόγκα και ήταν χορτοφάγος. Ξεκίνησα, λοιπόν, κι εγώ με τη γιόγκα και σκέφτηκα ότι έχει νόημα να αποκλείσω τα ζωικά από τη διατροφή μου. Παράλληλα, έκανα και κάποιες αποτοξινώσεις, είδα ότι τα ζωικά σου δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Ξεκίνησα για αποτοξίνωση, αλλά και για την ηθική πλευρά της χορτοφαγίας και είδα ότι μου έκανε καλό, είχα περισσότερη ενέργεια, είχα πολύ καλύτερη διάθεση και δεν είχα προβλήματα ελλείψεων. Ο βασικός λόγος που κάνω αυτή τη διατροφή είναι γιατί μου αρέσει, μου πάει και είμαι υγιής. Όλα αυτά τα χρόνια δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα. Αν δεν μου άρεσε δεν θα το έκανα μόνο επειδή “πρέπει”. Όσο για τη γιόγκα, που τη συνεχίζω, να ξέρεις σώζει ζωές, βοηθά πολύ στη συναισθηματική διαύγεια.

Mια vegan μαγείρισσα στρώνει τραπέζι
Η Δήμητρα Μαγκλάρα

- Και πότε ξεκίνησες να το κάνεις επάγγελμα;
Ξεκίνησα να μαγειρεύω αρκετά χρόνια πριν, αρχικά για τον εαυτό μου, γιατί δεν υπήρχαν πολλές επιλογές έξω, ήσουνα βασισμένος στην ελληνική και μεσογειακή vegan διατροφή, δηλαδή τα νηστίσιμα, τα λαδερά, κ.λπ.
Έκανα κάποια σεμινάρια με τη Φλώρα Παπαδοπούλου, που έφερε τα πρώτα ωμοφαγικά σεμινάρια στην Ελλάδα, πάνω από 10 χρόνια πριν, και άρχισα να πειραματίζομαι μόνη μου. Μετά, αφού απέκτησα την απαραίτητη τεχνογνωσία, άρχισα να μαγειρεύω σε φεστιβάλ γιόγκα για πάρα πολύ κόσμο.
Από το 2004 διατηρώ και μαγαζί με βιολογικά προϊόντα, οπότε έχω αρκετά μεγάλη εμπειρία στα βιολογικά. Το πρώτο μου το είχα στην Κυψέλη και τώρα το έχω στο Γέρακα. Αφού απέκτησα εμπειρία μαγειρεύοντας για διάφορα events, αποφάσισα να κάνω ένα εργαστήριο, για γλυκά και φαγητά. Το άνοιξα στα τέλη του 2016, ξεκινήσαμε με delivery, καθημερινό φαγητό, αλλά αργότερα άρχισε να με ενδιαφέρει περισσότερο η χονδρική, η οποία είναι πιο οριοθετημένη και μπορείς πιο εύκολα να την προγραμματίσεις ενώ παράλληλα έχει πολύ μεγάλη γκάμα, μπορείς να πας σε ξενοδοχεία, café, delicatesssen, κάνουμε πολλά catering στα οποία αναλαμβάνουμε τα πάντα, φαγητά, γλυκά, ροφήματα.

- Είναι το vegan ένας τρόπος ζωής;
Το veganism είναι ένα κίνημα, με τα καλά και τα κακά του. Είναι περισσότερο ακτιβισμός, ασχολείται π.χ. με τα δικαιώματα των ζώων, παρά με τη διατροφή. Η vegan διατροφή είναι μια φυτοφαγική διατροφή.

- Για ποιο λόγο να γίνει κανείς vegan;
Για μένα, ο καθένας θα πρέπει να ψαχτεί γύρω από τη διατροφή του μόνος του. Γενικά, μιλώντας για τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής, είναι σίγουρα πιο ανάλαφρη και για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον. Έχει πολύ λιγότερα κόστη. Είναι εύπεπτη, είναι εύκολο να τραφείς με φρούτα και λαχανικά, σαλάτες, είναι πιο ζωντανές τροφές, λιγότερο επεξεργασμένες. Απλώς, έτσι όπως ζούμε, φαίνεται πιο περίπλοκο αυτό από το να φας ένα έτοιμο μπιφτέκι, να τηγανίσεις μερικές πατάτες. Αν το δεις και πολύ πρακτικά, τι είναι πιο εύκολο να φάει κανείς: ν’ απλώσει το χέρι του και να φάει ένα μήλο από το δέντρο. Η φύση σου δίνει αυτή την κατεύθυνση. Εμένα μου πήγε πολύ αυτή η διατροφή.

Νουντλς με jack fruit

- Τυχόν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά πώς τις αντιμετωπίζετε;
Ελλείψεις έχουν όλοι οι άνθρωποι και μάλιστα τις περισσότερες τις έχουν εκείνοι που τρώνε τα πάντα. Επειδή, όμως, ζούμε όπως ζούμε, ένα συμπλήρωμα μπορεί πάντα να σου καλύψει κάποιες ανάγκες, υπάρχουν σκευάσματα και βιταμίνης D και B12, για vegan. Εκείνο που θα συμβούλευα κάποιον, που θέλει να πειραματιστεί με τη χορτοφαγική διατροφή, είναι να ξεκινήσει σταδιακά. Να μην πει “τώρα τα κόβω όλα, τελειώσαμε”, να ξεκινήσει πρώτα με το κόκκινο κρέας, μετά με το κοτόπουλο, να πειραματιστεί με τα ψάρια, να αφαιρέσει το τυρί, να αυξήσει τις σαλάτες του, τα φρούτα του, τους συνδυασμούς λαχανικών. Να μην πέσει με τα μούτρα στα υποκατάστατα, που είναι κι αυτά λίγο junk π.χ. χορτοφαγικά μπέργκερ, φυτικά τυριά. Πολλοί, πάλι, “πλακώνουν” τους υδατάνθρακες (ζυμαρικά, πίτσες, ψωμί) για να χορτάσουν. Κι έτσι υπάρχουν και περιπτώσεις, που παίρνουν κιλά. Θέλει μια ομαλότητα, να κάνει εξετάσεις, να δει σε τι κατάσταση είναι. Αν π.χ. είχε μια έλλειψη D και κάνει μια χορτοφαγική δίαιτα για 6 μήνες, δεν του έφταιγε η δίαιτα για την έλλειψη, την είχε από πριν. Τα περισσότερα προβλήματα είναι από τον τρόπο που ζούμε, είμαστε για ώρες κλεισμένοι σε δωμάτια, δεν μας βλέπει πολύ ο ήλιος…

Από μάθημα μαγειρικής

- Διδάσκεις και μαθήματα μαγειρικής;
Οργανώνω κάποια μαθήματα στο εργαστήριο, αλλά από την εμπειρία μου έχω δει, ότι κάποιοι άνθρωποι προτιμούν μια οργάνωση στον δικό τους χώρο, οπότε κάνω και ραντεβού, είτε για να πούμε κάποια βασικά πράγματα, αν είναι αρχάριοι, είτε για πιο προχωρημένους, αν έχουν μια εμπειρία.

- Τι ακριβώς είναι το Plan Vita;
Το Plan Vita είναι ένα πιστοποιημένο εργαστήριο τροφίμων, που παράγει βιολογικά, vegan και ωμοφαγικά προϊόντα. Παρασκευάζουμε μια σειρά γλυκών και αλμυρών σνακς, φρέσκων, χειροποίητων με τις καλύτερες πρώτες ύλες και τα διανέμουμε σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αττική. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε επαγγελματικά γεύματα, γενέθλια και άλλες εκδηλώσεις, προσφέροντας ένα υγιεινό, ελαφρύ και νόστιμο μενού. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα, η γεύση, η θρεπτικότητα και η λογική τιμή μπορούν να συνυπάρχουν και αυτό προσφέρουμε.

Μηλόπιτα

Τι είδους φαγητά ή γλυκά βγαίνουν από το εργαστήριο;
Καθημερινά, το εργαστήριο ετοιμάζει για τους συνεργάτες του: φακές μπελούγκα με κινόα και λαχανικά, νουντλς με jack fruit, μαροκινά ρεβίθια με πλιγούρι, μαυρομάτικα ταμπουλέ, πατατοσαλάτα με χειροποίητη μαγιονέζα και vegan αλλαντικό, βίδες ολικής με πέστο μαϊντανού, παστίτσιο με κιμά κόκκινης φακής, γεμιστά με ρύζι και φαγόπυρο, τάρτες λαχανικών, αλλά και επιδόρπια, όπως μηλόπιτα, τάρτα σοκολάτα, ωμοφαγικό cheesecake σε τρεις διαφορετικές γεύσεις, πουτίγκα ρυζιού, cupcakes, muffins, ωμοφαγικές μπάλες πρωτεΐνης. Δοκίμασα κάποια από αυτά και ομολογουμένως είναι ελαφριά και νόστιμα.

- Πού τα βρίσκουμε:
Στο “Bioart biomarket”, σε Γέρακα, Ηράκλειο, Ερυθραία και Άνοιξη, στο “Πράσινο” στο Χαλάνδρι, στον “Ηλίανθο” στο Περιστέρι, στο “Βιολογικό Χωριό” (σε αρκετές περιοχές), στο ”Up- κυτταρική θρέψη” στην Ακαδημίας, στο “Healthy bites”, σε Πανεπιστημίου και Μαρούσι.

Περισσότερα για το plan Vita, στην ιστοσελίδα του www.planvita.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…