Follow us

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Οργανώνουμε μαζί βήμα-βήμα ένα παιδικό πάρτι σε αποκριάτικο ύφος: ο στολισμός, ο μπουφές, τα ροφήματα, τα γλυκά, οι δραστηριότητες…

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Με το που πλησιάζουν οι Απόκριες, τα παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να σκέφτονται τι θα ντυθούν. Επειδή, κακά τα ψέματα, τα παιδιά χαίρονται περισσότερο αυτή την περίοδο, σας προτείνουμε να οργανώσετε με τη βοήθειά μας ένα αποκριάτικο, παιδικό πάρτι. Είτε το παιδί σας έχει τα γενέθλια ή τη γιορτή του μέσα στις απόκριες, είτε απλώς επειδή θέλετε να περάσει καλά, να μασκαρευτεί και να ξεφαντώσει με τους φίλους του το πάρτι αυτό θα έχει επιτυχία με τη σωστή προετοιμασία. Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και όλα θα γίνουν παιχνιδάκι…

Ξεκινώντας από την προετοιμασία του χώρου

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διαμορφωθεί κατάλληλα ο χώρος, που θα διεξαχθεί το πάρτι. Επειδή μιλάμε για παιδιά και προβλέπεται χορός στο πρόγραμμα, θα πρέπει να μετακινηθούν τα έπιπλα, έτσι ώστε να μείνει στη μέση αρκετός κενός χώρος. Θα χρειαστεί ένα μεγάλο τραπέζι, το οποίο θα λειτουργήσει ως μπουφές, ενώ μικρά τραπεζάκια (όσα υπάρχουν) θα πρέπει να βρίσκονται διάσπαρτα στον χώρο.
Σημαντικός είναι και ο ρόλος της διακόσμησης, κι αφού μιλάμε για απόκριες, θα πρέπει να έχει την αντίστοιχη εμφάνιση. Ψωνίστε μάσκες, καπέλα, και κρεμάστε τα στους τοίχους, μαζί με άφθονες σερπαντίνες, μπαλόνια και γιρλάντες, για να δώσετε το απαραίτητο αποκριάτικο ύφος. Σερπαντίνες θα πρέπει να υπάρχουν κι επάνω στα τραπέζια για να χρησιμοποιηθούν αργότερα από τα παιδιά. Σε αποκριάτικο στυλ μπορεί να είναι και τα χάρτινα ή πλαστικά πιάτα, ποτήρια μιας χρήσεως καθώς και οι χαρτοπετσέτες.

Το αποκριάτικο παιδικό πάρτι θέλει τον τρόπο του…

Ο μπουφές

Γενικές οδηγίες για το φαγητό
Επειδή μιλάμε για παιδιά και για πάρτι, το φαγητό είναι πρακτικό να είναι σε μορφή fingerfood, δηλαδή μπουκιές που τρώγονται εύκολα με το χέρι, όπως πιτάκια, σουβλάκια, πιτσούλες στεγνά, χωρίς σάλτσες και χωρίς πικάντικες ή καυτερές γεύσεις, που δεν αντέχουν τα παιδιά.

Οι γονείς των παιδιών θα το εκτιμήσουν αν έχε τε αφιερώσει λίγο παραπάνω χρόνο για την προετοιμασία του φαγητού και δεν πάρετε τα πάντα έτοιμα, οπότε αν έχετε τον χρόνο και τη διάθεση, εμείς θα σας δώσουμε πολλές ιδέες για εύκολες παρασκευές, που θα χαρούν τα παιδιά. Αν πάλι δεν έχετε τόσο χρόνο, μπορείτε να κάνετε ένα συνδυασμό: να επιλέξετε μερικά σπιτικά εδέσματα και να πάρετε έτοιμη π.χ. την πίτσα ή την μπόμπα και τα πιτάκια.

Επειδή μιλάμε για Απόκριες, πολλά από τα εδέσματα, αλμυρά ή γλυκά, μπορεί να έχουν ανάλογη εμφάνιση, για παράδειγμα να φτιάξουμε την πίτσα έτσι, ώστε να σχηματίζεται στην επιφάνειά της με τα υλικά ένας κλόουν, να πάρουμε ιδέες από το αγγλοσαξωνικό Halloween για φαντασματάκια, σκουπόξυλα, καπέλα μάγου που τρώγονται και πολλά άλλα.

Εύκολες, νόστιμες ιδέες

1. To must φαγητό για παιδικό πάρτι είναι η μπόμπα, δηλαδή αυτός ο λόφος από σαντουιτσάκια σε κυλινδρικό σχήμα. Είτε θα την πάρετε έτοιμη από κάποιο ζαχαροπλαστείο, είτε θα αγοράσετε μόνο τη βάση της, δηλαδή το ψωμί, που είναι κομμένο σε στρογγυλές φέτες, θα τη γεμίσετε με τα δικά σας υλικά και κατόπιν θα την κόψετε καθέτως σε τρίγωνα. Έτσι, μπορείτε να της δώσετε και διαφορετικές γεμίσεις ανά μερικές στρώσεις, π.χ. η μισή να είναι με ένα κρεμώδες τυρί και γαλοπούλα και η άλλη μισή με τυρί και ζαμπόν.

2. Αγαπημένα των παιδιών και τα all time classic κεφτεδάκια, που μπορείτε να αναθέσετε σε κάποια γιαγιά ή φίλη να σας ετοιμάσει ακόμη και από την προηγούμενη ημέρα, για λόγους οικονομίας χρόνου. Βάλτε τα σε μεγάλες πιατέλες και τσιμπήστε τα με πολύχρωμα σημαιάκια, για να μπορούν να τα παίρνουν τα παιδιά εύκολα και να τα τρώνε κατευθείαν από εκεί ή από το πιάτο τους χωρίς πιρούνι.

3. Απαραίτητα σε όλα τα πάρτι τα διάφορα πιτάκια. Τα παιδιά δεν αγαπούν τόσο το σπανάκι, όσο το τυρί και τα λουκάνικα, γι’ αυτό προτιμήστε τα τελευταία. Μπορείτε να προμηθευτείτε χωριστά τη ζύμη τους (σφολιάτας ή κουρού) και να τα γεμίσετε με τη δική σας γέμιση τυριών ή με μικρά λουκανικάκια κοκτέιλ, αλλά για ευκολία μπορείτε να τα πάρετε έτοιμα, από κάποιο καλό ζαχαροπλαστείο και, στην ανάγκη, κατεψυγμένα και εσείς μόνο να τα ψήσετε, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει το πάρτι. Ωραία και πρωτότυπη ιδέα σερβιρίσματος είναι να περάσετε τα λουκανικοπιτάκια 3-4 σε ξύλινα καλαμάκια σαν σουβλάκι.

4. Μια εναλλακτική πρόταση: αντί για πιτάκια, μπορεί να γίνει ένα εύκολο, νόστιμο ρολό από έτοιμη ζύμη σφολιάτας με γέμιση ζαμπόν και κασέρι, που θα ψηθεί ολόκληρο στο φούρνο και θα κοπεί σε φέτες με εμφάνιση σαλίγκαρου και θα γίνει ανάρπαστο.

5. Η πίτσα είναι άλλη μια μεγάλη παιδική αγάπη. Αν δεν την πάρετε έτοιμη, μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμη τη ζύμη της (είτε φρέσκια, είτε κατεψυγμένη, που δεν θέλει απόψυξη) και να βάλετε εσείς τα υλικά της αρεσκείας σας. Οι πιο μερακλήδες, μπορούν να κάνουν και τη δική τους ζύμη, γι’ αυτό σας δίνουμε στο τέλος και σχετική συνταγή. Αποφύγετε πικάντικα, παχιά αλλαντικά όπως μπέικον, σουτζούκι, σαλάμι αέρος και προτιμήστε γαλοπούλα ή ζαμπόν, καθώς και φιλέτο κοτόπουλο. Αναλόγως και οι σάλτσες θα πρέπει να είναι φιλικές στα παιδιά, οπότε καλό είναι να μη βάλουμε καυτερές ή βαριές τύπου μπάρμπεκιου. Μπορούμε να τοποθετήσουμε τα υλικά της έτσι, ώστε να σχηματιστεί κάποια παράσταση, π.χ. μια μάσκα.

6. Τα σουβλάκια (σε μικρό μέγεθος, με 4-5 μπουκίτσες το καθένα) είναι σίγουρη επιτυχία. Θα τα παραγγείλετε στον κρεοπώλη σας και εσέις απλά, θα τα ψήσετε στο γκριλ.

7. Οι κοτομπουκιές είναι άλλη μεγάλη αδυναμία των μικρών. Είτε θα πάρετε αρκετό στήθος κοτόπουλου και θα τις ετοιμάσετε σύμφωνα με τη συνταγή που σας δίνουμε στο τέλος, είτε θα τις πάρετε κατεψυγμένες, έτοιμες για τηγάνι ή φούρνο. Κι αυτές μπορούν να ετοιμαστούν από το πρωί, για να μην σας πέσουν πολλά μαζί.

8. Υγιεινή λύση είναι και τα δροσερά μπαστουνάκια λαχανικών, όπως από καρότο και αγγούρι, όπως και τα κριτσίνια διαφόρων τύπων (τυριού, ολικής άλεσης, πολύσπορα), που μπορείτε να βάλετε μέσα σε πλαστικά ποτήρια για να τσιμπάνε τα μικρά.

9. Αποφύγετε τα ανθυγιεινά πατατάκια – γαριδάκια που παίζουν πολύ στα πάρτι, αντικαθιστώντας τα με σπιτικό ποπ κορν, που θα φτιάξετε εύκολα σε μια κλειστή κατσαρόλα με λίγο λιωμένο βούτυρο, με σπόρους καλαμποκιού, που πωλούνται στο εμπόριο. Αν πάλι, διαθέτετε λίγα χρήματα, υπάρχουν στην αγορά ειδικές μηχανές παρασκευής ποπ κορν, που εγγυώνται τέλειο αποτέλεσμα και μπορεί να γίνουν ένας διασκεδαστικός πόλος έλξης για τα παιδιά, που θα βλέπουν μπροστά τους το καλαμπόκι να σκάει μοσχοβολώντας.

Τα γλυκά του μπουφέ

Μιλάμε για παιδιά και για αποκριάτικο πάρτι, οπότε και εδώ πρέπει να έχουμε εδέσματα, που τρώγονται εύκολα με το χέρι, όπως ταρτάκια φρούτων, μάφιν, cake pops –στρογγυλά κεκάκια πάνω σε ξυλάκι, σαν γλυφιτζούρι-, αλλά και γκοφρέτες (πωλούνται και τυλιγμένες με παιδικά σχέδια), παστάκια και άλλα τυλιγμένα κεράσματα ή υγιεινές μπάρες δημητριακών με σοκολάτα. Ακόμα και ξυλάκια με περασμένα φρούτα εποχής και αλειμμένα με σάλτσα σοκολάτας θα μπορούσαμε να φτιάξουμε εύκολα (συνταγή στο τέλος).

Τα ροφήματα

Αν θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας ας αποφύγουμε τα αναψυκτικά, που έχουν τόση ζάχαρη, ανθρακικό και συντηρητικά κι ας προτιμήσουμε τους χυμούς φρούτων, που πωλούνται, χωρίς καθόλου ζάχαρη και μάλιστα είναι εμπλουτισμένοι με βιταμίνες. Στο εμπόριο θα βρούμε και εντυπωσιακά καλαμάκια με διάφορα σχέδια για πάρτι.
Για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, μπορούμε να προμηθευτούμε φυσικό χυμό πορτοκάλι, να τον βάλουμε σε γυάλινη, διάφανη κανάτα, να προσθέσουμε λίγη γρεναδίνη (που θα χαρίσει έντονο κόκκινο χρώμα, αφού προέρχεται από ρόδι) κι έτσι να προσφέρουμε ένα είδος παιδικού κοκτέιλ, χωρίς αλκοόλ. Ακόμη καλύτερα, μπορούμε να προμηθευτούμε πλαστικά ποτηράκια για κοκτέιλ με ποδαράκι και να το σερβίρουμε εκεί.
Μια ακόμη ιδέα είναι η σπιτική λεμονάδα, που επίσης θα βάλουμε σε μεγάλη κανάτα.

Οι δραστηριότητες

Αποκριάτικο πάρτι δεν γίνεται χωρίς άφθονη καρναβαλίστικη μουσική και όλα τα παιδικά τραγούδια, που ακούγονται στα πάρτι αυτή την εποχή. Για να διατηρηθεί αμείωτη, όμως, η διάθεση και το κέφι, θα πρέπει οι οικοδεσπότες να έχουν φροντίσει και για μερικές δραστηριότητες, που θα δώσουν χαρά στα παιδιά.
Μια λύση είναι να προσληφθεί ένας επαγγελματίας εμψυχωτής, ο οποίος θα αναλάβει από μόνος του αυτόν τον ρόλο, όμως υπάρχουν και άλλες ιδέες για παιχνίδια.
Παράδειγμα “ο γάιδαρος και η ουρά του”, όπου σε ένα σημείο κολλάμε μια ζωγραφιά γαϊδάρου χωρίς ουρά, κλείνουμε τα μάτια των παιδιών κι αυτά καλούνται να κολλήσουν την ουρά του (από χαρτί ή χαρτόνι) –χωρίς να βλέπουν- στο σωστό σημείο.
Άλλο αγαπημένο από τα παλιά, διαχρονικό παιχνίδι, είναι οι μουσικές καρέκλες. Τοποθετούνται καρέκλες σε σχήμα κύκλου (κατά μία λιγότερη από τον αριθμό των παιδιών που παίζουν) και τα παιδιά χορεύουν με μουσική. Η μουσική σταματάει ξαφνικά και τότε τα παιδιά θα πρέπει αμέσως να κάτσουν. Το ένα που θα μείνει χωρίς καρέκλα βγαίνει από το παιχνίδι, μαζί με μία καρέκλα και συνεχίζεται έτσι, ώσπου να μείνει μία μόνο καρέκλα κι όποιος προλάβει να κάτσει πάνω της θα είναι ο νικητής.
Πολλά ακόμη παιχνίδια και δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε και με μια αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Αποχαιρετιστήριο δώρο
Συνήθως στα παιδικά πάρτι προβλέπεται και ένα μικρό αναμνηστικό δωράκι για τους καλεσμένους. Εδώ, αφού μιλάμε για Απόκριες, καλό θα ήταν να είναι ένα αποκριάτικο αξεσουάρ: ένα καπέλο, μια μάσκα, ένα ραβδάκι, ένα ζευγάρι ψεύτικα γυαλιά, κ.λ.π.

Ακολουθούν χαρακτηριστικές συνταγές

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;