Follow us

Corlen Curry Beef: Λεπτές φέτες μοσχαριού» με πράσινη σάλτσα κάρι (Gaeng keow, wan nua)

Η τέχνη του καυτερού φαγητού της Ταϋλάνδης. Αναμμένα κάρβουνα στο στόμα σε ελεύθερη (thai) εκδοχή. Ένας ενδιαφέρον διάλογος και 6 συνταγές.

Corlen Curry Beef: Λεπτές φέτες μοσχαριού» με πράσινη σάλτσα κάρι (Gaeng keow, wan nua)

Υλικά

Υλικά

2 κ.σ. σπορέλαιο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

240 γρ. τρυφερό φιλέτο μοσχαριού, κομμένο σε λεπτές φετούλες

240 ml γάλα ινδικής καρύδας

240 ml (1 φλιτζ. μέτρησης) ζωμός βοδινού

2 πιπερίτσες τσίλι, φρέσκες, από τις πιο λεπτές και καυτερές (birds eye)

2 κ.σ. σάλτσα ψαριού (fish sauce)

1 κ.γλ. ζάχαρη

20 φρέσκα φυλλαράκια στενόφυλλου, γλυκού βασιλικού

1 κ.σ. πράσινη σάλτσα κάρι (green curry paste), έτοιμη ή σπιτική

Για τη σάλτσα (σπιτική, πράσινη σάλτσα κάρι - Κruang gaeng keow wan)

2 μεγάλες, πράσινες πιπεριές, ψιλοκομμένες

10 μικρές πράσινες πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες

1 κ.σ. φρέσκο τρυφερό λεμονόχορτο (κιτρονέλα), ψιλοκομμένο

3 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 2 κ.σ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 κομμάτι γκαλανγκάλ των 2,5 εκ., ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο

3 ρίζες κόλιανδρου, ψιλοκομμένες

1 κ.γλ. κόλιανδρος σκόνη

1/2 κ.γλ. κύμινο σκόνη

1/2 κ.γλ. λευκό πιπέρι. σκόνη

1 κ.γλ. ξύσμα πράσινου λεμονιού καφίρ λάιμ

1 κ.γλ. πάστα αποξηραμένης γαρίδας

1 κ.γλ. αλάτι

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα φαρδύ τηγάνι και ροδίζουμε το σκόρδο, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε την πράσινη σάλτσα κάρι ανακατεύοντας καλά.

Προσθέτουμε και τις φετούλες του μοσχαριού συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Χωρίς να σταματήσουμε να ανακατεύουμε, αναμιγνύουμε και το γάλα της ινδικής καρύδας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Τότε ρίχνουμε και το ζωμό του βοδινού και τον αφήνουμε να βράσει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ενόσω σιγοβράζουν, κι εμείς ανακατεύουμε, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός των φύλλων του βασιλικού.

Λίγο πριν σερβιριστεί το κρέας, σε ένα μπολ προσθέτουμε το βασιλικό, ανακατεύοντας.

Σάλτσα
Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, προσθέτοντας τα ένα ένα, μέχρι να σχηματισθεί μια απαλή πάστα.

Την αφήνουμε να «σταθεί».

Όση δεν χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να τη διατηρήσουμε σε ένα αεροστεγές δοχείο, στο ψυγείο, μέχρι ένα μήνα.

Τα μυστικά του σεφ
1.

Αυτό το φαγητό ετοιμάζεται στο wok (γουόκ), αλλά και οποιοδήποτε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι, κάνει τη δουλειά του.
2.

Το συνεχές ανακάτεμα και η δυνατή φωτιά είναι οι τεχνικές του wok, που ονομάζονται stir frying.

Το πιο κατάλληλο λάδι είναι το καλαμποκέλαιο και το ηλιέλαιο.
3.

Πριν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά το καινούργιο μας wok, καλό θα ήταν να «αφαιρέσουμε» το λίπος που προστατεύει την εσωτερική του επιφάνεια, ως εξής: Ζεσταίνουμε 1/2 κιλού χοντρό αλάτι και το «καίμε» στη φωτιά, ανακατεύοντας το συνεχώς.

Μόλις το αλάτι πάρει χρώμα, το wok είναι έτοιμο για μαγείρεμα.

Τόσο καυτερό που θα πρασινίσετε!.

..

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.