Follow us

Chawan Mushi

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε μέχρι τώρα περί νοστιμιάς. Αφεθείτε στη βαθιά, πολυσύνθετη, συγκλονιστική αίσθηση της πιο δυνατής γεύσης. Φιλοσοφία, ιστορία, επιστήμη, γαστρονομικά κόλπα, για να κάνουμε τη ζωή μας νοστιμότερη.

Chawan Mushi

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Dashi

3 φλιτζ. κρύο νερό

1 κομμάτι φύκι kombu (21,5 x 11 εκ.)

5 γρ. katsuo bushi (αποξηραμένα κομμάτια bonitos)

Chawan mushi

3 μεγάλα αυγά

1 κ.γλ. mirin

1 light soy sauce

½ κ.γλ. αλάτι

3 μικρά φρέσκα μανιτάρια shiitake, χωρίς τα ποδαράκια του

6 φρέσκες μεσαίες γαρίδες, καθαρισμένες

6 ginkgo (ξηροί καρποί)

1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο διαγωνίως

Εξοπλισμός

6 μπολ των 120 γρ.

1 διώροφος βραστήρας ατμού από μπαμπού

Παρασκευή

Dashi
Βάζουμε να πάρουν βράση το νερό με το kombu και μετά βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε το kombu.

Πασπαλίζουμε το αποξηραμένο bonito, το αφήνουμε για 3 λεπτά ανακατεύοντας και σουρώνουμε μέσα από φίλτρο καφέ σε μπολ.

Chawan Mushi
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και συνεχίζουμε να τα χτυπάμε με το mirin, τη soya, το αλάτι και 1 ½ φλιτζάνι dashi.

Σουρώνουμε το μείγμα σε σουρωτήρι με πολύ μικρές τρύπες σε ένα μπολ.

Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα μοιράζουμε στα 6 μπολ, μαζί με τις γαρίδες, τα ginkgo και τα κρεμμυδάκια.

Moιράζουμε κατόπιν το μείγμα των αυγών και καλύπτουμε κάθε μπολ με αλουμινόχαρτο.

Τοποθετούμε από 3 μπολ σε κάθε σχάρα του βραστήρα μπαμπού και τον σκεπάζουμε.

Βάζουμε να πάρει βράση 3 εκατοστά νερό σε μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, τοποθετούμε το βραστήρα μπαμπού μέσα στην κατσαρόλα και αχνίζουμε για 2 λεπτά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), συνεχίζουμε το άχνισμα μέχρι να πήξει το μείγμα (10-13 λεπτά) και σερβίρουμε αμέσως.

Το απόσταγμα του umami a la japonais οφείλεται στο πεντανόστιμο dashi, που είναι τελικά ο ορισμός του.


Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.