Follow us

Bραστά αβγά α λα Φλορεντίν

Bραστά αβγά α λα Φλορεντίν

Υλικά

υλικά για 4-8 άτομα

8 φρέσκα μεγάλα αβγά

1 κ. τρυφερό σπανάκι

250 ml γάλα πλήρες

100 ml κρέμα γάλακτος

30 γρ. πικάντικη γραβιέρα, τριμμένη

40 γρ. βούτυρο φρέσκο (και λίγο ακόμα αν χρειαστεί)

20 γρ. αλεύρι (φαρίνα)

λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Βράζουμε τα αβγά μελάτα και τα βάζουμε αμέσως προσεκτικά σε κρύο νερό να κρυώσουν.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.

Το βάζουμε σε πλατειά κατσαρόλα (σκέτο ή με 1 κ.σ βούτυρο) σε μέτρια φωτιά και το αχνίζουμε μερικά λεπτά, μέχρι ν΄αφήσει το νερό του, ανακατεύοντας.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το βάζουμε να στραγγίξει σε σουρωτήρι.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα 3' σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.

Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Ανάβουμε το γκριλ του φούρνου.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο σκεύος.

Απλώνουμε στον πάτο το σπανάκι ομοιόμορφα και τοποθετούμε επάνω τα αβγά.

Τα σκεπάζουμε με τη σάλτσα που ετοιμάσαμε και σκορπάμε επάνω τη φρυγανιά και μικρά κομματάκια βούτυρο.

Βάζουμε στο φούρνο για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Σερβίρουμε αμέσως σαν πρώτο πιάτο ή σ' ένα πλούσιο πρωϊνό, ενδεχομένως επάνω σε μισό στρογγυλό ψωμάκι.Σημ. το πιάτο αυτό γίνεται και με αβγά ποσέ, με τα βρασμένα είναι η πιο εύκολη εκδοχή.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.