ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Βούτυρο ή μαργαρίνη: τα υπέρ και τα κατά

Όλο και νέα προϊόντα κυκλοφορούν στην αγορά του βουτύρου και της μαργαρίνης. Μιλάμε με δυο επιστήμονες της διαιτολογίας και της τεχνολογίας τροφίμων για τα υπέρ και τα κατά κάθε κατηγορίας…

Βούτυρο ή μαργαρίνη: τα υπέρ και τα κατά

Την τελευταία φορά που στάθηκα μπροστά στο ψυγείο με τα βούτυρα και τις μαργαρίνες συνειδητοποίησα πόσο πολλά νέα προϊόντα έχουν κυκλοφορήσει τελευταία, δημιουργώντας εκ των πραγμάτων νέα είδη στις δύο αυτές κατηγορίες. Για παράδειγμα, εκτός από το φρέσκο -αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο- βούτυρο ανάλατο ή αλατισμένο, ή soft ή λειωμένο (σε βάζο, κυρίως για ζαχαροπλαστική χρήση) τώρα πλέον υπάρχει και αγελαδινό βούτυρο με προσθήκη ελαιολάδου ή και με μειωμένα λιπαρά και ελαιόλαδο. Όσο για τις μαργαρίνες, εδώ κι αν έχουν λανσαριστεί πολλά νέα προϊόντα: σε soft ή υγρή μορφή, υπάρχουν πλέον με γιαούρτι, με βούτυρο (πλάκα και soft), light (soft) αλλά και σε υγρή μορφή με ελαιόλαδο. Όλα αυτά τα προϊόντα από διάφορες εταιρείες, ελληνικές και διεθνείς, κάνουν την επιλογή μας πιο πολύπλοκη. Όχι μόνο με το ερώτημα ποιο είναι πιο υγιεινό αλλά και ποιο ενδείκνυται για κάθε διαφορετική χρήση (π.χ. επάλειψη, μαγείρεμα, ζαχαροπλαστική) αλλά και αν κάποιο από αυτά μπορεί να καταναλωθεί και από παιδιά.

Για να λύσουμε, λοιπόν, βασικές καθημερινές απορίες όλων μας απευθυνθήκαμε σε δύο ειδικούς επιστήμονες, τον καθηγητή Ιωάννη Τσάκνη (Ι.Τ.), διευθυντή Ερευνητικού Εργαστηρίου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών και διευθυντή της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του ΤΕΙ Αθήνας και τον Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη (Δ.Γ.), κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο MSc, PhD, διδάκτωρα & επιστημονικό συνεργάτη Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και πρόεδρο Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Η πλευρά του τεχνολόγου τροφίμων

Υπάρχει μια ερώτηση που θέτουν πολλοί: πώς παρασκευάζεται η μαργαρίνη και εάν ο τρόπος παρασκευής της έχει επιπτώσεις στην υγεία.
Ι.Τ. Το βούτυρο όπως και τα άλλα προϊόντα ζωικής προέλευσης, περιέχει κορεσμένα λίπη. Δυστυχώς, όμως, η κατανάλωση των κορεσμένων λιπών, συνοδεύεται από αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Όταν οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν τους κινδύνους που επιφέρει η κατανάλωση κορεσμένων λιπών, έγινε απαραίτητο να βρεθούν τρόποι αντικατάστασης του βουτύρου στη διατροφή που έπρεπε να απαλλαχθεί από το υπερβολικό περιεχόμενο σε κορεσμένα λίπη. Μετά την κατανόηση των κινδύνων του βουτύρου, η μαργαρίνη έγινε μια ιδιαίτερα ελκυστική και δημοφιλής επιλογή. Η μαργαρίνη παρασκευάζεται από πολυακόρεστα φυτικά λάδια. Τα φυτικά λάδια δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη και έτσι η μαργαρίνη θεωρήθηκε μια τέλεια λύση αντικατάστασης του βουτύρου. Η κατάσταση αυτή όμως δεν άντεξε στο χρόνο και από νεότερες έρευνες διαπιστώθηκε ότι κατά τη διαδικασία παρασκευής της μαργαρίνης, όταν τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια υφίστανται μερική υδρογόνωση για να μετατραπούν σε μαργαρίνη, δημιουργούνται τα τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών. Σήμερα, βέβαια, η παρασκευή της μαργαρίνης γίνεται με άλλες μεθόδους και η υδρογόνωση χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα, για την αποφυγή της δημιουργίας τρανς λιπαρών οξέων.

Βούτυρο ή μαργαρίνη: τα υπέρ και τα κατά

Πώς κατηγοριοποιούνται οι μαργαρίνες;
Ι.Τ. Οι μαργαρίνες ταξινομούνται, ως προς τις περιεκτικότητες τους σε διάφορες ουσίες:

Ως προς την υφή τους σε:
-σκληρές (25-30οC)
-ημίσκληρες (20-25οC)
-μαλακές (soft), (15-29οC)
-ρευστές (τύπου φυτίνης για ευκολότερη επάλειψη στο ψωμί)

Ως προς το αλάτι που περιέχουν σε:
-ανάλατες
-ελαφρώς αλατισμένες
-αλατισμένες

Ως προς τα λάδια που περιέχουν σε:
-μαργαρίνες με ελαιόλαδο (η περιεκτικότητα σε ελαιόλαδο μπορεί να φτάσει μέχρι και 52%, συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 18-22%, ανάλογα με την εταιρία παραγωγής).
-μαργαρίνες χωρίς ελαιόλαδο

Ως προς τις βιταμίνες με τις οποίες είναι εμπλουτισμένες

Ως προς τις ουσίες που τις καθιστούν λειτουργικά τρόφιμα σε:
-μαργαρίνες εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες (ουσίες που μειώνουν την χοληστερίνη μέχρι και 15%).
-μαργαρίνες με κάλιο (ρύθμιση της πίεσης).

Ως προς την ανάμειξη τους με άλλα τρόφιμα σε:
-μαργαρίνες με γιαούρτι
-μαργαρίνες με βούτυρο

Ως προς την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά
-μαργαρίνες με 60-75% λιπαρά
-μαργαρίνες χαμηλές σε λιπαρά (light) έως και 5% (κατάλληλες για διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και δίαιτα)

Λόγω της ανάπτυξης του κλάδου, κυκλοφορούν στην αγορά ποικίλα προϊόντα μαργαρίνης, τα οποία θεωρούνται από μόνα τους τρόφιμα καλά για την υγεία και ταυτόχρονα προσδίδουν υψηλή γευστική απόλαυση, όπως για παράδειγμα, μαργαρίνες εμπλουτισμένες με γιαούρτι.

Γνωρίζουμε από τι είδους έλαια παράγονται συνήθως οι μαργαρίνες κι αν η ποιότητα της μαργαρίνης εξαρτάται από αυτή την πρώτη ύλη;
Ι.Τ. Μαργαρίνες παράγονται από διάφορα φυτικά έλαια (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, κραμβέλαιο, φοινικέλαιο, βαμβακέλαιο κλπ) και βέβαια η ποιότητα της μαργαρίνης εξαρτάται από τις πρώτες ύλες. Συνήθως χρησιμοποιούνται φυτικά έλαια που περιέχουν ω3 και ω6 λιπαρά, βιταμίνες, στερόλες και άλλα μικροσυστατικά που δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι σημαίνει στην πράξη η προσθήκη ελαιόλαδου στο βούτυρο; Για ποιο λόγο να προτιμήσει κάποιος αυτό το προϊόν έναντι του βουτύρου ή της μαργαρίνης;
Ι.Τ. Το ελαιόλαδο περιέχει σχεδόν μηδενικά κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία των καταναλωτών, ενώ αντίθετα περιέχει ευεργετικά για τον οργανισμό λιπαρά οξέα όπως είναι το λινελαϊκό και το λινολενικό οξύ. Τα οξέα αυτά θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό γιατί δε μπορεί να τα συνθέσει. Ακόμη, το ελαιόλαδο περιέχει ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό, όπως είναι οι διάφορες αντιοξειδωτικές και φαινολικές ουσίες, για τις οποίες διάφορες έρευνες έδειξαν ότι έχουν αντικαρκινική δράση και δρουν προληπτικά στις καρδιοπάθειες.

Τι γνώμη έχετε για τα light προϊόντα αυτής της κατηγορίας (είτε βούτυρο, είτε μαργαρίνη); Είναι ασφαλή για την υγεία μας;
Ι.Τ. Τα light προϊόντα όταν παρασκευάζονται με τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας είναι ασφαλή για την υγεία μας.

Από την ειδικότητά σας τι θα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για τις δύο αυτές κατηγορίες; (βούτυρο- μαργαρίνη)
Ι.Τ. Το βούτυρο είναι προϊόν ζωικής προέλευσης και παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα και ελάχιστο από πρόβειο. Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από παστεριωμένη κρέμα γάλακτος αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% λιπαρά, 16% υγρασία και 2% μη λιπαρές ξηρές ύλες (πρωτεΐνες, σάκχαρα κ.ά.) που υπάρχουν φυσικά στο λίπος του γάλακτος ή μπορεί να έχουν προστεθεί, π.χ. αλάτι. Στον αντίποδα, τα συστατικά κάθε μαργαρίνης και η περιεκτικότητά της σε λιπαρά διαφέρουν ανάλογα με τη σύνθεση και τον τύπο της, π.χ. μαργαρίνη με 70% λιπαρά, με μειωμένα λιπαρά (60%) ή με χαμηλά λιπαρά (soft light). Το βούτυρο με 82% λιπαρά αποδίδει περίπου 74 θερμίδες ανά μερίδα 10 γραμμαρίων. Στην ίδια ποσότητα μερίδας (10 γραμμάρια), η μαργαρίνη με 70% λιπαρά αποδίδει περίπου 63 θερμίδες, η μαργαρίνη μειωμένων λιπαρών 54 θερμίδες και η μαργαρίνη χαμηλών λιπαρών περίπου 36 θερμίδες. Επομένως, η μαργαρίνη είναι πιο διαιτητική επιλογή σε σχέση με το βούτυρο και μπορεί να συμπεριλαμβάνεται καθημερινά σε οποιοδήποτε διαιτολόγιο, ακόμα και σε μια δίαιτα απώλειας βάρους.

Η μαργαρίνη είναι καλή πηγή απαραίτητων λιπαρών, όπως το α-λινολενικό οξύ (ALA) και το λινολεϊκό οξύ (LA), τα οποία είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και ομαλή λειτουργία του οργανισμού, και επειδή δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, πρέπει να λαμβάνονται μέσω των τροφίμων. Επιπλέον πλεονεκτήματα της μαργαρίνης είναι ότι έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά.
Ανάλογα με την προέλευση του γάλακτος, το βούτυρο περιέχει από 0,5 έως 4% trans λιπαρά οξέα, για τα οποία οι έρευνες δείχνουν ότι αυξάνουν τη χοληστερίνη στο αίμα, προκαλούν φλεγμονές στα αγγεία και συντελούν στις καρδιοπάθειες. Οι νέες τεχνολογίες παρασκευής μαργαρινών, αντίθετα, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υγιεινών προϊόντων χωρίς «υδρογονωμένα» λιπαρά. Έτσι, σε αυτές τις μαλακές φυτικές μαργαρίνες δεν ανιχνεύονται καθόλου trans λιπαρά οξέα ή ανευρίσκονται μηδαμινές ποσότητές τους, εξαιτίας όμως της φυσικής τους παρουσίας στα φυτικά έλαια και όχι της μεθόδου παρασκευής των μαργαρινών.

Ι.Τ. Τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη αποτελούν πηγές των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε, σε ποσότητες που κυμαίνονται ανάλογα με το προϊόν. Οι βιταμίνες Α και Ε, που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πρέπει να προσλαμβάνονται καθημερινά μέσω των τροφίμων, ενώ η βιταμίνη D, η οποία είναι αναγκαία μεταξύ άλλων για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου, μπορεί να παραχθεί από το σώμα μας με την έκθεση στο φως του ήλιου. Ωστόσο, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι στις μεσογειακές χώρες, παρά την ηλιοφάνεια, υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψή της. Κατά μέσο όρο, 10 γραμμάρια μαργαρίνης καλύπτουν περίπου το 15% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη D, το 10% σε βιταμίνη Α και το 6% σε βιταμίνη E.
Η μαλακή φυτική μαργαρίνη είναι ένα εύγευστο και εύκολο στη χρήση τρόφιμο, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις και στις επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για την προστασία της καρδιάς αλλά και τη γενικότερη προαγωγή της υγείας. Μας παρέχει πολύτιμα συστατικά, όπως απαραίτητα λιπαρά και βιταμίνες, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και μηδενική περιεκτικότητα σε trans λιπαρά και χοληστερίνη.
Επομένως, εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα ευρύ φάσμα διατροφικών αναγκών συγκριτικά με το βούτυρο, ενώ προσφέρει επιπλέον οφέλη στην υγεία, χωρίς όμως εκπτώσεις στη γεύση ή στη χρηστικότητα. Επομένως, η μαλακή φυτική μαργαρίνη αποτελεί ενδεδειγμένη επιλογή αντικατάστασης του βουτύρου τόσο για επάλειψη, π.χ. στο ψωμί κ.ά., όσο και για ζαχαροπλαστική ή μαγειρική χρήση. Δεν είναι όλες οι μαργαρίνες το ίδιο ποιοτικές και ωφέλιμες. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε επώνυμες μαλακές μαργαρίνες που παρασκευάζονται από φυτικά έλαια με σύγχρονες μεθόδους, προτιμώντας όσες είναι πλουσιότερες σε ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες, φτωχές σε κορεσμένα και χωρίς υδρογονωμένα λιπαρά. Είναι ένα σημαντικό τρόφιμο σε ένα υγιεινό διαιτολόγιο γιατί παρέχει απαραίτητα λιπαρά οξέα (ω-3 και ω-6) τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός και τα προσλαμβάνει από την τροφή, εφοδιάζει τον οργανισμό με σημαντικές βιταμίνες όπως: A (για καλή όραση, για την υγεία του δέρματος, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος), D (για γερά κόκαλα και δόντια), Ε (για την αντιοξειδωτική προστασία του δέρματος και των κυτταρικών μεμβρανών) και τέλος αποτελεί πηγή ενέργειας και δίνει γεύση στο ψωμί και στο φαγητό.

Οι άνθρωποι πλέον αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη σημασία της υγιεινής διατροφής και να στρέφονται σε πιο ισορροπημένες διατροφικά επιλογές που συνδυάζουν γεύση και θρεπτικότητα.

Η άποψη του διαιτολόγου

Ποια η θρεπτική αξία του βουτύρου;
Δ.Γ. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και ασβέστιο, ωστόσο περιέχει πάνω από 5% βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της χρήσης του βουτύρου; Αλλοιώνεται η σύστασή του κατά το μαγείρεμα; Είναι ασφαλές για την υγεία σε υψηλές θερμοκρασίες;
Δ.Γ. Το βούτυρο είναι ένα τρόφιμο που προσδίδει τη χαρακτηριστική βουτυρένια γεύση. Σε κάποιους αρέσει πολύ αυτή η γεύση, κάποιοι άλλοι δεν την προτιμούν ιδιαίτερα. Σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνεται και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία.

Ποια τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της μαργαρίνης;
Δ.Γ. Λόγω των κατάλληλα επιλεγμένων φυτικών ελαίων που χρησιμοποιούνται στη συνταγή της, η μαργαρίνη μπορεί να προσφέρει (ανά 20g) 36% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ω-3 λιπαρά και 17% σε ω-6, γεγονός που την καθιστά μια εύκολη, γευστική και χωρίς περιττές θερμίδες πηγή απαραίτητων λιπαρών καθημερινά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς και στην Ελλάδα η πρόσληψη των απαραίτητων αυτών λιπαρών είναι χαμηλή. Στη μαργαρίνη θα βρείτε άφθονη βιταμίνη D αλλά και βιταμίνες Α και E.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα υπέρ της χρήσης της;
Δ.Γ. Το σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα της μαργαρίνης είναι ότι περιέχει έναν πραγματικά μοναδικό συνδυασμό συνύπαρξης βιταμίνης D και ω- λιπαρών. Η θρεπτική υπεροχή έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει ταυτόχρονα ανοσορρυθμιστική και αντιφλεγμονώδη προστασία. Επίσης, είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D, ως λιποδιαλυτή βιταμίνη, απορροφάται στο μέγιστο όταν συνυπάρχει με περιβάλλον λιπαρών, γεγονός το οποίο συμβαίνει απόλυτα στην περίπτωση της μαργαρίνης.
Επίσης, ταιριάζει σε πολλές χρήσεις, όπως η επάλειψη στο ψωμί, αλλά και στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική για να δώσει γεύση στα ζυμαρικά, στα βραστά λαχανικά και, φυσικά, στα διάφορα γλυκίσματα.

Ποια είναι η συμπεριφορά της κατά το μαγείρεμα;
Δ.Γ. Η μαργαρίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μαγείρεμα και το ψήσιμο. Οι μαλακές μαργαρίνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα για διάφορους σκοπούς θέρμανσης, όπως τηγάνι και ψήσιμο στο φούρνο.

Για ποιο λόγο να επιλέξει κανείς μαργαρίνη με γιαούρτι;
Δ.Γ. Λόγω της πιο δροσερής, «φρέσκιας» γεύσης που προσδίδει το γιαούρτι.

Tι ιδιαίτερο προσφέρει το βούτυρο που περιέχει και ελαιόλαδο;
Δ.Γ. Υπάρχουν προϊόντα επάλειψης (είτε βασισμένα σε φυτικά έλαια, είτε σε ζωικά) που περιέχουν σε κάποιο ποσοστό και ελαιόλαδο. Αυτό καλύπτει την ανάγκη κάποιας μερίδας ανθρώπων που θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα προϊόντα επάλειψης ξέροντας ότι περιέχουν και ελαιόλαδο, πιθανόν σε χρήσεις που το ελαιόλαδο δεν δίνει το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση του καθενός από τα 3 παραπάνω προϊόντα (βούτυρο, μαργαρίνη, βούτυρο με ελαιόλαδο); Δ.Γ. Το βούτυρο, ως ζωικό λίπος, περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά τα οποία συσχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η μαργαρίνη ως φυτικό λίπος, αντίθετα, είναι πλούσια σε ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά. Αναφορικά με τα προϊόντα επάλειψης με ελαιόλαδο, προτιμήστε αυτά που έχουν σαν βάση τα φυτικά έλαια.

Είναι κάποιο προτιμότερο να το καταναλώνουμε ωμό και κάποιο που συνιστάται για υψηλές θερμοκρασίες;
Δ.Γ. Πολλές εθνικές και διεθνείς διατροφικές οδηγίες συνιστούν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα, κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFA), για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Οι μαλακές μαργαρίνες περιέχουν σημαντικές ποσότητες των PUFA, με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη διατροφικών συστάσεων για ποιοτική πρόσληψη διαιτητικού λίπους, και θεωρούνται διατροφικά ανώτερες για το μαγείρεμα.
Λίπη που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το βούτυρο, είναι υψηλότερα σε βλαβερά κορεσμένα και επομένως αποτελούν λιγότερο υγιεινές επιλογές σε σχέση με τις μαλακές μαργαρίνες.
Από την άποψη της λειτουργικότητας, η επιλογή ενός προϊόντος για το μαγείρεμα και ψήσιμο εξαρτάται από την ένταση της θερμότητας που απαιτείται για την προετοιμασία, τις προσωπικές προτιμήσεις και το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα. Εν κατακλείδι, οι μαλακές μαργαρίνες λόγω της σταθερότητας και της ανθεκτικότητάς τους σε υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζουν και τα δύο διατροφικά και λειτουργικά οφέλη.

Τελικά η επιστημονική κοινότητα έχει καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα στο δίλημμα βούτυρο ή μαργαρίνη; Τι είναι καταλληλότερο για τα παιδιά;
Δ.Γ. Για να επιτευχθεί βέλτιστη υγεία, οι ερευνητές συμφωνούν ότι η καθημερινή χρήση μαργαρίνης εκτός από το ότι αποδεικνύεται ότι είναι καλύτερη από την κατανάλωση βουτύρου είναι, επίσης, καλύτερη από το να μην χρησιμοποιεί κανείς τίποτα για επάλειψη (FAO/WHO 2010). Η διατροφική σύσταση παραμένει ίδια κατά τα τελευταία 20 χρόνια: αντικαταστήστε τα ζωικά λιπαρά, όπως το αγελαδινό βούτυρο, με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και τις φυτικές soft μαργαρίνες, γεγονός που ισχύει τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά (βλ. παχυσαρκία-υπερλιπιδαιμία κλπ. από μικρές ηλικίες)

Τι συμπεραίνουμε από όλα αυτά

Η επιστημονική κοινότητα συνιστά τη χρήση περισσότερων φυτικών παρά ζωικών λιπαρών, οπότε η ζυγαριά γέρνει περισσότερο προς τη μαργαρίνη που λόγω των φυτικών ελαίων από τα οποία παράγεται είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά (ω3,ω6).
Ωστόσο, επειδή δεν είναι όλες οι μαργαρίνες ίδιες, θα πρέπει να έχουμε επιβεβαιώσει -διαβάζοντας λεπτομερώς τα συστατικά της- ότι αυτή που θα επιλέξουμε δεν έχει καθόλου υδρογονωμένα ή trans λιπαρά. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να επιλέγουμε μαργαρίνες νέας τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά, το βούτυρο έχει ξεχωριστή γεύση και άρωμα που δεν αντικαθίσταται από τη μαργαρίνη, επομένως όσοι το προτιμούν μπορούν να το καταναλώνουν, αρκεί να το κάνουν σε περιορισμένη ποσότητα, εξαιτίας των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει και τα οποία κάνουν κακό στην υγεία μας, αν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλο ποσοστό της διατροφής μας. Επίσης, το βούτυρο δεν ενδείκνυται για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες γιατί οξειδώνεται.
Όσο για τα υπόλοιπα προϊόντα, τύπου μαργαρίνη με βούτυρο, μαργαρίνη με γιαούρτι, ο βασικός λόγος ύπαρξής τους είναι ότι εξυπηρετούν διαφορετικές γευστικές ανάγκες. Τα θρεπτικά τους συστατικά δεν μεταβάλλονται σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τα κύρια προϊόντα της κατηγορίας τους.
Σχετικά με τα light προϊόντα, όταν παρασκευάζονται με τις απαιτούμενες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας είναι ασφαλή για την υγεία μας.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;