Follow us

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Αυτή η συζήτηση εξακολουθεί να είναι σημαντική όσο και επίκαιρη. Οι Έλληνες, μάλιστα, δηλώνουν ότι είναι μπερδεμένοι, και 1 στους 2 πιστεύει ότι πρέπει να τα καταργήσει και τα δύο από τη διατροφή του. Λόγω της σύγχυσης όμως που επικρατεί, τελικά καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερα "κακά" λιπαρά (ζωικά, όπως βούτυρο) και λιγότερα "καλά" (φυτικά), με αποτέλεσμα να επιβαρύνουμε την υγεία μας. Ο απλός τρόπος να απαντηθεί τι είναι καλύτερο για την υγεία, είναι απλά εξετάζοντας την περιεκτικότητα

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Βούτυρο - κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη

Το βούτυρο, ως ζωικό λίπος, περιέχει και κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη - τα δύο συστατικά που αυξάνουν τη χοληστερόλη του αίματος. Τα κορεσμένα λιπαρά μπορούν να αυξήσουν την LDL (επίσης γνωστή ως "κακή" χοληστερόλη), η οποία επίσης αυξάνει τη συνολική χοληστερόλη του αίματος.

Μαργαρίνη - trans λιπαρά (… παλαιότερα)

Όταν η μαργαρίνη εισήχθη αρχικά στην αγορά, φορτώθηκε με μια βαριά ιστορία που αναφερόταν σε trans λιπαρά. Η αιτία της δημιουργία τους ήταν η υδρογόνωση, δηλαδή ο τρόπος παρασκευής της για να σταθεροποιηθεί το φυτικό έλαιο. Ακριβώς όπως τα κορεσμένα λιπαρά, έτσι και τα trans λιπαρά αυξάνουν τη χοληστερόλη LDL ("κακή") και μειώνουν την HDL ("καλή"). Έτσι, η εποχή επιζητούσε αλλαγές.

Μαργαρίνη σήμερα

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές τροφίμων και το ευρύ κοινό άρχισαν να συνειδητοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των trans λιπαρών. Έτσι, μετά από έρευνες μεγάλες δυναμικές εταιρίες μετά από έρευνες δημιούργησαν μαργαρίνες χωρίς trans λιπαρά μέσω της χρησιμοποίησης φυγοκεντρισμού για τη σταθεροποίηση των φυτικών ελαίων, μια μέθοδο χωρίς υδρογόνωση, που είχε ως αποτέλεσμα να μην αλλάζει η σύσταση των φυτικών ελαίων, ενώ την ίδια ώρα μπορούσαν να διατηρούν και όλα τους τα θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες Α, D, Ω3). Μαργαρίνες όπως το Βιτάμ, το Becel, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Δηλαδή, δεν περιέχουν trans λιπαρά, ενώ την ίδια στιγμή είναι υγιεινά και πιο μαλακά από τη μαργαρίνη της πρώτης γενιάς.

Βούτυρο ή μαργαρίνη: η απόφαση

Βούτυρο ή μαργαρίνη;

Και τα κορεσμένα λιπαρά και τα trans μπορούν να αυξήσουν τη συνολική χοληστερόλη και την LDL. Επομένως, πρέπει να προσπαθούμε να ελαχιστοποιούμε την εισαγωγή των κορεσμένων και των trans λιπαρών. Είναι σαφές ότι το βούτυρο περιέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη και trans λιπαρά. Έτσι είναι συνετό να επιλέγουμε τη μαργαρίνη. Η American Heart Association (Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία) συστήνει τη χρήση της μαργαρίνης ως υποκατάστατο του βουτύρου. Έτσι, στην καθημερινή μας διατροφή, το πρωινό, το σάντουιτς, το κέικ, τα μακαρόνια, ας αντικαταστήσουμε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά με "καλά" φυτικά λιπαρά, τα οποία βρίσκουμε και στις φυτικές μαργαρίνες, για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιοπαθειών. Ταυτόχρονα, να παίρνουμε απαραίτητα ω-3, ω-6 λιπαρά και βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι πολύ σημαντικό και ευχάριστο ότι κάποια από τα γνωστότερα brands της αγοράς, όπως το Βιτάμ και το Βecel, που κατακλύζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των υγιεινών λιπαρών.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;