Follow us

Βοδινός «σιδηρόδρομος» με καυτερή σάλτσα καφέ

Βοδινός «σιδηρόδρομος» με καυτερή σάλτσα καφέ

Υλικά

Υλικά

3 κιλά βοδινό κρέας από το σιδηρόδρομο, κομμένο σε κοντά παΐδια (το τμήμα της ράχης προς την κοιλιά ή οι στηθοπλευρές, κατά προτίμηση κομμένες διαγωνίως)

4 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας, βρασμένες και χωρίς τα σπόρια τους

4-5 κ. σ. ζωμό από τις πιπεριές Φλώρινας

1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα

3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε κομματάκια

4 κ. σ. έτοιμη σάλτσα ντοματοπιπεριάς (κατά προτίμηση καυτερή)*

2 κ. σ. μέλι

1 κ. σ. χυμό από λάιμ

3 κ. κ. θαλασσινό αλάτι (όχι επεξεργασμένο)

1 κ. κ. μαύρο πιπέρι

1κ. σ. ελαιόλαδο

½  φλιτζ. δυνατό καφέ φίλτρου

Παρασκευή

Βάζουμε τις πιπεριές στο μπλέντερ, μαζί με λίγο από τον ζωμό τους και τις πολτοποιούμε, μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα ντοματοπιπεριάς, το μέλι, το χυμό του λάιμ και 1 κουταλίτσα αλάτι.

Σκουπίζουμε το κρέας με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ και βαρύ τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και ροδίζουμε τα παΐδια σε τρεις δόσεις, γυρνώντας τα συχνά από όλες τις πλευρές τους.

Σταδιακά, βγάζουμε όσα έχουν ροδίσει και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί που θα τα πάρει όλα σε μια στρώση.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ρίχνουμε τον πολτό με τις πιπεριές στο τηγάνι, προσεκτικά για να μην τιναχτεί το λάδι και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε ζωμό από τις πιπεριές Φλώρινας ή 1-1,5 φλιτζάνι καυτό νερό και τον καφέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει, για μερικά λεπτά μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από τον σιδηρόδρομο, ο οποίος θα πρέπει να μισο-σκεπαστεί από αυτή τη σάλτσα.

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το κλείνουμε στις άκρες, τυλίγοντάς το όσο πιο σφιχτά γίνεται, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο και ψήνουμε για 3-3,5 ώρες.

Στη συνέχεια, απομακρύνουμε το περιττό λίπος από τη σάλτσα του καφέ και τη σερβίρουμε μαζί με τον σιδηρόδρομο.Σημ. Αν ψήσουμε τα παΐδια 1-2 μέρες πριν και τα αφήσουμε να σταθούν μέσα στη σάλτσα τους και πιο εύκολα θα αφαιρέσουμε το παγωμένο πια λίπος της και το κρέας θα αρωματιστεί καλύτερα από τις πιπεριές και τον καφέ.

Για να ζεστάνουμε ξανά το φαγητό το βάζουμε στο ταψί, σκεπασμένο με τον ίδιο τρόπο που ψήθηκε.

Θ.Τ.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.