banner
banner
banner

Βοδινός «σιδηρόδρομος» με καυτερή σάλτσα καφέ

Συνταγή

Βοδινός «σιδηρόδρομος» με καυτερή σάλτσα καφέ
Υλικά

3 κιλά βοδινό κρέας από το σιδηρόδρομο, κομμένο σε κοντά παΐδια (το τμήμα της ράχης προς την κοιλιά ή οι στηθοπλευρές, κατά προτίμηση κομμένες διαγωνίως)
4 κόκκινες πιπεριές Φλώρινας, βρασμένες και χωρίς τα σπόρια τους
4-5 κ. σ. ζωμό από τις πιπεριές Φλώρινας
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε κομματάκια
4 κ. σ. έτοιμη σάλτσα ντοματοπιπεριάς (κατά προτίμηση καυτερή)*
2 κ. σ. μέλι
1 κ. σ. χυμό από λάιμ
3 κ. κ. θαλασσινό αλάτι (όχι επεξεργασμένο)
1 κ. κ. μαύρο πιπέρι
1κ. σ. ελαιόλαδο
½  φλιτζ. δυνατό καφέ φίλτρου

banner
Παρασκευή

Βάζουμε τις πιπεριές στο μπλέντερ, μαζί με λίγο από τον ζωμό τους και τις πολτοποιούμε, μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σάλτσα ντοματοπιπεριάς, το μέλι, το χυμό του λάιμ και 1 κουταλίτσα αλάτι. Σκουπίζουμε το κρέας με ένα βρεγμένο χαρτί κουζίνας και το αλατίζουμε με το υπόλοιπο αλάτι. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ και βαρύ τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία και ροδίζουμε τα παΐδια σε τρεις δόσεις, γυρνώντας τα συχνά από όλες τις πλευρές τους. Σταδιακά, βγάζουμε όσα έχουν ροδίσει και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί που θα τα πάρει όλα σε μια στρώση. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ρίχνουμε τον πολτό με τις πιπεριές στο τηγάνι, προσεκτικά για να μην τιναχτεί το λάδι και τον ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, για 5 λεπτά. Προσθέτουμε ζωμό από τις πιπεριές Φλώρινας ή 1-1,5 φλιτζάνι καυτό νερό και τον καφέ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράζει, για μερικά λεπτά μέχρι να δέσουν μεταξύ τους τα υλικά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από τον σιδηρόδρομο, ο οποίος θα πρέπει να μισο-σκεπαστεί από αυτή τη σάλτσα. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, το κλείνουμε στις άκρες, τυλίγοντάς το όσο πιο σφιχτά γίνεται, βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο, στους 180ο С, φούρνο και ψήνουμε για 3-3,5 ώρες. Στη συνέχεια, απομακρύνουμε το περιττό λίπος από τη σάλτσα του καφέ και τη σερβίρουμε μαζί με τον σιδηρόδρομο.
Σημ. Αν ψήσουμε τα παΐδια 1-2 μέρες πριν και τα αφήσουμε να σταθούν μέσα στη σάλτσα τους και πιο εύκολα θα αφαιρέσουμε το παγωμένο πια λίπος της και το κρέας θα αρωματιστεί καλύτερα από τις πιπεριές και τον καφέ. Για να ζεστάνουμε ξανά το φαγητό το βάζουμε στο ταψί, σκεπασμένο με τον ίδιο τρόπο που ψήθηκε.


 


Θ.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος