Follow us

Βοδινό μπουργκινιόν

Βοδινό μπουργκινιόν

Υλικά

υλικά

1,5 κιλό βοδινό ή μοσχάρι από σπάλα ή άλλο κομμάτι για κατσαρόλα, σε κύβους

1/2 φιάλη κόκκινο κρασί καλής ποιότητας*

3/4 φλ.τσ. κονιάκ ή μπράντυ

5 κρεμμύδια μέτρια

6 καρότα μέτρια, σε μέτριες φέτες 1/2 εκ.

300 γρ. λευκά μικρά μανιτάρια

1 κ.γ. θυμάρι ξερό

3 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

παρασκευή

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μισά μανιτάρια και τα μισά κρεμμύδια.

Αφήνουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια ολόκληρα, αφαιρώντας τους μίσχους.

Κόβουμε τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε φέτες.

Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε τα καρότα, στο μισό ελαιόλαδο.

Τα κρατάμε σε μπολ και σωτάρουμε τα κρεμμύδια, σε χαμηλή φωτιά για 3'-4'.

Τα βάζουμε χωριστά.

Στη συνέχεια, σωτάρουμε ελαφρά το κρέας, ανακατεύοντας για 2'-3' και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά (μανιτάρια, σκόρδο, κρεμμύδια).

Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε 1' να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε φαρδειά κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Στρώνουμε τον πάτο με τα μισά καρότα και βάζουμε απο πάνω μία στρώση κρέατος με τη σάλτσα των ψιλοκομμένων λαχανικών.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.

Στρώνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο κρέας και τη σάλτσα του.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το κρασί.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει, σκεπασμένο, σε πολύ χαμηλή φωτιά γύρω στις 3 ώρες ή μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει με τη σάλτσα του ( το μοσχάρι θα χρειαστεί λιγότερη ώρα).

* το γνήσιο βοδινό μπουργκινιόν(= της Βουργουνδίας ) γίνεται, βέβαια, με κρασί Βουργουνδίας.

Το αντικαθιστούμε μ'ένα ξινόμαυρο με μέτριες τανίνες ή, εν τέλει, μ'ενα άλλο καλό κόκκινο κρασί.

Επίσης...

Μοσχάρι µε Αρακά

Η συνταγή για μοσχάρι με αρακά.

Κεφτεδάκια Σύβραση

Πώς θα φτιάξεις κεφτεδάκια σύβραση.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μοσχαράκι στην Κατσαρόλα με Μπίρα, Πορτοκάλι και Πατάτες

Σε έναν υπέροχο συνδυασμό από εσπεριδοειδή και καραμελωμένα μπαχαρικά αρώματα που δένουν με την μπίρα.

Τραγανά Κιμαδοπουγκάκια με Πράσο

Με μια πεντανόστιμη γέμιση που καλύπτεται από τραγανιστό φύλλο.

Γιουβαρλάκια Φρικασέ με Σάλτσα Μαϊντανού

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελληνίδας μαμάς, μπορούν να μαγειρευτούν διαφορετικά, με πολλούς τρόπους, για να μην τα βαρεθούμε ποτέ.

Μοσχαράκι με Μήλα και Πατάτες

Είναι φοβερό το πόσο ταιριάζει το κρέας με τα πράσινα τραγανά μήλα.

Κρασάτο Μοσχαράκι με Μανιτάρια

Η συνταγή για κρασάτο μοσχαράκι με μανιτάρια.

Μοσχαράκι με Μπίρα, Μελιτζάνες και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις μοσχαράκι με μπίρα, μελιτζάνες και ρύζι.

Μοσχαράκι Στιφάδο με Κυδώνια στη Γάστρα

Όσο κι αν οι μέρες προτιμούν τη γαλοπούλα και το πουλερικό, ένα μοσχαράκι δεν λείπει ποτέ από το γιορτινό τραπέζι.

Γκούλας, η Σούπα της Γιορτής

Η ίσως πιο ονειρεμένη από τις παραδοσιακές σούπες, με τη γεύση που αγαπούν οι γιορτές: ξινή, γλυκιά και πικάντικη.

Μοσχαράκι με Πετιμέζι

Γλυκόξινο, καταπληκτικό, με μια μελωμένη υπέροχη σάλτσα, που ταιριάζει με πουρέ πατάτας ή καρότου και με λευκό ρυζάκι.

Το Μοσχαράκι της Φακής και των Ζυμαρικών

Εμπνευσμένο από το αιγυπτιακό "κόσαρι", ένα θαυμάσιο πιάτο με φακές και ζυμαρικά.