banner
banner
banner

Βοδινή ουρά στην κατσαρόλα

Συνταγή

Βοδινή ουρά στην κατσαρόλα
Υλικά

1.300 γρ. ουρά βοδινού, κομμένη σε κομμάτια
3 κ. σ. αλεύρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3–4 κ. σ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
2 κλωνάρια σέλινο-σέλερι, κομμένα σε κομμάτια
4–5 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή ½ κ. κ. ξερό
2 φύλλα δάφνη
300 ml κόκκινο ξηρό κρασί
500 ml ζωμό βοδινού
2 κ. σ. πελτέ ντομάτας
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι

banner
Παρασκευή

Πλένουμε την ουρά και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από το παραπανίσιο λίπος της. Βάζουμε το αλεύρι σε μια σακούλα κουζίνας και το ανακατεύουμε με το αλάτι και το πιπέρι. Βάζουμε μέσα τα μισά κομμάτια της ουράς και κουνάμε τη σακούλα για να τα αλευρώσουμε και να τα αλατοπιπερώσουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι και ροδίζουμε καλά τα κομμάτια της ουράς, σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να τα ροδίσουμε λίγα-λίγα ή να προσθέσουμε κι άλλο ελαιόλαδο, αν στεγνώσει τελείως το τηγάνι. Βάζουμε τα ροδισμένα κομμάτια σε μια μαντεμένια κατσαρόλα, κατάλληλη και για το φούρνο και ρίχνουμε στο άδειο πια τηγάνι τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς τα πότε-πότε, μέχρι να μαραθούν. Αν χρειάζεται, πάλι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τα λαχανικά πάνω από την ουρά, προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε την κατσαρόλα, σκεπασμένη με το καπάκι της, στη μεσαία σχάρα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοψήνεται, σε προθερμασμένο στους 150ο C φούρνο, για 3 ώρες. Μετά από 1 ½ ώρα ανοίγουμε την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και γυρνάμε τα κομμάτια της ουράς μες τη σάλτσα τους. Μόλις περάσουν οι 3 ώρες, το κρέας θα πρέπει να φεύγει από τα κόκαλα και η σάλτσα να είναι πολύ πηχτή. Βγάζουμε την κατσαρόλα από το φούρνο, μεταφέρουμε την ουρά σε μια πιατέλα και την κρατάμε ζεστή. Αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα το επιπλέον λίπος από την επιφάνεια της σάλτσας και μοιράζουμε την ουρά στα πιάτα, ρίχνουμε από πάνω από το καθένα σάλτσα και το πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Σερβίρουμε την ουρά με βραστές πατάτες ή πουρέ ή και με φρέσκα λαχανικά, αν θέλουμε.


Θ.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος