banner
banner
banner

Βαρένικι ή βαρένικα

Συνταγή

Βαρένικι ή βαρένικα
Υλικά

1 κιλό αλεύρι
250 ml νερό
1 αβγό
Αλάτι
Για τη γέμιση
250 γρ. μυζήθρα
250 γρ. φέτα
Για το σερβίρισμα
80 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. γιαούρτι ή πασκιτάν
φρέσκο δυόσμο

banner
Παρασκευή

Βάζουμε λίγο αλεύρι σε μια λεκάνη, σχηματίζουμε ένα λακκάκι στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το αβγό και το αλάτι.
Συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι, ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια  συμπαγής και λεία ζύμη. Την αφήνουμε να σταθεί για ½ ώρα και ανακατεύουμε μέσα τα τυριά. Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη. Ανοίγουμε καθένα με τον πλάστη σε χοντρό φύλλο. Κόβουμε τα φύλλα με τσέρκι ή ένα ποτήρι, σε κυκλάκια διαμ. περίπου 3 εκ. και βάζουμε στο κέντρο τους με ένα κουταλάκι λίγη γέμιση, ώστε να μπορούμε να το κλείσουμε στη μέση σχηματίζοντας μισοφέγγαρο. Πατάμε τις δύο άκρες να κλείσουν καλά και να μην ανοίξουν στο βράσιμο και τα ακουμπάμε σε μια καθαρή, αλευρωμένη πετσέτα. Τα βράζουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο για 12-15 λεπτά και βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα όσα ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και σερβίρουμε περιχύνοντάς τα με το βούτυρο, ελαφρά λιωμένο.  Τα συνοδεύουμε με το γιαούρτι και τον φρέσκο δυόσμο. Αντί για γιαούρτι χρησιμοποιούμε την "ξινή"κρέμα σμέτανα ή κρεμ φρές.


Θ.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος