Βάλε λάδι, πες umami
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011
Δημήτρης Αντωνόπουλος
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011
Ό,τι έχει παλαίωση έχει και umami. Αυτή είναι μια αλήθεια που επιβεβαώνεται 100% στα τυριά. Πάρτε για παράδειγμα την πολύμηνης παλαίωσης παρμεζάνα, μια αληθινή βόμβα γλουταμινικού οξέος.
Πάρτε το ροκφόρ και την ιδιότυπη ωρίμανσή του που το οδηγεί σε μια πικάντικη γεύση 1.280 μονάδων umami. Ε, λοιπόν, έχουμε κι εμείς ένα ιδιόρρυθμο τυρί που παλαιώνει αρκετά, αλλά στο λάδι. Μιλάω για το λαδοτύρι της Ζακύνθου και όχι για το κλασικό της Μυτιλήνης, που δεν το βάζουν πλέον στο λάδι (σουρεάλ και όμως αληθινό). Χάρη σε αυτήν την παλαίωση, το λαδοτύρι γίνεται αρκούντως πικάντικο και κάνει τους αισθητήρες του umami στη γλώσσα να χτυπάνε συναγερμό. Χρησιμοποιήστε το στο μαγείρεμα, για να απελευθερώσετε όλες τις δυνάμεις του. Δ.Α.