Άχο μπλανκο (Αjo Βlanco): (κρύα σούπα με αμύγδαλα και σκόρδο από την Ανδαλουσία)

Συνταγή

Άχο μπλανκο (Αjo Βlanco):  (κρύα σούπα με αμύγδαλα και σκόρδο από την Ανδαλουσία)
Υλικά

200 γρ. αμύγδαλα ζεματισμένα και ξεφλουδισμένα

200 γρ. ψίχα ψωμιού

3 σκ. σκόρδο

1 φλιτζ.τσ. γάλα

1/3 φλιτζ. τσ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

3 κ.σ. εκλεκτό ξίδι

600 γρ. παγωμένο νερό

1 κ.σ. ψιλοκομμένος βασιλικός

1 τσαμπί σταφύλι χωρίς κουκούτσια

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Μουλιάζουμε την ψίχα στο γάλα για 30 λεπτά και μετά τη στύβουμε. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με το σκόρδο και 1/2 κουτ. καφέ αλάτι. Προσθέτουμε την ψίχα και αναμειγνύουμε. Μεταφέρουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ (ή σε βαθύ μπολ). Προσθέτουμε το ελαιόλαδο λίγο λίγο, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα (ή με το σύρμα των αβγών), όπως όταν φτιάχνουμε μαγιονέζα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξίδι, πιπέρι και δοκιμάζουμε για το αλάτι. Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε λίγο λίγο το παγωμένο νερό, ανακατεύοντας με το σύρμα ώστε να ενσωματωθεί και να γίνει μια κρεμώδης σούπα με βελούδινη υφή. Περνάμε τη σούπα από λεπτό σουρωτήρι, πιέζοντας τον πολτό με κουτάλι.
Προσθέτουμε το βασιλικό, σερβίρουμε τη σούπα κρύα, με λίγες ρώγες σταφύλι σε κάθε πιάτο.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος