Υλικά
υλικά
6 αχλάδια
500 ml γλυκό κρασί Σάμος
200 ml νερό
60 γρ. μέλι
2 λεμόνια, το χυμό
1 πορτοκάλι, το χυμό και τη φλούδα
1 λοβό βανίλιας σχισμένο στη μέση
3-4 γαρύφαλλα
1 κ.γ. κόκκους μαύρου πιπεριού
παρασκευή
Αφού στύψουμε το πορτοκάλι, βγάζουμε προσεκτικά τη φλούδα του, χωρίς το λευκό τμήμα και την κόβουμε σε λεπτά σπιρτάκια.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση, αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες.
Τα περνάμε αμέσως με μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Σε ανάλογη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το μέλι, τα μπαχαρικά, τους χυμούς λεμονιών και πορτοκαλιού, το κρασί και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν 3'-4'.
Τότε βάζουμε στο σιρόπι τα αχλάδια και τα αφήνουμε να βράσουν σε πολύ σιγανή φωτιά για 15'.
Θα πρέπει να έχουν μαλακώσει, αλλά όχι πολύ.
Τα βγάζουμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Τα σερβίρουμε σκέτα με το σιρόπι τους ή με παγωτό, σαντιγύ, μους ή υγρό κέικ σοκολάτας.tip: για να γίνουν τα αχλάδια πιο εμφανίσιμα, τα αφήνουμε ολόκληρα.
Σ' αυτή την περίπτωση, αφήνουμε ανέπαφο το κατσανάκι τους μετά το καθάρισμα.
Με μικρό, κοφτερό μαχαιράκι ή το ειδικό εργαλείο ανοίγουμε μια οπή από το κάτω μέρος και προχωράμε προς τα επάνω αφαιρώντας κουκούτσια και μεμβράνες.
Το αχλάδι θα φαίνεται ολόκληρο.