Follow us

6 νόστιμες συνταγές για όσους τηρούν τη Νηστεία των Χριστουγέννων

Πολύ λιγότερο γνωστή η νηστεία των Χριστουγέννων, από τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής -που προηγείται του Πάσχα- και σίγουρα με πολύ λιγότερους οπαδούς…

6 νόστιμες συνταγές για όσους τηρούν τη Νηστεία των Χριστουγέννων

Και είναι φυσικό, με τόσες γιορτές που μεσολαβούν από την έναρξή της, μέχρι τη λήξη της -ξεκινάει στις 15 Νοεμβρίου (την επομένη ημέρα από τη γιορτή του Αγίου Φιλίππου) και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου- και το γενικότερο κλίμα χαράς, που δίνει τον τόνο αυτήν την περίοδο. Αν και η νηστεία πριν τα Χριστούγεννα κρατάει και αυτή 40 ημέρες, είναι πολύ λιγότερο γνωστή από την προ του Πάσχα νηστεία.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, αυτή η νηστεία ξεκίνησε σαν μια επταήμερη αποχή από μια σειρά τροφίμων. Ο Θεόδωρος Βαλσαμών, που γράφει τον 12ο αι. μ.Χ., αναφέρεται σε αυτήν με τη λέξη «επταήμερον». Φαίνεται, όμως, ότι κατ’ αναλογία με τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής και με τη σπουδαιότητα των δύο γεγονότων -γέννηση, θάνατος/Ανάσταση-, απέκτησε και αυτή σαρανταήμερη διάρκεια.

Ας δούμε, όμως, τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται αυτές τις μέρες:

6 νόστιμες συνταγές για όσους τηρούν τη Νηστεία των Χριστουγέννων

Καθ' όλη τη διάρκεια του σαρανταημέρου δεν τρώμε κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά. Επιτρέπεται, όμως, να τρώμε ψάρι εκτός Τετάρτης και Παρασκευής, μέχρι και τις 17η Δεκεμβρίου (το ψάρι επιτρέπεται και την ημέρα που εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου, όποια μέρα και να είναι). Από τις 18 μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων δηλαδή, επιτρέπεται μόνο κρασί και το ελαιόλαδο, εκτός Τετάρτης καί Παρασκευής. Επίσης, επιβάλλεται “ξηροφαγία” την πρώτη μέρα της νηστείας, δηλαδή τη 15η Νοεμβρίου, όπως και την παραμονή των Χριστουγέννων, εκτός κι αν αυτές οι μέρες είναι Σάββατο ή Κυριακή.

Δύσκολα πράγματα, μέσα στο πανηγύρι των γεύσεων, που έχει κιόλας ξεκινήσει. Στην περίπτωση, πάντως, που το σκεφτόμαστε, έστω και με την παλιά, επταήμερη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης νηστείας, σας έχουμε ωραίες συνταγές εδώ.

Όπως η συνταγή για χταποδόσουπα της σεφ Νανάς Γκαμπούρα. Η Νανά, είναι γνωστή σεφ από τα Σέρβια Κοζάνης και τρέχει το εστιατόριο της “Η κουζίνα της μαμάς Άννας”, στην κεντρική πλατεία των Σερβίων. Μαγειρεύει ελληνική κουζίνα με πολλά τοπικά προϊόντα κι όλα της τα φαγητά έχουν ιδιαίτερη νοστιμιά και έμπνευση (δεν έχω ξαναφάει χταποδοκεφτέδες με αλεύρια ξηρών καρπών). Η συνταγή της χταποδόσουπας, είναι δική της δημιουργική απόδοση μιας συνταγής του πατέρα Επιφάνειου. Εκτός από αυτές τις δύο χταποδοσυνταγές, σας προτείνουμε συνταγές από το Μαρόκο και την Ανδαλουσία και μια ωραία vegan συνταγή για λαχανοντολμάδες, που γεμίζονται με ένα μείγμα από κουνουπίδι και πλιγούρι.

Updated: 16/11/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 27/11/18

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;