banner
banner
banner

Aυγά ποσέ σε ελαφριά σούπα λαχανικών

Συνταγή

Aυγά ποσέ σε ελαφριά σούπα λαχανικών
Υλικά

1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες

1 μαρούλι περίπου 400 γρ.

60 γρ. βούτυρο

1.25 λίτρα νερό ή ζωμό κοτόπουλου

150 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ζάρια

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6-8 αυγά ποσέ.

banner
Παρασκευή

Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε στα 4 τις ντομάτες. Από αυτές ψιλοκόβουμε σε μικρά τετράγωνα και σαν ζάρια περίπου μια κουταλιά της σούπας για κάθε μερίδα, και τα κρατάμε στην άκρη. Μετά καθαρίζουμε και πλένουμε το μαρούλι και το ψιλοκόβουμε.



Βάζουμε πάλι στην άκρη λίγο (όσο αντιστοιχεί σε 2-3 φύλα λεπτοκομμένα) μαζί με την ψιλοκομμένη ντομάτα.



Για να φτιάξουμε τη σούπα, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαρούλι για να τσιγαριστεί για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό (ή αν είστε προκομμένοι και κρατάτε ζωμούς στην κατάψυξη, το ζωμό) και τις πατάτες. Μόλις η σούπα βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν τρυφερές οι πατάτες.



Μετά την περνάμε τμηματικά από το μπλέντερ για δύο λεπτά και μέσα από σουρωτήρι για να την αδειάσουμε σε μια άλλη κατσαρόλα. Εκεί ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.



Ώρα για το μυστήριο! Τα αυγά ποσέ. Λοιπόν, σε ένα κατσαρολάκι με ύψος περίπου 10 εκατοστών βάζουμε νερό μέχρι τη μέση –χωρίς να προσθέσουμε αλάτι–, ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας ξίδι λευκού κρασιού και το αφήνουμε να βράσει καλά.

Ο Michel Roux μάς συμβουλεύει να σπάσουμε το πρώτο αυγό σε ένα μπολάκι και να το χύσουμε απαλά στην κατσαρόλα στο σημείο που κοχλάζει. Εμένα μου βγήκαν καλύτερα στο σχήμα τα αυγά που έριξα απευθείας στην κατσαρόλα από το τσόφλι. Με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από το νερό και το πιέζουμε ελαφρώς στην επιφάνεια για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο. Ο κρόκος του θα πρέπει να είναι μελάτος.



Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και βάζουμε ένα αυγό ποσέ μέσα σε καθένα και περιχύνουμε με σούπα τριγύρω. Στο τέλος διακοσμούμε με τα κομματάκια ντομάτας και μαρουλιού που είχαμε κρατήσει στην άκρη.



Υπέροχη η στιγμή που με το κουτάλι μας σπάμε το αυγό ποσέ και αφήνουμε τον υγρό κρόκο να τρέξει μέσα στην σούπα και να δώσει όλη τη νοστιμιά.

Τα υλικά είναι για 6-8 άτομα και συνολικά μαζί με την προετοιμασία και το ψήσιμο θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά για να τη φτιάξετε.

Κλειδί στη συνταγή είναι βεβαίως οι ώριμες αρωματικές ντομάτες.

banner

Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος