Follow us

Aυγά ποσέ σε ελαφριά σούπα λαχανικών

Aυγά ποσέ σε ελαφριά σούπα λαχανικών

Υλικά

Υλικά

1 κιλό πολύ ώριμες ντομάτες

1 μαρούλι περίπου 400 γρ.

60 γρ. βούτυρο

1.25 λίτρα νερό ή ζωμό κοτόπουλου

150 γρ. πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε ζάρια

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

6-8 αυγά ποσέ.

Παρασκευή

Ξεφλουδίζουμε, ξεσποριάζουμε και κόβουμε στα 4 τις ντομάτες.

Από αυτές ψιλοκόβουμε σε μικρά τετράγωνα και σαν ζάρια περίπου μια κουταλιά της σούπας για κάθε μερίδα, και τα κρατάμε στην άκρη.

Μετά καθαρίζουμε και πλένουμε το μαρούλι και το ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε πάλι στην άκρη λίγο (όσο αντιστοιχεί σε 2-3 φύλα λεπτοκομμένα) μαζί με την ψιλοκομμένη ντομάτα.

Για να φτιάξουμε τη σούπα, λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαρούλι για να τσιγαριστεί για 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το νερό (ή αν είστε προκομμένοι και κρατάτε ζωμούς στην κατάψυξη, το ζωμό) και τις πατάτες.

Μόλις η σούπα βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για 8-10 λεπτά μέχρι να γίνουν τρυφερές οι πατάτες.

Μετά την περνάμε τμηματικά από το μπλέντερ για δύο λεπτά και μέσα από σουρωτήρι για να την αδειάσουμε σε μια άλλη κατσαρόλα.

Εκεί ρίχνουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.

Ώρα για το μυστήριο! Τα αυγά ποσέ.

Λοιπόν, σε ένα κατσαρολάκι με ύψος περίπου 10 εκατοστών βάζουμε νερό μέχρι τη μέση –χωρίς να προσθέσουμε αλάτι–, ρίχνουμε 3 κουταλιές σούπας ξίδι λευκού κρασιού και το αφήνουμε να βράσει καλά.
Ο Michel Roux μάς συμβουλεύει να σπάσουμε το πρώτο αυγό σε ένα μπολάκι και να το χύσουμε απαλά στην κατσαρόλα στο σημείο που κοχλάζει.

Εμένα μου βγήκαν καλύτερα στο σχήμα τα αυγά που έριξα απευθείας στην κατσαρόλα από το τσόφλι.

Με μια τρυπητή κουτάλα το βγάζουμε από το νερό και το πιέζουμε ελαφρώς στην επιφάνεια για να διαπιστώσουμε αν είναι έτοιμο.

Ο κρόκος του θα πρέπει να είναι μελάτος.

Σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα και βάζουμε ένα αυγό ποσέ μέσα σε καθένα και περιχύνουμε με σούπα τριγύρω.

Στο τέλος διακοσμούμε με τα κομματάκια ντομάτας και μαρουλιού που είχαμε κρατήσει στην άκρη.

Υπέροχη η στιγμή που με το κουτάλι μας σπάμε το αυγό ποσέ και αφήνουμε τον υγρό κρόκο να τρέξει μέσα στην σούπα και να δώσει όλη τη νοστιμιά.

Τα υλικά είναι για 6-8 άτομα και συνολικά μαζί με την προετοιμασία και το ψήσιμο θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά για να τη φτιάξετε.



Κλειδί στη συνταγή είναι βεβαίως οι ώριμες αρωματικές ντομάτες.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.