Follow us

Αστακός με τζίντζερ και ανοιξιάτικα λαχανικά

Κόκκινο ή μπλε, με δαγκάνες ή κεραίες, το ευγενές θαλασσινό θριαμβεύει στις κατσαρόλες όλου του κόσμου. Μικρά μυστικά πρακτικής ιχθυολογίας με μεγάλο γευστικό εκτόπισμα και υπέροχες συνταγές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης

Αστακός με τζίντζερ και ανοιξιάτικα λαχανικά

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

4 ζωντανοί αστακοί του 1/2 κιλού (αμερικανικού τύπου),

Για το ζωμό

1 μεγάλο καρότο, κομμένο σε ροδέλες

1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε ροδέλες

1 κοτσάνι σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες

2 σκελίδες σκόρδο

30 γρ, τζίντζερ, ξεφλουδισμένο

Bouqet gαrni (μαϊντανός, σέλινο, θυμάρι, δεμένα σε φύλλο πράσου)

1 κουταλάκι άσπροι πιπερόσποροι

1 κομμάτι αστεροειδές γλυκάνισο (star αnise)

2 φλιτζάνια λευκό κρασί (Chαrdonnαy)

2 κουταλάκια λευκό ξίδι

Ξύσμα φλούδας ενός πορτοκαλιού

Λαχανικά

1 μικρό καρότο

1/2 αγγουράκι

6 μανιτάρια (μόνο τα καπάκια)

15 γρ. βούτυρο

1 κουταλάκι χυμός λεμονιού

1 σάλοτ, κομμένο σε λεπτές ροδέλες

1/2 της κούπας φρέσκος, καθαρισμένος αρακάς

2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού

1 κουταλιά ανάλατο βούτυρο, λίγο λιωμένο

Για τη σάλτσα

6 κουταλιές κρέμα γάλακτος

3 κουταλιές ξεφλουδισμένο και τριμμένο τζίντζερ

2 κουταλάκια χυμός λεμονιού

2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο

Αλάτι και άσπρο πιπέρι

Γαρνιτούρα

Σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του ζωμού, εκτός από το κρασί, το ξίδι και το ξύσμα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 4 λίτρα νερό.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, προσθέτουμε το κρασί, το ξίδι και το ξύσμα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμα.

Ξεπλένουμε τους αστακούς σε κρύο νερό, βγάζουμε τα λαστιχάκια από τις δαγκάνες, και τους ρίχνουμε ζωντανούς, με το κεφάλι πρώτα, μέσα στο ζωμό που βράζει.

Μετράμε 5 λεπτά, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε τους αστακούς μέσα στο ζωμό, για μισή ώρα.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι αστακοί συνεχίζουν να μαγειρεύονται και η σάρκα τους γίνεται πολύ μαλακιά.
Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρούς κύβους.

Βράζουμε άφθονο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα, το αλατίζουμε (1 κουταλιά αλάτι/λίτρο) και ζεματάμε τα καρότα και το αγγούρι για 2 λεπτά.

Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μπολ με κρύο νερό.

Μόλις κρυώσουν, τα στραγγίζουμε.

Έτσι, τα λαχανικά διατηρούν το όμορφο, ζωηρό χρώμα τους.

Με τον ίδιο τρόπο βράζουμε τον αρακά για 5 λεπτά.

Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά τα μανιτάρια σε κατσαρολίτσα με 15 γρ.

βούτυρο και το χυμό του λεμονιού.

Τα στραγγίζουμε.Ανακατεύουμε τα καρότα, το αγγούρι, τον αρακά, τα μανιτάρια, το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού.

Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100°C.

Στραγγίζουμε τους αστακούς και κρατάμε το ζουμί ξεχωριστά.

Στρίβουμε τις δαγκάνες για να βγουν, τις ανοίγουμε με σφυρί ή το ειδικό εργαλείο και αφαιρούμε με πιρούνι το κρέας τους.

Χωρίζουμε την ουρά από το κεφάλι και με ένα ψαλίδι κόβουμε το κέλυφος κατά μήκος για να αποκαλυφθεί το κρέας της ουράς.

Αφαιρούμε το έντερο.

Τοποθετούμε τη σάρκα των αστακών σε ζεστό, πυρίμαχο σκεύος, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο φούρνο.

Παίρνουμε 2 κούπες από το ζουμί και το ζεσταίνουμε.

Προσθέτουμε το τζίντζερ, το χυμό λεμονιού, το βούτυρο και τα λαχανικά και τα ζεσταίνουμε λίγο.

Για να σερβίρουμε, τοποθετούμε το κρέας των αστακών σε βαθιά πιάτα, περιχύνουμε με το ζωμό και γαρνίρουμε με το σχοινόπρασο.

Του διάσημου Γάλλου σεφ Ζοέλ Ρομπυσόν

Του διάσημου Γάλλου σεφ Ζοέλ Ρομπυσόν

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.