Υλικά
1 μεγάλος ελληνικός αστακός, ζωντανόςΥλικά για 2 άτομα
3-4 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι θυμάρι
2 φύλλα δάφνης
40 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
20 καβουρντισμένα αμύγδαλα
2-3 κλωναράκια φρέσκος μαϊντανός
2-3 παξιμάδια
1/2 κουταλάκι άσπρο πιπέρι
4 κουταλιές νερό ή ζωμός ψαριών
Λίγη πάπρικα
Λίγο σαφράν, αλάτι
Εκτέλεση
Κόβουμε το ζωντανό αστακό σε μεγάλα κομμάτια και αφήνουμε το αίμα να στραγγιστεί σε ένα πιάτο.Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, μαζί με τη ρίγανη, το θυμάρι και τη δάφνη.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κομμάτια του αστακού για να σοταριστούν για 4-5 λεπτά, γυρίζοντάς τα συνέχεια.
Χτυπάμε τη σοκολάτα, το αίμα του αστακού, τα αμύγδαλα, το μαϊντανό, τα παξιμάδια, και λίγο άσπρο πιπέρι στο γουδί, μέχρι να γίνουν ένα λείο μίγμα.
Το αραιώνουμε λιγάκι με νερό και ρίχνουμε λίγη πάπρικα και σαφράν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.
Τοποθετούμε τον αστακό σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί και τον περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Τον ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε αμέσως.
Συνταγή εμπνευσμένη από το βιβλίο Mediterranean Seafood, του Alan Davidson.
Συνταγή εμπνευσμένη από το βιβλίο Mediterranean Seafood, του Alan Davidson.