ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Ας κάνουμε φίλη την κολοκύθα

Ας κάνουμε φίλη την κολοκύθα

Η κολοκύθα (με τα διάφορα είδη της που διαφέρουν στο σχήμα και στο χρώμα) είναι από τα πιο κοινά στην Ελλάδα λαχανικά. Είναι περίεργο που δεν είναι εξίσου πολλοί και οι τρόποι κατανάλωσής της. Νοικοκυρές που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αστικά σπίτια πιθανώς δεν την έχουν μαγειρέψει ποτέ, ενώ ακόμα και όσες τη μαζεύουν από τα μποστάνια τους στην επαρχία, το πολύ να την κάνουν μια πίτα. Η κολοκύθα, πίσω από το επιβλητικό μέγεθός της και το καθόλου φιλικό σκληρό περίβλημά της κρύβει μια σάρκα που τη χειρίζεσαι πολύ εύκολα. Κόβεται εύκολα σε μικρά κομμάτια, ψήνεται σχετικά γρήγορα -γρηγορότερα από την πατάτα- και γίνεται σχεδόν ό,τι θέλεις! Κολοκύθα στο φούρνο, όπως ακριβώς οι πατάτες, συνοδεύει κρεατικά αλλά και ορισμένα ψαρικά. Σε τάρτα, σε συνδυασμό με τυριά και μυρωδικά. Σαν γέμιση σε λαζάνια στο φούρνο. Κάνει πρωτότυπο ένα ριζότο. Δίνει τις πιο νόστιμες βελουτέ σούπες, γρήγορα και εύκολα, για ένα πρώτο πιάτο με σίγουρη επιτυχία. Μπαίνει σε σουφλέ, γίνεται γκρατέν, συνδυάζεται με τυριά, με αλλαντικά, με άλλα λαχανικά. Η ήπια και σχεδόν γλυκιά γεύση της, την κάνει να συνδυάζεται με μέλι ή ζάχαρη σε γλυκίσματα. Όσον αφορά τον τρόπο ψησίματος, μαλακώνει στον ατμό ή βράζεται, αλλά τη νοστιμότερη εκδοχή της θα την πάρετε αν την ψήσετε στο φούρνο. Και μερικά πρακτικά:
Ολόκληρη, μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και τρεις μήνες εκτός ψυγείου. Η κομμένη κολοκύθα τυλίγεται σε μεμβράνη και διατηρείται λίγες μέρες στο ψυγείο, αλλά δεν συμπαθεί την κατάψυξη. Όταν την αγοράζουμε, προσέχουμε να είναι βαριά για το μέγεθός της και χωρίς σημάδια. Της ταιριάζουν μυρωδικά όπως το φασκόμηλο, ο δυόσμος, το εστραγκόν και τα μπαχαρικά που λατρεύει είναι το μοσχοκάρυδο και η κανέλα. Περισσότερες συνταγές με κολοκύθα εδώ.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;