Follow us

Αρωματικά ντολμαδάκια

Αρωματικά ντολμαδάκια

Υλικά

Υλικά

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 40 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Μεγάλος

Μερίδες: 6-8

• 200 γρ. Βιτάμ κλασικό

• 1 κιλό ξαρμυρισμένα αμπελόφυλλα

• 350 γρ. ρύζι τύπου καρολίνα

• ½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

• 1 καρότο κομμένο σε λεπτές φέτες

• 1 κουτ. γλυκού βασιλικό

• 2 ζωμούς λαχανικών Knorr «Σπιτικός»

• 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

• 1 πράσο ψιλοκομμένο

• 5-6 ρίζες φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

• 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε λεπτές φέτες

• 1 λίτρο νερό

• 150 ml κρασί λευκό αρετσίνωτο

• 100 γρ. μαγιονέζα

• ανάλογο αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή

1.

Σε ένα βαθύ σκεύος λιώνουμε το Βιτάμ σε χαμηλή θερμοκρασία.

Προσθέτουμε αρχικά τα ψιλοκομμένα λαχανικά και τα μυρωδικά εκτός από το καρότο και το ξερό κρεμμύδι και στη συνέχεια το ρύζι, και σοτάρουμε σε χαμηλή θερμοκρασία.

Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.2.Μόλις πάρει τον πρώτο βρασμό συμπληρώνουμε με τον ζωμό λαχανικών και το μισό νερό, και αφήνουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί μερικά λεπτά μέχρι να τραβήξει τα υγρά της.

Την αφήνουμε να κρυώσει καλά.3.

Απλώνουμε στον πάγκο μας τα αμπελόφυλλα και τυλίγουμε ντολμαδάκια.

(Προσεκτικά όμως μην ανοίξουν οι πλευρές τους.)4.

Παίρνουμε ένα βαθύ σκεύος και τοποθετούμε στον πάτο του τις φέτες από τα καρότα και τα κρεμμύδια.

Από πάνω σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα και πάνω σε αυτά τοποθετούμε κυκλικά τα ντολμαδάκια με το κλείσιμό τους προς τα κάτω για να μην μας ανοίξουν.

Διαλύουμε τον ζωμό λαχανικών στο υπόλοιπο νερό και περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

Τοποθετούμε ένα μικρότερο καπάκι πάνω από τα ντολμαδάκια για να πατηθούν και να μην ανοίξουν στο βράσιμό τους και τα μαγειρεύουμε για 40 λεπτά.5.

Όταν ετοιμαστούν, τα στραγγίζουμε και φυλάμε τον ζωμό τους.

Τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Τέλος, σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και λίγο από τον ζωμό.

Ανακατεύουμε έως ότου γίνει ένα ομοιόμορφο ρευστό dressing.

Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.6.

Σερβίρουμε τα ντολμαδάκια κρύα, περιχύνοντάς τα με το δροσερό dressing από γιαούρτι.

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.