banner
banner
banner

Αρνί μπούτι με φρέσκα δαμάσκηνα και πατάτες στο φούρνο

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021

Υλικά
Υλικά

1 μεγάλο μπούτι αρνίσιο ξεκοκαλισμένο (γύρω στα 2 κ.)
1 κ. δαμάσκηνα φρέσκα μαύρα και κόκκινα ανάμεικτα
6 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
4 σκελίδες σκόρδο
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
6 μεγάλα καρότα
500 γρ. baby πατατούλες
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
6 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα δαμάσκηνα: πλένουμε τα φρούτα και βγάζουμε το κουκούτσι χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως στα δύο. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά: καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μεγάλα κομμάτια. Πλένουμε και τρίβουμε με βουρτσάκι τις baby πατατούλες -δεν βγάζουμε τη φλούδα.
Ετοιμάζουμε το μπουτάκι: πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Ανακατεύουμε σε μπολάκι το σκόρδο, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το μπούτι με την πέτσα προς τα κάτω. Το αλείφουμε με τις 3 κ.σ. βούτυρο και απλώνουμε το μείγμα σκόρδο-θυμάρι-αλατοπίπερο, έτσι ώστε να πάει παντού. Το τυλίγουμε σε ρολό και το δένουμε με λευκό βαμβακερό σπάγκο για να κρατήσει το σχήμα του. Το αλείφουμε με τις υπόλοιπες 3 κ.σ. βούτυρο και το αλατοπιπερώνουμε και απέξω. Το βάζουμε σε μακρόστενο ή οβάλ βαθύ πυρέξ με καπάκι ή σε μια οβάλ μεταλλική ή πήλινη γάστρα. Τακτοποιούμε τριγύρω τα λαχανικά και τα δαμάσκηνα, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αν χρησιμοποιήσουμε πυρέξ το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C για 3 ώρες. Αν χρησιμοποιήσουμε μεταλλική γάστρα το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 130ο για 5 ώρες. Αν η γάστρα είναι πήλινη το ψήνουμε στους 130ο για 5 ώρες χωρίς να προθερμάνουμε τον φούρνο. Μια ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο γυρίζουμε το ρολό από την άλλη μεριά και τακτοποιούμε τα κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου ανάμεσα στα λαχανικά και τα φρούτα. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί σκεπασμένο 15 λεπτά. Το μεταφέρουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τους σπάγγους. Μεταφέρουμε τα λαχανικά και τα φρούτα στην πιατέλα με τρυπητά κουτάλα. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε κατσαρολάκι και αφαιρούμε το λίπος. Τη βράζουμε για 5-8 λεπτά μέχρι να πυκνώσει. Για να σερβίρουμε, κόβουμε το αρνί σε φέτες και το μοιράζουμε στα πιάτα μαζί με τα λαχανικά και τα φρούτα και ρίχνουμε από πάνω λίγη σάλτσα.

Α.Τ.

Updated: 14/09/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 18/10/18



Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος