banner
banner
banner

Αρνί με πλιγούρι, πορτοκάλι και σαφράν

Συνταγή

Αρνί με πλιγούρι, πορτοκάλι και σαφράν
Υλικά

1.200 ψαχνό μπούτι από αρνάκι γάλακτος σε μικρές μερίδες
1 + 1  φλ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. σκόρδο ψιλοκομμένο
3 + 3 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός 2 πορτοκαλιών
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 φλ. βότκα
1 γερή πρέζα κρόκος (σαφράν)
2 φλ. πλιγούρι ολικής αλέσεως
4 φλ. νερό
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Βάζουμε τον κρόκο να μουλιάζει σε 2 κ.σ. ζεστό νερό. Βάζουμε το πλιγούρι σε λεκάνη, το σκεπάζουμε τελείως με νερό, το ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά, το βάζουμε σε τρυπητό, το ξεπλένουμε σε άφθονο νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει. Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το κρέας. Σε μια πλατιά ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το αρνάκι μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το 1 φλ. κρεμμύδι και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με τη βότκα και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας, γύρω στη 1 ½ ώρα, ρίχνουμε τον κρόκο, αφήνουμε να πάρει  2 -3 βράσεις και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ετοιμάζουμε το πλιγούρι: Σοτάρουμε το άλλο φλιτζάνι κρεμμύδι με 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να αλειφθεί καλά με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε καυτό νερό, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας που και που μέχρι να μαλακώσει. λίγο πριν γίνει, ρίχνουμε τον κρόκο και το ξύσμα λεμονιού. Σερβίρουμε το πλιγούρι καυτό μαζί με το αρνί και τη σάλτσα του. 


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος