Υλικά
Για 6 -8 άτομαΥλικά
1 αρνίσιο μπούτι
6 κυδώνια
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι, πιπέρι
3-4 κ.σ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
250 γρ. μπέικον
½ φλ. ανάμεικτα βότανα (δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, λουίζα)
½ φλ. ανάμεικτα μπαχαρικά (πιπέρι χοντροσπασμένο, κανέλα τριμμένη, μπαχάρι τριμμένο, γαρύφαλλο τριμμένο, ολόκληροι σπόροι γλυκάνισου)
1 κ.σ. άρκευθος
2 κομμάτια αστεροειδής γλυκάνισος
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
⅓ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
4 ξερά βερίκοκα ψιλοκομμένα
⅓ φλ. γλυκό κόκκινο κρασί
500 ml ζωμός κρέατος ή λαχανικών ή νερό με μισή κ.σ. αλάτι
4 κ.σ. μπράντι ή τσίπουρο αρωματικό
Εκτέλεση
Ξεκοκαλίζουμε το μπούτι ή ζητάμε από το χασάπη να το ξεκοκαλίσει.
Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια και τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και μετά στα τέσσερα.
Αφαιρούμε την καρδιά με τα κουκούτσια και αλείφουμε με λεμόνι την κομμένη πλευρά των κυδωνιών για να μην μαυρίσουν.
Αφήνουμε στην άκρη.
Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε σκέτο μέχρι να γίνει τραγανό.
Το μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί και το αφήνουμε στην άκρη.
Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη μουστάρδα να γίνουν σαν αλοιφή.
Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας μέσα έξω.
Αλείφουμε την εσωτερική πλευρά του κρέατος με το μείγμα βούτυρο-μουστάρδα και πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βερίκοκα.
Απλώνουμε με πινέλο το ελαιόλαδο σε λαδόκολλα και πασπαλίζουμε επάνω τα ανάμεικτα βότανα, τα μπαχαρικά και το μπέικον, κρατώντας στην άκρη 1 κ.σ από το κάθε μείγμα.
Τοποθετούμε επάνω στα αρωματικά βότανα και τα μπαχαρικά το κρέας και τυλίγουμε σε ρολό.
Δένουμε με σπάγγο να κρατήσει το σχήμα του.
Μεταφέρουμε σε ταψί.
Ρίχνουμε τον ζωμό του κρέατος ή των λαχανικών ή το νερό.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο 180° C, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά.
Χαμηλώνουμε τη θερμότητα στους 160° C και ψήνουμε για 1 ώρα ακόμα.
Τοποθετούμε τα κυδώνια γύρω από το ρολό.
Τα πασπαλίζουμε με τα ξερά βότανα και τα μπαχαρικά που έχουμε κρατήσει και ρίχνουμε επάνω στα κυδώνια τον άρκευθο και τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Προσθέτουμε το κρασί και το μπράντι και ελέγχουμε αν έχει το ταψί αρκετό υγρό.
Σκεπάζουμε πάλι με τη λαδόκολλα και ψήνουμε άλλα 40 λεπτά.
Τα τελευταία 15 λεπτά αφαιρούμε τη λαδόκολλα για να γίνει η κρούστα τραγανή.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Σερβίρουμε το κρέας κομμένο σε χοντρές φέτες, βάζουμε δίπλα τα κυδώνια και περιχύνουμε με τη σάλτσα.
Α.Τ.Updated: 28/12/21Ημ/νια α' δημοσίευσης: 02/10/19