banner
banner

Αρνάκι μαριναρισμένο στη γάστρα (των Μανώλη Γαρνέλη, Θανάση Βασίλαινα)

Συνταγή

Αρνάκι μαριναρισμένο στη γάστρα (των Μανώλη Γαρνέλη, Θανάση Βασίλαινα)
Υλικά

1 κ. αρνίσιο κρέας (χεράκι)
Για τη μαρινάδα
4 κ.σ. μουστάρδα Dijon 
6 -7 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
6 -7 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
5 σκελίδες σκόρδο
1 μέτριο πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 μεγάλο κλωνάρι σέλερι κομμένο σε ροδέλες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι σε κόκκους
Φλούδα από 1 λεμόνι ακέρωτο
500 ml λευκό ξηρό κρασί
200 ml ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Σε μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και βάζουμε μέσα το αρνάκι. Το σκεπάζουμε με μεμβράνη, βάζουμε επάνω ένα βάρος για να μένει το αρνάκι καλυμμένο από τη μαρινάδα και αφήνουμε στο ψυγείο περίπου 4-5 ώρες, γυρίζοντας το κρέας μια φορά.
Αφαιρούμε τις φλούδες από το λεμόνι και τοποθετούμε σε γάστρα το αρνάκι με τη μαρινάδα. Αν δεν έχουμε γάστρα, χρησιμοποιούμε ταψί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200ο C, μέχρι το αρνάκι να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια, κλείνουμε τη γάστρα ή τυλίγουμε ολόκληρο το ταψί καλά με διπλό αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο C και σιγοψήνουμε για 5 – 6 ώρες, μέχρι να μελώσει το κρέας. Ξεφουρνίζουμε, ανοίγουμε τη γάστρα ή ξεσκεπάζουμε το ταψί και προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι. Αφήνουμε για λίγο το κρέας να ξεκουραστεί, το βγάζουμε σε πιατέλα και το σκεπάζουμε. Βάζουμε μέσα στη γάστρα ή στο ταψί τις πατατούλες με τη φλούδα τους, αφού τις έχουμε πλύνει καλά και τις ψήνουμε 40 λεπτά ή μέχρι να κοκκινήσουν. Τις σερβίρουμε μαζί με το κρέας.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος