Follow us

Αρμένικο γεμιστό μεγάλο μπισκότο (Gata)

Αρμένικο γεμιστό μεγάλο μπισκότο (Gata)

Υλικά

Υλικά

550 γρ. αλεύρι

300 γρ. ζάχαρη

1 αβγό

450 ξινή κρέμα (sour cream ή smetana)

300 γρ. βούτυρο

200 γρ. λευκά σοταρισμένα αμύγδαλα

1 κ.γ. μπέικινγκ σόδα

1 γερή πρέζα αλάτι

1 δόση βανιλίνη

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε τη ζύμη: σε μεγάλο μπολ, δουλεύουμε 200 γρ.

βούτυρο με 100 γρ.

ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.

Προσθέτουμε την ξινή κρέμα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε.

Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μπολ 450 γρ.

αλεύρι και την μπέικινγκ πάουντερ.

Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.

Την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: δουλεύουμε στο μίξερ 200 γρ.

ζάχαρη και 200 γρ.

βούτυρο να γίνουν σαν κρέμα.

Προσθέτουμε το αβγό και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα.

Στο τέλος, ενσωματώνουμε 100 γρ.

αλεύρι και τα αμύγδαλα.

Φτιάχνουμε τα μπισκότα: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες, κάνουμε ένα άνοιγμα με τη γροθιά μας στην κάθε μία, βάζουμε μέσα το 1/3 της γέμισης και την ξανακλείνουμε.

Την κυλάμε επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια να ξαναγίνει σαν μπάλα και την πιέζουμε με τις παλάμες μας να πάρει το σχήμα του δίσκου με ύψος 3 εκ.

και διάμετρο 15 εκ.

περίπου.

Αν θέλουμε, κεντάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι.

Μεταφέρουμε τους δίσκους σε λαμαρίνα φούρνου ντυμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 –20 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Σερβίρουμε το μπισκότο κομμένο σε τρίγωνα.

*Εάν δεν βρίσκουμε ξινή κρέμα μπορούμε να αναμείξουμε 1 φλιτζάνι τυρί cottage με 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού και 1/3 του ξινόγαλο.

Ή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ρώσικη ξινή κρέμα σμετάνα.

Α.Τ.

Επίσης...

Γλυκά Κεράσµατα Καρότου και Καρύδας

Η συνταγή για γλυκά κεράσµατα καρότου και καρύδας.

Νηστίσιµα Ζαχαροκουλουράκια στο Τηγάνι

Η συνταγή για νηστίσιµα ζαχαροκουλουράκια στο τηγάνι.

Περισσότερα από

Γλυκά

Ροξάκια

Πώς θα φτιάξεις ροξάκια.

Ροξάκια Θεσσαλονίκης

Η συνταγή για ροξάκια Θεσσαλονίκης.

Το Μπισκότο των 3 Υλικών

Το μπισκότο που φτιάχνεις ανά πάσα στιγμή, με σίγουρη επιτυχία και με γεύση που αγαπούν τα παιδιά, τα οποία συνήθως αντιπαθούν τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα.

Μπισκοτάκια με Τζίντζερ

Η συνταγή για φανταστικά μπισκοτάκια με τζίντζερ.

Μπισκότα με Σοκολάτα Γάλακτος και Καρύδια

Μπισκότα προτιμώ με γλυκιά, βελούδινη γεύση της σοκολάτας γάλακτος.

Μπισκότα με Σταφίδες και Στραγάλια

Ο συνδυασμός σταφίδα-στραγάλι είναι αγαπημένος στους ξηρούς καρπούς.

Μπισκότα με 3 Σοκολάτες

Αν αγαπάς τη σοκολάτα, δεν έχω να σου προτείνω κάτι πιο σοκολατένιο.

Μπισκότα με Λεμόνι, Φιστίκι και Ινδική Καρύδα

Ένας από τους συνδυασμούς που θα λατρέψεις.

Μπισκότα Αμυγδάλου με Λευκό Γλάσο

Απλά και καταπληκτικά, χάρη στο πιο απλό γλάσο του κόσμου, που όμως δίνει ομορφιά αλλά και την πιο λαχταριστή γεύση.

Μπισκότα με Πετιμέζι και Μαύρες Σταφίδες

Με γεύση και άρωμα από παράδοση, η μπισκοτένια άποψη για το υγιεινό, γεμάτο θρεπτική αξία μουστοκούλουρο της γιαγιάς, που μοσχοβολά κανέλα και γαρίφαλο.