banner
banner

Αραβικό πιλάφι

Συνταγή

Αραβικό πιλάφι
Υλικά

1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι, καστανό, αναποφλοίωτο

1 φλιτζ. ρύζι άσπρο

3 1/2 φλιτζ. τσαγιού ζωμός λαχανικών

1 κ.γ. αλάτι

1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού

3/4 φλιτζ. τσαγιού εκλεκτό ελαιόλαδο

1/2 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα (ασπρισμένα και χονδροκομμένα)

1/3 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες

1/3 φλιτζ. τσαγιού ξερά βερίκοκα, χονδροκομμένα

banner
Παρασκευή

Βράζουμε το ζωμό με το αλάτι. Ρίχνουμε μέσα το καστανό ρύζι, το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και μετά από 1 έως 2 λεπτά συμπληρώνουμε το κανονικό ρύζι για πιλάφι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 15 ακόμα λεπτά. Το ρύζι πρέπει να μείνει σπυρωτό.

Σοτάρουμε σε τηγάνι τεφάλ, με το ελαιόλαδο, τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα βερίκοκα. Μόλις τα αμύγδαλα πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το βρασμένο ρύζι και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά. Βάζουμε το ρύζι σε φόρμα, ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Θέλω, όμως, να σας αποκαλύψω και ένα καλό μυστικό της γιαγιάς μου, το οποίο έχει σχέση με το ελαιόλαδο. Αφορά το λαδολέμονο που χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, σε ψάρια ή σε κρύα κρέατα. Για να βοηθήσουμε το μίγμα φρέσκου ελαιόλαδου και χυμού λεμονιού να ομογενοποιηθεί και να γίνει παχύρρευστος χυλός, τα χτυπάμε πολύ καλά, προσθέτοντας μερικές κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό. Έτσι, το λαδολέμονο αποκτά τη μορφή ρευστής κρέμας που περιχύνει πλούσια και συνοδεύει γευστικά το φαγητό.

Συνταγή από την Ρίτα Ζούλοβιτς.

banner

Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος