Από το γάρο… στη fish sauce

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

To αλάτι των αρχαίων Ελλήνων ήταν ο γάρος. μια πάστα ψαριών που είχε υποστεί ζύμωση αποκτώντας εξαιρετική νοστιμιά. Οι Ρωμαίοι τον κληρονόμησαν και τον ονόμασαν garum, αλλά σιγά σιγά στη Δύση χάσαμε τη συνήθεια να τον χρησιμοποιούμε.

Από το γάρο… στη fish sauce

Αντιθέτως, η Άπω Ανατολή τον χρησιμοποιεί και σήμερα κατά κόρον. Υπάρχουν χώρες όπως το Βιετνάμ όπου η σάλτσα ψαριών (nuoc mam) είναι τόσο συνηθισμένη όσο η σόγια σος στην Κίνα και την Ιαπωνία. Οι απωανατολίτικες fish sauces έχουν γευστική ελαφράδα και ένα απίστευτο umami δυναμικό (950 μονάδες/100 γρ.) που συναγωνίζεται στα ίσα τη σόγια. Στη Δύση μας έχει μείνει η παστή αντσούγια ως βασικό υλικό της Caesar salad. δοκιμάστε να την αντικαταστήσετε με fish sauce και θα διαπιστώσετε πως η διάσημη σαλάτα αποκτά έξτρα γευστικό βάθος, πολυπλοκότητα και αλεγρία. Πειραματιστείτε με λάχανα, noodles, θαλασσινές μακαρονάδες, σπρινγκ ρολ, τηγανητούς ελληνικούς μεζέδες. έχει φάση. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος