Follow us

Ανοιχτή πίτα με κυδώνια και κρέμα

Ανοιχτή πίτα με κυδώνια και κρέμα

Υλικά

Υλικά

6 φύλλα μπακλαβά ή 1 χωριάτικο φύλλο για πίτα ή 1 φύλλο κουρού

5 μέτρια κυδώνια

400 γρ. ζάχαρη

100 γρ. μέλι

Ξύσμα και χυμός 1 λεμονιού

Ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού

350 ml χυμός μήλου

2 ξυλάκια κανέλας

6 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)

1 φρέσκο φύλλο δάφνης

Για την κρέμα

3 κρόκοι

3 φλ. γάλα

½  φλ. ζάχαρη

⅓ φλ. κορνφλάουρ

1 γερή πρέζα αλάτι

1 δόση βανιλίνη

Εκτέλεση

Αν το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160ο C.

Κόβουμε τα κυδώνια καθέτως στα δύο και τα βάζουμε σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) με την κομμένη μεριά προς τα πάνω.

Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, περιχύνουμε με το μέλι, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού και του πορτοκαλιού, το χυμό του μήλου, τα ξυλάκια κανέλας, τα μοσχοκάρφια και τη δάφνη.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα γύρω στα 20 -30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν, βγάζουμε τη φλούδα και το κεντρικό μέρος με τους σπόρους και κόβουμε τα κυδώνια σε λεπτές φέτες.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: χτυπάμε τους κρόκους με το γάλα σε μπολ με τον αγβοδάρτη, μέχρι να αναμιχθούν καλά.

Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και το αλάτι και προσθέτουμε λίγο -λίγο το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς σε χαμηλή φωτιά για 20 -25 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε λεκάνη με παγωμένο νερό ανακατεύοντας πού και πού, για να κρυώσει γρήγορα η κρέμα και να μην κάνει πέτσα.

Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο (αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα μπακλαβά τα λαδώνουμε και ανάμεσα) και απλώνουμε στην επιφάνεια την κρέμα.

Σκεπάζουμε με τις φέτες του κυδωνιού, έτσι ώστε να καλύπτει λίγο η μία την άλλη.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 -25 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα κομμάτια.

A.T.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.