Follow us

Ανοιχτή «πίτα» με βραστά αβγά και τυριά

Ανοιχτή «πίτα» με βραστά αβγά και τυριά

Υλικά

Υλικά

1 συσκευασία κατεψυγμένο φύλλο σφολιάτας

9 σφιχτοβρασμένα αβγά

500 γρ. τριμμένη γραβιέρα

4 μέτριες σφιχτές ντομάτες

για την μπεσαμέλ

Για τη μπεσαμέλ

12 κ.σ. βούτυρο

16 κ.σ. αλεύρι

1 ½  lt γάλα

½ κ.γ μοσχοκάρυδο τριμμένο

3–4 κ.σ. φρέσκα ή ξερά αρωματικά βότανα της αρεσκείας μας (βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, δυόσμος, κλπ)

1 φλ. φρυγανιά τριμμένη

3 –4 κ.σ. παγωμένο βούτυρο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τη σφολιάτα.

Καθαρίζουμε τα αβγά και τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες.

Τις ξεσποριάζουμε σχολαστικά* και τις κόβουμε σε οριζόντιες φέτες πάχους ½ εκ..

Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.

Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα και το αφήνουμε στην άκρη.

Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε το αλεύρι.

Ανακατεύουμε γρήγορα με τον αβγοδάρτη να ψηθεί το αλεύρι.

Ρίχνουμε όλο το γάλα μαζί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να χλιάνει για 8 λεπτά.

Στρώνουμε σε ρηχό ταψάκι το φύλλο σφολιάτας ντύνοντας και τα πλαϊνά.

Ρίχνουμε επάνω το τριμμένο τυρί, καλύπτουμε με τις φέτες ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το αρωματικό που έχουμε επιλέξει.

Αραδιάζουμε τα αβγά το ένα δίπλα στο άλλο και περιχύνουμε με τη μπεσαμέλ καλύπτοντας όλη την επιφάνεια της «πίτας».

Ρίχνουμε κομματάκια βουτύρου και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, ψήνουμε για 50 λεπτά.

Αν δούμε ότι «αρπάζει» καλύπτουμε με λαδόκολλα.

Σερβίρουμε την «πίτα» κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.

*Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες κόβοντάς τις στη μέση και στύβοντάς τις ελαφρά, τινάζοντάς τις ταυτόχρονα.

Α.Τ.

Επίσης...

Αυγά με Κιμά και Σπανάκι

Αν έχεις πάει στην Πόλη, θα έχεις διαπιστώσει ότι αυτό το πιάτο είναι από τα αγαπημένα της τούρκικης κουζίνας.

Σουφλέ με Σπανάκι, Ντομάτα και Φέτα

Ένα από τα νοστιμότερα σουφλέ, γλυκό και πικάντικο χάρη στη φέτα, ελληνικό και κοσμοπολίτικο μαζί.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Η Μακαρονάδα-Ομελέτα

Βράσαμε παραπάνω μακαρόνια ή οτιδήποτε άλλο σε πάστα και μας περίσσεψαν; Δεν τα πετάμε. Την επομένη θα τα κάνουμε ένα καινούριο φαγητό στο άψε σβήσε.

Τάρτα με Σάλτσα Ντομάτας και Τηγανητά Αβγά

Μια τάρτα για όλες τις ώρες, από το πρωινό μέχρι το σνακ ή το τραπέζι των καλεσμένων.

Τηγανητό Ψωμί με Αυγό

Τραγανό τηγανητό ψωμί, τυρί που λιώνει και πάνω του ένα αυγό.

Σουφλέ με Γραβιέρα και Σύκα

Ένα πρωτότυπο και εύκολο γλυκό σουφλέ.

Σουφλέ με Βλίτα και Χοντρό Μακαρόνι

Η συνταγή για σουφλέ με βλίτα και χοντρό μακαρόνι.

Σουφλέ με Πιπεριές, Ντομάτες και Μπέικον

Η συνταγή για σουφλέ με πιπεριές, ντομάτες και μπέικον.

Σουφλέ με Πατάτες και Μελιτζάνες

Η συνταγή για σουφλέ με πατάτες και μελιτζάνες.

Το Σουφλέ "Χωριάτικη Σαλάτα"

Πώς θα φτιάξεις ένα τέλειο σουφλέ με γεύση χωριάτικης σαλάτας.

Σουφλέ με Κολοκυθάκια, Τυριά και Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις σουφλέ με κολοκυθάκια με τυριά και γιαούρτι.

Σουφλέ Πατάτας με Γεύση Παστουρμά

Πικάντικο σουφλέ για μερακλήδες.