6 φύλλα μπακλαβά ή 1 χωριάτικο φύλλο για πίτα ή 1 φύλλο κουρού
4 μεγάλα αχλάδια
400 γρ. κατσικίσιο τυρί
½ φλ.γάλα
2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 -4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 γερή πρέζα ξερό θυμάρι
1 κ.γ. ξερό δεντρολίβανο
¾ φλ. φουντούκια
3 αβγά
Αν το φύλλο που χρησιμοποιούμε είναι κατεψυγμένο, το αφήνουμε να αποψυχθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καβουρδίζουμε ελαφρά και χοντροκοπανίζουμε τα φουντούκια. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα αχλάδια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε το θυμάρι και το δεντρολίβανο, ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Μόλις κρυώσει καλά το μείγμα, το μεταφέρουμε σε μπολ. Θρυμματίζουμε με το πιρούνι το κατσικίσιο τυρί, το ανακατεύουμε με το γάλα και τα αβγά (χτυπημένα) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί στο μπολ με το προηγούμενο μείγμα. Ρίχνουμε πιπέρι και δοκιμάζουμε το αλάτι.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το φύλλο (αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα μπακλαβά τα λαδώνουμε και ανάμεσα) και απλώνουμε στην επιφάνεια το μείγμα του τυριού. Σκεπάζουμε με τις φέτες του αχλαδιού τοποθετώντας τη μία δίπλα στην άλλη κυκλικά και πασπαλίζουμε με τα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 25 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και τη σερβίρουμε κομμένη σε τρίγωνα.
A.T.