Μια γερή φέτα ψωμί με κάτι τις επάνω, είναι από τις πιο αρχαίες γευστικές απολαύσεις, οπουδήποτε στον δυτικό κόσμο. Διάσημες εκδοχές αυτής της απλής «συνταγής» ή όπως λέγεται στα αγγλικά open faced sandwich, είναι σίγουρα τα σκανδιναβικά ανοιχτά σάντουϊτς και ειδικά τα smørrebrød, δηλαδή τα ανοιχτά σάντουϊτς της Δανίας με ψωμί σίκαλης και κρύο κρέας ή ψαρικά, οι μπρουσκέτες και τα κροστίνι της Ιταλίας οι γαλλικές tartines και, βεβαίως, η δικιά μας «μια φέτα ψωμί με …». Όπου δίπλα στο «με», μπορούμε να συμπληρώνουμε από το απλούστατο ελαιόλαδο και ρίγανη ή πελτέ ντομάτας και ρίγανη –αφού ψήσουμε πρώτα το ψωμί μας-, μέχρι όπου φθάσει η φαντασία μας και η διαθεσιμότητα των υλικών στην κουζίνα μας. Με δεδομένο πως τα open faced sandwitches καλωσορίζουν άνετα δίπλα τους ένα ποτήρι κρασί, ένα τσίπουρο, ένα ούζο ή ένα σκληρό ποτό, προτείνουμε τις συνταγές που ακολουθούν.
Α.Τ.