Follow us

Ανοιξιάτικη αποτοξίνωση

Η άνοιξη είναι εδώ και η μαμά φύση μας προσφέρει ένα σωρό λαχανικά και βότανα, που εκτός από τη νοστιμιά τους είναι πραγματικά εργαλεία για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας...

Ανοιξιάτικη αποτοξίνωση

Τι είναι όμως οι τοξίνες; Είναι βλαβερές ουσίες που μπορεί να προέρχονται είτε από το εξωτερικό περιβάλλον, (εξωγενείς τοξίνες) -τα τρόφιμα, τον αέρα, τις διάφορες χημικές ουσίες, το νερό, είτε από τον ίδιο τον οργανισμό (ενδογενείς τοξίνες). Αυτές οι τελευταίες είναι υποπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφίμων και ακόμα, μπορεί να προέρχονται από το έντερο, όταν τρώμε πολυεπεξεργασμένες και γενικά χαμηλής διατροφικής ποιότητας τροφές.

Ο οργανισμός μας έχει αρκετά μέσα φυσικής αποτοξίνωσης, το συκώτι, τη χολή τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα, με το συκώτι να κρατάει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αφού το 75% της απενεργοποίησης των τοξινών στον οργανισμό διενεργείται εδώ -και το υπόλοιπο 25% στο έντερο.
Καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία αυτών των οργάνων, είναι, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά, η σωστή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο επαρκής ύπνος. Ιδιαίτερα η διατροφή, είναι για πολλούς επιστήμονες, το σπουδαιότερο στοιχείο για τη διατήρηση της υγείας των σπουδαίων οργάνων αποτοξίνωσης του οργανισμού μας.

Ανοιξιάτικη αποτοξίνωση

Το άφθονο νερό, η κατανάλωση τροφών σε όσο το δυνατόν πιο φυσική και ακατέργαστη μορφή (π.χ. φρούτα, λαχανικά, σπόρoι), τα απλά μαγειρεμένα φαγητά με ελαιόλαδο, η πολύ προσεκτική κατανάλωση των ζωικών (κορεσμένων) λιπαρών, η μέτρια ποσότητα φαγητού, και βεβαίως η άσκηση, παίζουν πολύ σοβαρό ρόλο στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
Τι πρέπει να τρώμε, λοιπόν, για να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας; Ό,τι περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνες, μέταλλα και φυτοθρεπτικά συστατικά (καροτενοειδή, φλαβονοειδή κλπ), που βρίσκονται σε πολλά συνηθισμένα λαχανικά και βότανα, όπως τα σκόρδα, οι αγκινάρες, τα εσπεριδοειδή, το δεντρολίβανο, ο μαϊντανός, ο άνηθος, και άλλα. Κάποια από αυτά, όμως, προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες ειδικά στο συκώτι και στα νεφρά, που όμως είπαμε, είναι μαζί μαζί με το γαστρεντερικό σύστημα τα πιο σπουδαία όργανα αποτοξίνωσης του σώματος.

Η dream team των αντιοξειδωτικών λαχανικών

Αγκινάρες. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ένα κηπευτικό πραγματικό ντελικατέσεν, είναι παράλληλα και ένα εργαλείο αποτοξίνωσης πρώτης γραμμής: περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C καθώς και φυτικές ίνες, που συντελούν στην αύξηση της παραγωγής χολής, που με τη σειρά της βοηθά το γαστρεντερικό σύστημα να εξαλείψει τις τοξίνες από το σώμα. Οι αγκινάρες περιέχουν, επίσης, μια ουσία που βοηθά το συκώτι να διασπά λιπαρά οξέα, ιδιότητα ανεκτίμητη, αφού ο τρόπος που τρώμε και ο τρόπος που ζούμε δημιουργούν τεράστια πίεση στην ικανότητα του ήπατος να φιλτράρει τις τοξίνες.

Σπαράγγια.
Από τον καιρό των Ρωμαίων ακόμα, τα σπαράγγια θεωρούνταν εκτός από λιχουδιά και φάρμακο για τον καθαρισμό του πεπτικού συστήματος. Είναι μια από τις κορυφαίες πηγές “γλουταθειόνης”, μιας αντιοξειδωτικής ουσίας, που βοηθάει και υποστηρίζει το κύριο όργανο αποτοξίνωσης τους ανθρώπινου σώματος, το συκώτι, στο δύσκολο έργο του. Επίσης, οι μεγάλες ποσότητες ινών που περιέχουν τα σπαράγγια λειτουργούν σαν μια “σκούπα” που σαρώνει τις τοξίνες από το έντερο και διευκολύνει την απόρριψή τους. Ακόμα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και φυλλικού οξέος, μια μορφή βιταμίνης Β απαραίτητη για τις έγκυες γυναίκες, και περιέχουν βιταμίνες Α, C, Β1, Β2, Β6, νιασίνη, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και σελήνιο.

Ταραξάκο ή δόντι του λιονταριού η πικροράδικο. Ακόμα και σχετικά πρόσφατα, το ταραξάκο ήταν απλώς ένα ζιζάνιο που ταλαιπωρούσε τους αγρότες, μέχρι που βρήκε και αυτό τη θέση του στις αγορές σαν εξαιρετικό χορταρικό. Τα οδοντωτά φύλλα του, με την ελαφρά πικρή γεύση είναι ένα φυσικό διουρητικό και η κατανάλωσή του αντιμετωπίζει την κατακράτηση του νερού, καθαρίζοντας τα νεφρά. Ακόμα, έχει αποδειχθεί πως η συστηματική κατανάλωσή του είναι από τους πιο αποδοτικούς φυσικούς τρόπους για τον έλεγχο της χοληστερίνης (όπως και το κριθάρι).

Βρούβες.
Από τα πιο αγαπημένα άγρια χόρτα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ανήκουν και αυτές στην οικογένεια των Σταυρανθών (ή Κραμβοειδών), στα γένη σινάπι (Sinapis), σισύμβριo (Sisymbrium) και ερύσιμο ή αγριοκάρδαμο (Erysimum). Όλες οι βρούβες περιέχουν πολύ μεγάλες ποσότητες από τις ουσίες γλυκοσινολάτες, που δραστηριοποιούν στο μάξιμουμ τα ένζυμα αποτοξίνωσης, πρστατεύουν τα κύτταρα του συκωτιού και άλλων οργάνων, έχουν καθαρτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες και τονώνουν το κυκλοφορικό σύστημα.

Βοk Choy (κινέζικο λάχανο).
´Οπως και το κάρδαμο έτσι και το Βοk Choy ανήκει στη μεγάλη και σούπερ ωφέλιμη για τον ανθρωπο ομάδα των σταυρανθών (κουνουπίδι, μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, κλπ). Βεβαίως η γεύση του είναι πολύ πιο ήπια και γλυκιά, μοιράζεται όμως μαζί τους σχεδόν όλα τα πλεονεκτήματά τους. Περιέχει, δηλαδή, πολύ μεγάλη ποσότητα από φλαβονοειδή, καροτενοειδή και σουλφοραφόνες, ουσίες που βοηθούν τη αποτοξίνωση του ήπατος. Επιπλέον, η ουσία ταραξασίνη, διεγείρει το συκώτι, ώστε να παράγει χολή, υποστηρίζοντας έτσι την πέψη.

Bok Choy

Σκόρδο. Μέλος της οικογένειας Αllium, θεωρείται σχεδόν πανάκεια για όλες τις ασθένειες από την αρχαιότητα και αν για κάποιους η οσμή του είναι απωθητική (για άλλους υπέροχη…) λόγω της θειούχας ουσίας αλισίνης, είναι ακριβώς αυτή που διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καθαρίζουν το αίμα. Αν και το σκόρδο δεν απομακρύνει άμεσα τις τοξίνες από το σώμα, βοηθάει την αποτοξίνωση, καθώς αυξάνει την παραγωγή γλουταθειόνης, μιας ουσίας που φιλτράρει τις τοξίνες που προέρχονται από το πεπτικό σύστημα και καθαρίζει το συκώτι. Ακόμα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πλάκας, μειώνει την αρτηριακή πίεση, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθαρίζει το αναπνευστικό σύστημα και μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.

Κρεμμύδια. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδα (Αllium) και είναι εξίσου “θαυματουργά”. Διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθαρίζουν το αίμα και μειώνουν τη χοληστερόλη LDL χωρίς να μειώνουν τη χοληστερόλη HDL. Είναι πλούσια σε βιοτίνη (μια μορφή βιταμίνης Β, την Β7) που βοηθά στον μεταβολισμό του σακχάρου και του λίπους, βοηθούν επίσης στην αποτοξίνωση του αναπνευστικού συστήματος και την καταπολέμηση του άσθματος και της βρογχίτιδας. διαβήτη. Όπως και το σκόρδο είναι ιδανικά για την αντιμετώπιση των ιών και τον καθαρισμό των εντέρων από τα επιβλαβή βακτήρια.

Πράσα. Άλλο ένα μέλος της οικογένειας Αllium με πολλές ίνες που καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα ενώ έχουν, όπως το κρεμμύδι και το σκόρδο, σημαντική αποτοξινωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι θειώδεις ενώσεις αλλυλοσουλφίδια που περιέχουν, αυξάνουν την παραγωγή της γλουταθειόνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθάει στη αποτοξίνωση του συκωτιού και έχει σοβαρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Μαϊντανός.
Ένα φυτό-φάρμακο γεμάτο βιταμίνη C και χλωροφύλλη, που με τις έχει αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές της ιδιότητες δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ήπια διουρητική δράση του μαϊντανού, αντιμετωπίζει πολύ καλά την κατακράτηση του νερού και είναι εργαλείο για την αποβολή των τοξινών από το σώμα, καθαρίζοντας έτσι τα νεφρά με τον πιο φυσικό τρόπο.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 30/04/19
Update: 04/05/21

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…