Follow us

Άννα Χοχλάκη: Μια μαγείρισσα της… Γης

Γαλουχημένη μαγειρικά από τις συνταγές των γιαγιάδων της, η Άννα Χοχλάκη απέκτησε γερές μαγειρικές βάσεις στην κρητική και τη σμυρναίικη κουζίνα, τις οποίες χρειάστηκε να επανεφεύρει όταν… προσγειώθηκε στο τερέν της vegan διατροφής για το εστιατόριο «Γη».

Άννα Χοχλάκη: Μια μαγείρισσα της… Γης

Ξεκίνησε να μαγειρεύει από πολύ νεαρή ηλικία έχοντας εκπαιδεύσει τη γεύση της, δίπλα στη μία γιαγιά από την Σμύρνη και την άλλη από την Κρήτη. Η Άννα Χοχλάκη, στα 26 της χρόνια απέκτησε το πρώτο της εστιατόριο, στο οποίο μαγείρευε για 17 ολόκληρα χρόνια. Από το 2014, παρόλο που η ίδια δεν ήταν vegan ξεκίνησε να μαγειρεύει στο vegan εστιατόριο «Yi/Γη» (Γρ. Λαμπράκη 69, 2109648512) στη Γλυφάδα. Το αντιμετώπισε σαν μία μεγάλη πρόκληση, καθώς έπρεπε να φτιάξει καινούρια πιάτα μόνο με φυτικές πρώτες ύλες. Και τα κατάφερε, γιατί όπως λέει, η νοστιμιά, είναι αποτέλεσμα εμπειρίας και μελέτης.

Στην πορεία σας στο χώρο, υπήρξε κάποιο αναπάντεχο γεγονός που το συσχετίσατε με το φύλο σας. Πώς αντιδράσατε;

Βρίσκομαι στο χώρο της εστίασης από το 1978 είτε με δικά μου μαγαζιά είτε σε συνεργασίες. Επειδή σε γενικές γραμμές ο χώρος της κουζίνας είναι ακόμα ανδροκρατούμενος, προτιμώ να συνεργάζομαι με γυναίκες ή με άντρες που είναι έτοιμοι να δεχτούν εντολές και έλεγχο από γυναίκα κι αυτό γιατί ακόμα και σήμερα υπάρχει τέτοια δυσκολία στην επαγγελματική επικοινωνία.

Πόσο εύκολη είναι η επίτευξη του τελικού στόχου για ένα «νόστιμο πιάτο» στο πλαίσιο των vegan περιορισμών;

Η ανταπόκριση που παίρνω σχετικά με τις γευστικές προτάσεις που κάνω στη Yi/Γη θα έλεγα ότι είναι σε υψηλό επίπεδο. Το να δημιουργήσεις ένα νόστιμο πιάτο μπορεί να είναι αποτέλεσμα τυχαίου συνδυασμού υλικών άρα εύκολης συγκυρίας αλλά συνήθως είναι αποτέλεσμα εμπειρίας, μελέτης, παρατήρησης, ταλέντου και πειραματισμού.

Από τον Δημήτρη Σταθόπουλο

Εύκολα vegan pancakes φούρνου

Υλικά

Άννα Χοχλάκη: Μια μαγείρισσα της… Γης

1 ώριμη μπανάνα
400 - 450 γρ. γάλα αμυγδάλου ή άλλο φυτικό γάλα
4 γρ. baking powder
2 γρ. σόδα
5 γρ. σιρόπι αγαύης
βανιλια 1 τσιμπιά
αλατι 1 τσιμπιά
30 γρ. ηλιέλαιο
20 γρ. μηλόξιδο
250 γρ . αλεύρι βρώμης

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης. Ανακατεύουμε γρήγορα για να μην αρχίσει να πήζει η βρώμη με τα υγρά και μοιράζουμε σε ταψί με λαδόκολλα 12 περίπου μερίδες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο για 15'-20'.

Tips

- Το ίδιο μείγμα αν θέλουμε το ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι.
- Εάν το μείγμα είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο ακόμα γάλα.
- Τα pancakes αποθηκεύονται εύκολα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
- Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αλμυρά σάντουιτς.
- Φτιάχνουμε μόνοι μας αλεύρι βρώμης αλέθοντας τα γνωστά flakes σε δυνατό μπλέντερ μέχρι να γίνουν πούδρα.
- Σερβίρουμε με κρέμα ζαχ/κής και φρέσκα φρούτα, σάλτσες φρούτων, σιρόπι σφένδαμου ή μαρμελάδες, πραλίνα και ξηρούς καρπούς και ότι άλλο μας αρέσει..!

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;