1 φύλλο σφολιάτας έτοιμο
200 γρ φρέσκο κατσικίσιο τυρί
200 γρ τσαλαφούτι ή κατίκι ή γαλοτύρι
12 μαύρα σύκα
1 κ. κ. μαρμελάδα σύκο
1-2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή λεμονοθύμαρο
αλάτι και πιπέρι
Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας σε 4 ατομικές, ελαφρά βουτυρωμένες ταρτιέρες, έτσι που να περισσεύει λίγο φύλλο για τα τοιχώματά τους. Τρυπάμε το φύλλο με το πιρούνι σε διάφορα σημεία. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τη μαρμελάδα σύκο και αλατοπιπερώνουμε. Μοιράζουμε το μείγμα αυτό στις 4 βάσεις της τάρτας. Κόβουμε και τα σύκα στα τέσσερα και τα απλώνουμε κυκλικά πάνω από το μείγμα των τυριών. Μοιράζουμε το θυμάρι πασπαλίζοντας το πάνω από τα σύκα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Βάζουμε τις τάρτες να ψηθούν, για 35-40 λεπτά, σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο.
Σημ. Μπορούμε όμως να τις ψήσουμε και 10 λεπτά, αν θέλουμε απλώς να μαραθούν τα σύκα και να δίνουν την αίσθηση των πολύ γινωμένων. Μπορούμε να ψήσουμε, για λίγο, μόνη της, τη βάση και στη συνέχεια να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε τόσο που ίσα θα μελώσουν τα σύκα. Σερβίρονται ως πρώτο πιάτο και το ιδανικό συνοδευτικό τους είναι ένα αρωματικό ροζέ κρασί και μια πράσινη σαλάτα.
Θ.Τ.
Updated: 24/08/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 15/08/14