banner
banner
banner

Αλμυρή τάρτα με φρέσκα σύκα και φρέσκα λευκά τυριά

Συνταγή

Αλμυρή τάρτα με φρέσκα σύκα και φρέσκα λευκά τυριά
Υλικά (για 4 ατομικές ταρτιέρες ή 1 μεγάλη 28 εκ.)

1 φύλλο σφολιάτας έτοιμο
200 γρ φρέσκο κατσικίσιο τυρί
200 γρ τσαλαφούτι ή κατίκι ή γαλοτύρι
12 μαύρα σύκα
1 κ. κ. μαρμελάδα σύκο
1-2 κλαράκια φρέσκο θυμάρι ή λεμονοθύμαρο
αλάτι και πιπέρι

banner
Παρασκευή

Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας σε 4 ατομικές, ελαφρά βουτυρωμένες ταρτιέρες, έτσι που να περισσεύει λίγο φύλλο για τα τοιχώματά τους. Τρυπάμε το φύλλο με το πιρούνι σε διάφορα σημεία. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τη μαρμελάδα σύκο και αλατοπιπερώνουμε. Μοιράζουμε το μείγμα αυτό στις 4 βάσεις της τάρτας. Κόβουμε και τα σύκα στα τέσσερα και τα απλώνουμε κυκλικά πάνω από το μείγμα των τυριών. Μοιράζουμε το θυμάρι πασπαλίζοντας το πάνω από τα σύκα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Βάζουμε τις τάρτες να ψηθούν, για 35-40 λεπτά, σε προθερμασμένο, στους  180°C, φούρνο.
Σημ. Μπορούμε όμως να τις ψήσουμε και 10 λεπτά, αν θέλουμε απλώς να μαραθούν τα σύκα και να δίνουν την αίσθηση των πολύ γινωμένων. Μπορούμε να ψήσουμε, για λίγο, μόνη της, τη βάση και στη συνέχεια να τη γεμίσουμε και να την ψήσουμε τόσο που ίσα θα μελώσουν τα σύκα. Σερβίρονται ως πρώτο πιάτο και το ιδανικό συνοδευτικό τους είναι ένα αρωματικό ροζέ κρασί και μια πράσινη σαλάτα.

 

Θ.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος