Καμία αμφιβολία πως οι ντομάτες θα βρίσκονται για κάμποσο καιρό ακόμα στην αγορά, κόκκινες και ζουμερές, και οι κλασικές σάλτσες, τα φαγητά και οι σαλάτες που ζητούν πρώτης ποιότητας ντομάτα θα είναι του χεριού μας (χωριάτικη σαλάτα, γεμιστά, καγιανάς, σάλτσα ναπολιτέν, κλπ). Όπως και να το κάνουμε, όμως, οι ντομάτες οδεύουν σιγά προς το τέλος τους μαζί με το καλοκαίρι και αυτή η εποχή είναι η ευκαιρία μας να δοκιμάσουμε κάποιες συνταγούλες, που ίσως δεν θα μας πολυσυγκινούσαν στο pick του καλοκαιριού. Ντομάτα με βερμούτ ή ντομάτα με σοκολάτα, ντομάτα με ταραμά και 1 -2 πιο κλασικοί συνδυασμοί, όπου η ντομάτα όμως δεν παίζει τον πρώτο ρόλο αλλά ενισχύεται με άλλα εδώδιμα και αποικιακά και τυριά, έχοντας χάσει την πρώτη λάμψη της. Πέρα από όλα τα παραπάνω, όσοι ορκιζόμαστε στο χειροποίητο και το σπιτικό, θα φτιάξουμε τη δική μας σάλτσα ντομάτα για ολόκληρο το χειμώνα, όπως περιγράφεται βήμα –βήμα και με κάθε λεπτομέρεια εδώ.