Follow us

Αλήθειες και μύθοι για τη μαργαρίνη

Η ανάρτηση του θέματος «Μαργαρίνη για υγιεινή διατροφή» προκάλεσε το ενδιαφέρον αρκετών χρηστών που ζήτησαν πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινήσεις. Θεωρήσαμε λοιπόν σκόπιμο να βάλουμε κάποια ερωτήματα και ζητήσαμε απαντήσεις από υπεύθυνα χείλη. Ιδού λοιπόν τι μας απάντησε η Δήμητρα Ξενάκη, Διευθύντρια του Τμήματος Διατροφής και Επιστημονικής Επικοινωνίας της ΕΛΑΪΣ-UNILEVER HELLAS.

Αλήθειες και μύθοι για τη μαργαρίνη

Συχνά ακούγονται αρνητικά σχόλια σε ότι έχει σχέση με την χρήση της μαργαρίνης. Ποια είναι τα κυριότερα από αυτά και ποια είναι η απάντησή σας;

Ο βασικός λόγος που επικράτησε σκεπτικισμός για τις μαργαρίνες ήταν τα trans λιπαρά, τα οποία όμως πλέον δεν τα βρίσκουμε στις μαργαρίνες, καθώς η μέθοδος της υδρογόνωσης δεν χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία τους.
Επίσης, ακούμε πολύ συχνά τη μαργαρίνη να χαρακτηρίζεται «βιομηχανικό» προϊόν επειδή παρασκευάζεται σε ένα εργοστάσιο. Η αλήθεια είναι ότι τη μαργαρίνη θα μπορούσαμε πολύ εύκολα να την φτιάχνουμε και στο σπίτι μας, καθώς είναι απλά μίγμα νερού και λαδιού που «δένει» με την βοήθεια φυσικής λεκιθίνης και ψύξης. Πιο απλά, είναι μια «πιο σφιχτή μαγιονέζα». Και βέβαια, το γεγονός ότι η μαργαρίνη παράγεται σε εργοστάσιο δεν είναι κάτι κακό. Το ίδιο ισχύει και για το αγελαδινό βούτυρο, αλλά και για τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά.
Στην πραγματικότητα, η μαργαρίνη είναι ένα διατροφικό επίτευγμα, καθώς αντικατέστησε τη χρήση των ζωικών λιπαρών με φυτικά λιπαρά, σε ένα προϊόν επάλειψης ευρείας κατανάλωσης, προσφέροντας μια πιο υγιεινή επιλογή στο καθημερινό διαιτολόγιό μας.

Σήμερα ποια είναι η κύρια βάση (σε επίπεδο ελαίων) για την παρασκευή της μαργαρίνης;

Η φυτική soft μαργαρίνη είναι πολύτιμη για την υγεία μας και για την καρδιά μας. Περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα (ωμέγα 6 & ωμέγα 3), ενώ περιέχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το αγελαδινό βούτυρο και δεν έχει trans.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κάποια από τα πολυακόρεστα ωμέγα λιπαρά είναι εξαιρετικά ωφέλιμα και λέγονται «απαραίτητα», γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του και πρέπει να τα παίρνει μέσω της διατροφής. Ονομάζονται «καλά» γιατί χρειάζονται για την ανάπλαση των κυττάρων, συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και εφοδιάζουν τον οργανισμό και το μυαλό με ενέργεια.

Όλα τα έλαια που χρησιμοποιούνται είναι εξίσου πολύτιμα για τον άνθρωπο;

Τα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των μαργαρινών είναι πολύτιμα για την υγεία μας. Και, χάρη στη σωστή επιλογή των φυτικών ελαίων, η μαργαρίνη περιέχει τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D και Ε, οι οποίες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Την τελευταία δεκαετία όμως, οι μαργαρίνες έχουν εξελιχθεί ακόμη περισσότερο, καθώς απαντούν πιο «δραστικά» σε θέματα υγείας της καρδιάς. Ορισμένες από τις σύγχρονες μαργαρίνες είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες ή κάλιο κι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης ή τη φροντίδα της αρτηριακής πίεσης, αντίστοιχα, στο πλαίσιο πάντα μιας σωστής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πόσο διαδεδομένη είναι η χρήση ελαιολάδου στην παρασκευή μαργαρίνης; Στις μαργαρίνες που παρασκευάζονται στη χώρα μας σε τι ποσοστό συμμετέχει;

Το ελαιόλαδο είναι σαφώς ένα πολύ υγιεινό φυτικό έλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε μονο-ακόρεστα λιπαρά. Σε συνδυασμό με τα φυτικά έλαια της μαργαρίνης, τα οποία προσδίδουν «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά αποτελεί ένα προϊόν επάλειψης υψηλής διαθρεπτικής αξίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μαγειρικές και ζαχαροπλαστικές εφαρμογές.

Η χρήση του ελαιολάδου στις μαργαρίνες είναι περιορισμένη ακόμη, ίσως λόγω της διαφοράς τιμής που έχουν τα συγκεκριμένα προϊόντα. Παρόλα αυτά, παρατηρούμε ότι οι μαργαρίνες με ελαιόλαδο κερδίζουν σταθερά μερίδια και θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων, που επιλέγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα για τις οικογένειές τους.

Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι που θα μπορούσε να διαφωτίσει τους χρήστες και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους για την μαργαρίνη;

Τα λιπαρά έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού γιατί είναι βασική πηγή ενέργειας. Αρκεί να μπορούμε να διακρίνουμε τα ‘καλά’ (ακόρεστα) από τα ‘κακά’ (κορεσμένα και τρανς) λιπαρά, γιατί τελικά πέρα από την ποσότητα λιπαρών που καταναλώνουμε, κρίσιμο ρόλο παίζει η ποιότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνιστά να αποφεύγουμε τα λιπαρά ζωικής προέλευσης - όπως το βούτυρο αγελάδας ή το λίπος του κρέατος - που τείνουν να είναι υψηλά σε κορεσμένα λιπαρά. Σοβαρές μελέτες έχουν καταδείξει εδώ και δεκαετίες ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις.

Η μαργαρίνη, αντίθετα, είναι ένα φυτικό υγιεινό προϊόν, πλούσιο σε «καλά» λιπαρά οξέα. Θεωρείται πολύ υγιεινό λιπαρό γιατί περιέχει λίγα κορεσμένα, καθόλου trans και είναι πλούσια σε πολυακόρεστα καλά λιπαρά (ω3 & ω6). Σε συνδυασμό με τη γεύση της και τις πολύ καλές ...επιδόσεις της στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, λοιπόν, αποτελεί την ιδανική επιλογή για την καθημερινή διατροφή όλης της οικογένειας.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;